Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / И таксиметровите шоф...
И таксиметровите шофьори се вдигнаха на протест! Настояват за оставки и промяна в изискванията за възрастта на автомобилите им

И таксиметровите шофьори се вдигнаха на протест! Настояват за оставки и промяна в изискванията за възрастта на автомобилите имИнформационен сайт „ДНЕС“

 

Десетки таксиметрови шофьори от цялата страна се събраха на протест в центъра на София. Те изказват своето недоволство от пречките пред бранша и настояват за оставките на зам.-министъра на транспорта Камен Кичев, директора на "Автомобилна администрация", както и на неговите заместници.

 

Причината за гнева на превозвачите станаха думите на Кичев, изречени в края на миналата година и определени от заетите в бранша като „лобизъм”. През ноември зам.-министърът отказа да подкрепи вдигането на горната граница за експлоатация на таксиметровите автомобили, тъй като това щяло да навреди на лизинговите къщи, банките и вносителите на коли от чужбина.

 

Шофьорите обаче настояват за промяна на изискването за горна граница при възрастта на автомобилите, които карат. А именно - настоящият праг от 10 години да се повиши на минимум 15 години.

 

Близо 30 таксиметрови от Пловдив се присъединиха към колегите си от София пред храм-паметника "Александър Невски", като общият брой на демонстрантите за момента е около 70-80.

 

Организатори на протеста са Независимият транспортен синдикат, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България и Националната федерация на таксиметровите водачи в България. Те обявиха, че са подготвили декларация с исканията си, която ще внесат в Комисията по транспорта в Народното събрание.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Таксиметрови шофьори протестират в София заради ниските тарифи

Шофьори на таксита излизат на протест във Варна, но без колите

Велико Търново осъмна с нови цени на хляба и такситата

ПРОТЕСТ В ЖЪЛТО: Таксиметрови шофьори искат по-високи тарифи

Таксиджии: Не желаем да возим бабите и дядовците, които нямат пари

Всички на бунт!* >> Таксиметрови шофьори излязоха на шествие в памет на убитата Виктория Маринова

83707