Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И Радев против коруп...
И Радев против корупцията във властта и ГЕРБ - кой ще отиграе топката ?

И Радев против корупцията във властта и ГЕРБ - кой ще отиграе топката ?Бойко Бонев 

 

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 8 април – понеделник. Темата: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

Така „Апартаментгейт“ и другите гейтове влизат и в КСНС. Ясно е, Радев печели достатъчно позитиви от гледна точка на общественото одобрение.

Да, може някой и да каже, че действието е в помощ на БСП по повод предстоящите евроизбори, може и да е предизборно президентско рамо, но каквото и да е, позицията е правилна. В полза на истината и заради гражданите. Отразява притесненията - не..., отразява погнусата и отвращението на хората!

ГЕРБ прекалиха, тенджерата прегря, преля..., пред гръмване е и всички се обединяват срещу управляващата подплашена клика!

Законът и потъпкването на морала са очевидни! Привилегированата позиция на политиците също! Корупционните практики са налице, дори и да не могат да бъдат доказани в съда! Скандалите са вече ден през ден и от години е така - само заминалата година са: „Ало, Банов, Гинка, Теменужка и ЧЕЗ, Валери Симеонов и майките на деца с увреждания, оградата по границата, „Олимпик“, катастрофата в Своге, баба Дора и т.н.

Оставките валят и не може вече да се изброят. Нищо не помага. Борисов, управляващ вече 18 г. и създал модела "власт–пари-облаги" е видимо отчаян, безпомощен и притеснено посърнал. За първи път не може да спре и обърне спиралата на пропадането, а тя вече силно влачи и него.

С оправдание за някаква уж морална отговорност се подадоха оставки, но дори и смяната на актьорите, не променя постановката! Очевидно е, че кукловодите и начинът им на действие ще си останат същите! Очевидно е, че с отпуски и даже с оставки, не се носи отговорност в България, а истинската отговорност - наказателната е мираж!

Ще може ли този път Консултативният съвет да даде реални резултати? Възможно ли е да се предприемат ефективни и адмирирани от народа мерки след него? Едва ли. Изхождайки от участниците и факта, че ще се опитат да минимизират КС.

Този ход на президента е напълно оправдан, логичен и обоснован, въпреки критиките! Цел на ГЕРБ е темата да бъде бързо „заметена под килима“ и да изчезне от дневния ред на обществото! Както всичко, което е не в интерес на партията-майка. Но този път това няма как да стане. Дори само от тази гледна точка този КСНС има смисъл! 

От височайшата президентска трибуна още един път ще се разбере от обществото как се управлява държавата! Как се взимат решенията, как се харчат народните пари, как се облагодетелства властта, как братя, сестри, майки, баща и роднини купуват имоти и развиват успешни бизнеси за сметка на ширещата се мизерия, упадък и разруха в страната... Ще стане повече от ясно, че и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт са безконтролни!

Че в България няма справедливост и законност! Че всичко е схема, облаги на политиците за лична изгода и далавера!

Ако президентът и администрацията му успеят да избегнат партийните войни и междуличностни конфликти, може да се постигне малка стъпка-напредък, като споразумение за промяна в законите например, което на фона на разтрисащите ни скандали ще бъде поне отчасти градивно. И така, постигайки такава договореност с ангажимент пред обществото, никой от участниците няма  да  може да се отрече от нея в последствие!

Войната между институциите отдавна е факт, очевидно и ще продължи да бъде! Това съсипа и държавата. Радев и Борисов, Цветанов и Иво Христов в близко бъдеще ще продължат да са "на нож". Всичко това ще продължи, ако властта оцелее поне още известно време.

Ще бъде интересно и да се проследи как в силно разлюления ГЕРБ ще реагират на адекватни предложения за законодателни и други промени, след като очевидно само на приказки претендират за борба с корупцията! Която сега им... доизяжда главата.

Ще бъде интересно, дали и какви ще бъдат тези предложения! Президентската институция дава съвети, идеи, предложения, търси консенсус по тях! Предстои да видим реакцията и на тресящата се от корупционни скандали малка и голяма коалиция, не само на ГЕРБ! Но да, най-интересна ще е реакцията от участието в КС на партията на премиера Борисов...!

Ще вдигне ли Радев летвата със сериозни предложения за борба с корупцията! Ще може ли Борисов (ако се реши да участва) да отиграе въобще такъв ход, след като вече почти до пояс е потопен в скандала.

Този Съвет може да е начало, но най-вероятно ще бъде просто поредната политическа седянка с безсмислени лакърдии и обидно познатите ни скандали, придружена от медийни крясъци и парадност. Може и краят да е! На този политически модел, банкрутирал отдавна, най-вече в очите на хората!

 

Резултат от изображението за радев и бойко Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат от изображението за радев и бойко

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ВИЖТЕ ТУК >> ПОСЛЕДНИ РАЗКРИТИЯ ПО ''АПАРТАМЕНТГЕЙТ" И ВСИЧКИ ДРУГИ, СКАНДАЛИ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ)

Тънки атаки! >> Радев: Партиите да се чистят от корумпирани кадри

Германски вестник за „Апартаментгейт“: Луксозните жилища и българският Цвекзит

Невиждана наглост закриляна от Борисов и властта >> Пламен Георгиев: Всичко съм обяснил за терасата. Точка по въпроса!

 

 


95305