Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / И в ТЕЦ "Брикел" на ...
И в ТЕЦ

И в ТЕЦ "Брикел" на Ковачки неправомерно се гори биомаса, показа проверкаМярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса.


лед констатациите, че в ТЕЦ "Перник" без разрешение се гори биомаса, пушекът от която обгазяваше града всяка вечер, когато се стъмни, сега регионалната структура на Министерството на околната среда в Стара Загора, РИОСВ - Стара Загора, е установила същото и за друг ТЕЦ на бизнесмена Христо Ковачки - ТЕЦ "Брикел".

 

Министерството на околната среда и водите съобщава, че заради това е издадена заповед за спиране на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел", гр. Гълъбово.

 

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството, посочва ековедомството. 

Едно от основанията за налагане на мярката е откритото при проверка на дружеството на 3 септември наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

 

Наложената принудителна мярка е заради невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство, като осигури условия за експлоатация на инсталацията според разрешителното, което има.

 

От гледна точка на екологичните изисквания сме едно от най-проверяваните предприятия, при измерванията не са констатирани превишения на допустимите стойности. Това се посочва в позиция, изпратена от ТЕЦ "Брикел" до медиите и цитирана от агенция "Фокус". "Дневник" не е получил позицията.

 

В нея се уверява, че никога не е имало пречка пред съответните органи да правят проверки. В рамките на последните две години броят на проверките, които са ни извършени е трицифрено число. Лабораториите към Изпълнителната агенция по околна среда са идвали в централата многократно, като последните измервания са направени в рамките на август месец в присъствие на контролните органи", се казва още в позицията, се посочва още в съобщението.

 

"Смятаме, че от гледна точка на спазване на екологичните изисквания сме едно от най-проверяваните предприятия в страната. Искаме дебело да подчертаем, че при всяко едно измерване на лаборатория не са констатирани превишения на допустимите стойности, включително и на последните две извършени през август месец", заявяват от ТЕЦ "Брикел".

 

"В този момент смятаме, че сме попаднали в предизборната кампания на определена политическа група, която иска да покаже, че може да размаха пръст на друга политическа група, използвайки нас. Смятаме, че е проява на лошо разбиране от политиците ни на това, какво представлява демокрацията, след като правят кампанията си по такъв начин", посочват от топлоцентралата.

 

Не отричат, че използват биомаса, но обясняват, че това е докладвано всеки месец в РИОСВ-Стара Загора. "За такъв тип нарушение следва да бъдат предприети мерки от типа административна санкция/глоба и на дружеството да бъде направено предписание да се прекратят тези дейности. При не спазване от оператора, то тогава трябва да бъде наложена принудителна мярка. "Брикел" не е получавал такъв тип предписани", се казва още в позицията на ТЕЦ "Брикел".

 

Министерството, ръководено от Нено Димов, припомня, че след разпореждане от главния прокурор проверки се правят в "Топлофикация – Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация – Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД, всички те свързани с Христо Ковачки.

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/112103