Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

И след Порожанов желаещи за министри все още има

И след Порожанов желаещи за министри все още имаАвтор: Елена Геловска

 

Точно две години след като кабинетът "Борисов 3" положи клетва, 40% от състава му са подменени, но премиерът Бойко Борисов казва, че "желаещи все още за министри има".

 

Най-новата оставка е на министъра на земеделието Румен Порожанов, възмутил премиера с това, че забавил с десетина дни отстраняването от поста на зам.-директора във фонд "Земеделие" Иванка Багдатова - Мизова.

 

Борисов поиска оставката на Багдатова внезапно вечерта на 30 април. Неясно как премиерът научил, че телефонният й номер стои в сайта на къща за гости в село Юндола, управлявана от местния кмет, който пък е от ДПС.

 

С оставката трябваше да бъде дозатиснат скандалът с

непрозрачното еврофинансиране на къщи за гости,

 

използвани от приближени до властта като лични вили, в каквото беше уличен вече отстраненият зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Случаят с Багдатова, който едва днес получава продължение чрез отстраняването на земеделския министър, показва обаче друг тип зависимости във фонд "Земеделие", а именно - обвързаност с ДПС.

 

Така засега приключва една административна кариера, немислима без най-малкото мълчаливото одобрение на движението. Порожанов е дългогодишен служител на Министерството на финансите, а името му се завърта в политиката по време на управлението на НДСВ - ДПС, когато попада в ръководството на холдинга "Булгартабак". За влиянието на ДПС в холдинга по това време е показателен дори простият факт, че тогавашният вицепремиер Лидия Шулева беше принудена да подаде оставка само заради опита си да започне приватизацията му.

 

Любопитен детайл е, че през 2005 г. Порожанов е сменен в борда от Корнелия Нинова - зам.-министър на икономиката по време на тройната коалиция. Сега именно тя говори, че "Не съмнения, а факти има за министър Порожанов, но

 

Борисов не смее да му поиска оставката.

 

Защо? Защото не е негов министър. Защото друг го назначи начело на министерството с най-сериозен бюджет за "усвояване". И добавя: "Има обвързаност с Делян Пеевски".

 

В първото правителство на Борисов Порожанов е началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков, а през март 2011 г. без конкурс е назначен за директор на Държавен фонд "Земеделие". Без конкурс, защото според земеделския министър по това време Мирослав Найденов е експерт от "топ ниво" и конкурс е ненужен. През декември същата година Порожанов е нападнат във входа на блока си докато се прибирал от магазина с две туби вода, Нападателите му нанасят побой и избягват сами. Тогавашното обяснение на властта - спрял далаверите във фонда.

 

Днес обаче е ясно, че далаверите не са спрели. Прокуратурата и МВР проверяват проектите за къщи за гости в селските райони "обект по обект", а властта вече се чуди как да събере от недобросъвестните надвзетото, за да го връща на Брюксел. Става дума за общо 746 къщи за гости, изградени по Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. с идеята за насърчаване на селския туризъм със субсидие до 200 хил. евро за всеки обект. Освен връзките с властта, част от тях са в курортни селища с развита туристическа инфраструктура, в които насърченията за строителство на нови места за настаняване са ненужни.

 

Макар че днешното напускане на Порожанов да беше представено в прессъобщение като личен негов акт пред премиера, самият той ни обещаваше до преди ден в обратното - че изчаква дали оставката ще му бъде поискана. Премиерът пък до последно твърдеше, че е доволен от работата му.

 

Мотивирайки се с казуса "Багдатова" за отстраняването на Порожанов и с избора си на дългогодишния член на ГЕРБ Десислава Танева за земеделски министър

 

Борисов дава предизборно знак,

 

че ГЕРБ отнема територии на ДПС в управлението в противовес на твърденията на БСП за скрита коалиция. В оставащите до евроизборите десетина дни показателна ще бъде съдбата на други министри, заявили, че чакат оставка да им бъде поискана вместо просто да я подадат.

 

"Ясно е, че с тази серия оставки правителството на Борисов постига нещо, което правят почти всички правителства в средата на мандата – смяна на министри," коментира пред "Фокус" политологът Румяна Коларова. Според нея механизмът е добър, а средата на мандата - добро време. "Всъщност приключва политическата кариера на хората, за които има съмнение за корупция, чрез което се търси гарантиране на така политическата перспектива пред партията ГЕРБ", казва Коларова, но добавя, че тепърва предстои да видим дали министерските оставки в България ще имат този ефект, който този акт има навсякъде по света – запазване и оцеляване на партията за сметка на политическата кариера на конкретния министър.

 

Кой и защо подаде оставка от изпълнителната власт досега

 

Единствено Лиляна Павлова напусна поради изчерпване на функциите на министерството й, отговарящо за европредседателството. Седем членове на кабинета си тръгнаха заради скандали или станаха изкупителна жертва в опит на потушаване на общественото недоволство от "видимите резултати" на управлението. Двама - съименниците Теменужка Петкова (на енергетиката) и Бисер Петков (на труда и социалната политика), подаваха оставки, но те не бяха приети, един - Николина Ангелкова (на туризма) - се е поставила в позицията да чака такава да й бъде поискана.

 

Когато пет месеца след старта на кабинета падна първата оставка - на министъра на здравеопазването Николай Петров, уличен в разследване на Би Ти Ви в сделки с фирма, представляване от негов близък, това беше обяснено като "безпрецедентна медийна измишльотина (по Валери Симеонов), но и с констатацията на лидера на парламентарната група Цветан Цветанов законът е спазен, но може да се обсъжда моралната страна. Едва ли някой от двамата тогава е очаквал каква ще е ролята на медиите и на морала в обратите на собствената им политическа кариера.

 

Теменужка Петкова хвърли оставка заради познанството си с бизнес дамата с интереси в енергетиката Гинка Върбакова (неприета), трима министри - на вътрешните работи Валентин Радев, на транспорта Ивайло Московски и на регионалното развитие Николай Нанков, загубиха постовете си, за да утихне общественият гняв след безсмислените жертви на катастрофата край Своге, Бисер Петков току да бъде жертван пред хората с увреждания, но те самите се застъпиха за него. Заради непремерени реплики към тях слезе от власт вицепремиерът Валери Симеонов. Последна преди Порожанов от Министерския съвет си тръгна министърът на правосъдието Цецка Цачева след като се разбра, че си е купила жилище на цена под пазарната. Съмненията около сделките с апартаменти не се ограничиха само в рамките на изпълнителната власт и доведоха до оттеглянето на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и пратиха в отпуска председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/

 99432