Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Идва ли буря след те...
Идва ли буря след тежката суша...?

Идва ли буря след тежката суша...?Коментар на Благой Българанов

 

Случва се нещо в държавата. Привидно всичко е наред – лятото дойде, министърка раздава чадъри и шезлонги едва ли не безплатно, правителството крета едва, едва, Бойко като супергерой прелита между Берлин и Анкара, а парламентът се чуди как да осуети мажоритарния вот и вече го направи.

Във въздуха обаче витае необяснимо и тежко напрежение като привидно затишие пред внезапна лятна буря.

1. Парламентарните дебати тези дни се въртят около решенията за референдума. След като ГЕРБ съвсем популистки вкараха противоконституционен законопроект, циркът започна).

От партията на Борисов знаят, че текстът, който предлагат не може да се превърне в действащ закон (липсва му Оценка на въздействието и обяснение как да бъдат заменени депутатите, които станат министри). За пред широката публика герберите отчаяно се опитваха да спасят своето предложение, което така или иначе не отговаря на желанията на близо 3 млн. българи. Останалите политически партии сменяха позицията си като хамелеони. Ту са "За", ту "Против". Едни излизат с още по-безумни предложения, други се прозяват и обясняват, че референдумът вече е скучен и безинтересен... Дебати, комисии, спорове. Всичко това не води до никакви реални резултати, а по-скоро имитиране на дейност за пред публиката, която и без това е на ръба на отчаянието от безкрайното чакане. И накрая какво - мажоритарният вот бе отхвърлен от депутатите. Категорично. Сагата свърши. Референдумът умря, но започна войната за демокрация.

2. През последните седмици темата за КТБ излезе отново на дневен ред близо 3 години след фаталната дата с убийството на една банка. И за бебетата е ясно, че стенограмата, която така дълго бе дискутирана, не отразява пълната истината. Много от данни в документа може би са изтрити. Няма да разберем какво точно се случи с банката на Цветан Василев, но едно е ясно – някой прибра много пари, наистина много пари на гърба на стотици обикновени хора и фирми.

3. На дневен ред е и необяснимият за повечето хора спор между Сотир Цацаров и Лозан Панов. И до протести се стигна. Докато само преди време двамата бяха любезни другари, сега са на нож и разделят и без това съсипаната съдебна система у нас. Може би пък изборът за нов състав на ВСС нажежи страстите?! Страничният наблюдател не може да вземе страна в това мерене на... силите. Обикновеният човек се интересува не от задкулисие, а от пълния провал на съдебната система, който пуска на свобода убийци и глобява насилници със 100 - 200 лева. Всеки ден грабят домовете ни, крадат колите ни, бият, убиват за една пенсия, че и за по-малко. И няма осъдени. Ето защо размяната на реплики между Цацаров и Панов е по-скоро като горчива хапка към още по-горчивата и прогнила съдебна система.

4. В същото време се готвят и полицейски протести. Нормално е – хората настояват за по-високи заплати, за по-добри условия. Всички политически анализатори (а и не само те) знаят, че когато на улицата излязат ченгетата и таксиметровите шофьори се задава голяма буря. Защото никой не иска да бачка на терен за няколко кирливи лева, а отношението, което получава да е по-лошо и от това като към прокажен. А да не говорим и за раздута и крайно неефективна  МВР администрация, която като кръвожадна пиявица смуче от редовите полицаи..

Полицаите с ултиматум: Пари или протест!

Десетки полицаи се събраха на протест пред парламента 

Полицаи на протест, блокади в София и страната

Таксиметрови водачи на протест заради данък "такси" (СНИМКИ+ВИДЕО)

Протест на таксиджии блокира Пловдив

5. Към цялата тази картина идват съвсем естествено и спектаклите на Слави Трифонов - "ИМА ТАКЪВ НАРОД“. Три поредни. А билетите продадени за минути. Слави мълчи за тях. Няма да се пеят само песни, а какво ще стане... Отговорът остава отворен, но със сигурност разтреперва политическата класа и вещае нищо добро за оядените ни политици. Датите съвпадат със срока, който той даде на депутатите да приемат решенията на референдума и да се разпуснат. Референдумът не беше приет. Не стана со кротце, со благо... сега идва време на малко кютек.

Политиците бойкотираха референдума! Ние ще бойкотираме тях! Избори през есента по новите правила! – Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците

Cлaви Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!

Временно спират протестите пред НС. Слави Трифонов: Нищо не е приключило и нищо не е свършило

Народните избранници не го направиха. А тогава... Предстои да  разберем.

Очевидно е и за най-непредубеденият, че нещата в държавата се кратят. Точно 20 години след огромните протести от 1997 г., когато България направи своята огромна крачка, за да се откъсне от миналото и днес е дошло време да се сложи края. Обезверени хора, ширеща се бедност, несекваща престъпност, просперитет за избрани фирми и нищета за други, отчаяние. Това е България днес. Напрежение витае във въздуха и се долавя почти като ухание на дъжд след дълга и тежка суша. Идва голяма буря. И лодката се клати.

Не би било чудно, ако скоро Борисов под един или друг предлог обиден захвърли оставка. Почти през сълзи "за благото на България". Той е умел актьор и добър стратег. Знае как да плаче пред публика – да бъде хем герой, хем неоправдан, хем подтиснат..., хем храбър "спасител". С подобни игри успя да се задържи във властта толкова много години. Но всичко си има и начало, и край...

Спасител и демон: От охранителя Бойко до премиера Борисов

Какво ли ще стане сега. Ще разиграе ли пак театър Борисов, ще се оправдае ли с пореден дори и незначителен проблем в държавата? Ще има ли буря и трябва да се подготвим ли за нея.

Всичко предстои.

 

 


29506