Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Идва зима с много по...
Идва зима с много по-високи сметки за топло

Идва зима с много по-високи сметки за топлоОтговаря Георги Христов, експерт на Движение „ДНЕС“

 

– Господин Христов, през последната година няколко пъти цената на парното скочи. Колко по-високи сметки могат да очакват хората тази зима?

– Във всички случаи сметките за топлоенергия, електроенергия и вода ще бъдат по-високи през тази зима. Това се обуславя основно от два фактора – цените и отчетените количества. В периода между месеците март и юни Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ направи напълно необосновани, а в някои от случаите и скандални увеличения на цените за битовите и небитовите потребители (детски заведения, училища, болници, университети, обществени сгради и пр.). Това е фактор със стабилно действие и резултатът от него е сравнително прогнозируем.

По друг начин се получава резултатът от действието на втория фактор. Въпреки многогодишната съпротива и законодателни инициативи от страна на Гражданско движение „ДНЕС“, в системата на топлоснабдяването продължава порочния начин на отчитане на топлинната енергия. Потреблението в сграда етажна собственост /СЕС/ се отчита по показанията на общия топломер на входа на абонатната станция. Този уред обаче отчита произволно доставената топлинна енергия от топлофикационното дружество, която след влизане в абонатната станция се връща обратно в централата. Това не е реално потребената топлинна енергия. Количеството на реално потребеното количество топлинна енергия трябва да се отчита от топломер, поставен на изхода на абонатната станция и на входа на сградната инсталация. Това също важи и за битовата гореща вода. Образно сравнението между двете количества топлинна енергия може да се определи като багер тегли детска количка. Да, но потребителите плащат за „багера“. Тук не може да се предвиди до къде ще стигне наглостта на топлофикационните дружества и техните помагачи – топлинните счетоводители.

 

– Защо бе необходимо повишение на цените на тока и парното, когато цената на природния газ пада?

– Това е най-голямата „загадка“ в енергийния сектор през 2017 г. Обективни основания за повишаване цените на електроенергията и топлоенергията няма. Аргументите на КЕВР са повече от укорими. Те бяха атакувани с изключително точни и аргументирани възражения от страна на ГД „ДНЕС“ и други граждански организации. Това е демонстрация на произвол.  Бруталността на КЕВР стигна то там, че отказа да проведе обществени обсъждания, съгласно чл. 14 от Закона за енергетиката. Нарушаването на законови изисквания означава престъпление. Във връзка с това ГД „ДНЕС“, Федерацията на потребителите в България и Сдружението за правна помощ гр. Пловдив с подкрепата на Омбудсмана на Републиката г-жа Мая Манолова, заведохме дела във Върховния административен съд.

 

– Какво прави Движение ДНЕС по този въпрос?

– Гражданско движение „ДНЕС“ провежда временни и постоянни инициативи в тази връзка на всички нива в страната. От 2011 г. то внася в 41-то, 42-то и 43-то Народни събрания изключително качествен законопроект за изменения и допълнения на гл. Х „Топлоснабдяване“ от Закона за енергетиката. Единствено през мандата на 42-то Народно събрание той беше допуснат и се обсъжда от Комисията по енергетика но без краен резултат поради предсрочното прекратяване мандата на Народното събрание. От месец август 2017 г. се водят преговори с парламентарните групи в 44-то Народносъбрание за включването му отново в дневния ред и за подкрепа на предложенията. Движението има редовно участие и в заседанията на КЕВР. Освен това обсъжда и подготвя съвместни действия с други граждански и неправителствени организации.

 

– За какво трябва да настояваме пред властта?

– Да се изпълнява чл. 1, ал. 2 от Конституцията на Република България - Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

 

– С какво е по-евтино да се отопляваме тази зима?

– Човекът е топлокръвно създание и не може без отопление. Какво ще избере за отопление зависи от разума и опита му. Изборът зависи основно от конкретните обстоятелства и възможности.

  • В градовете с централно отопление то е за предпочитане, защото е чисто и конфортно. За съжаление след 2002 г. то безконтролно се комерсиализира и започна да губи същността и предимствата си на социална услуга, каквато беше преди 1989 г. Трябва да се положат всички усилия за сключване на индивидуални договори с топлоснабдителните дружества, в т.ч. за точно измерване на количеството енергия. За съжаление вече плащаш за да стоиш на студено...
  • Отоплението с електроенергия е удобно, защото зависи пряко от личната организация на ползването му от потребителите. През тази зима то все още ще бъде поносимо, но бъдещето не е розово.
  • Хората, живеещи извън големите селищни формирования е добре да се отопляват с дърва, ако имат възможност.
  • Има вече и много евтини алтернативни източници на отопление, но те нямат все още публично разпространение.

 

– Може ли да ни дадете няколко полезни съвета за евтино и топло през зимата?

– Преобладаващо обитаване в южната страна на сградата, избягване пълното изключване на отоплението при кратковременно отсъствие от дома, често но кратковременно проветряване на жилищните помещения и др.

 

– Кои са най-честите грешки, които хората допускат през зимата по отношение на отоплението?

– За разлика от животните, които отдалеч се подготвят за зимата, болшинството от хората го правят на прага на нейното настъпване с всички произтичащи от това последствия. По принцип отоплението трябва да се поддържа без пикови изменения в температурата. Не трябва да се стига до проветряване за нормализирането й. Продължителното стоене в жилището на ниска температура с дебели дрехи също води до дискомфорт и преразход на топлина, защото за нормализирането на температурата ще е необходимо по-голямо количество топлина. В многофамилните жилища не се търсят общи решения за подобряване на отоплението общо в сградата, което също води до излишни разходи.

 

Вижте и други материали по темата:

„ДНЕС“, с експерта си Георги Христов, участва в откритото заседания на Комисията по енергетика на Народното събрание

Вече и в Народното събрание „ДНЕС“ продължава битката срещу произвола на монополите. Движението участва в заседание на Комисията по енергетика

"ДНЕС": "Топлофикация – София" отново излъга потребителите

Заседание на Комисията по енергетика, състояло се на 23 януари 2014 г.

Експерти твърдят: плащаме два пъти по-скъпо парно

ДНЕС обмисля протести срещу топлото

Мълчанието на гражданите е злато за монополите!

Драгомир Стойнев: Отменяме наредбата за топлоснабдяване

ЕКСПЕРТЕН ДОКЛАД относно ПОРОЦИ В ПРАКТИКАТА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ-МОНОПОЛИСТИ

Влязоха в сила новите по-високи цени на парното и тока

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА „ДНЕС” МАХАТ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР

„ДНЕС“: Да има възможност за прекратяване на договорните отношения с „Топлофикация”. Да се премахне съществуващата система на дялово разпределение.

„ДНЕС”: Да се търси принципно и трайно разрешаване на проблемите с „Топлофикация” - София!

Да отстояваме правата си! Национална кампания на Гражданско движение „ДНЕС” и КРС.

Ще спре ли Законът за енергетиката произвола на монопола? По-голямата част от исканията на „ДНЕС” са отразени в проекта за промени на Закона за енергетиката

След намесата на "ДНЕС": Диан Червенкондев пое ангажимент да бъдат въведени законодателни промени, които да осигурят и гарантират по-голяма информираност на гражданите и прозрачност при вземане на решения от ДКЕВР при формиране на цените на енергоносители

„ДНЕС“: Търпението на потребителите на топлофикационни услуги се изчерпа. Движението организира протести, ако исканията на гражданите не бъдат приети

Диалогът с потребителите е формален ДКЕВР отново ще обслужи интересите на монополистите. ДНЕС „замразява” участието си в Консултативния съвет на ДКЕВР

Движение „ДНЕС” и национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” питат: Кога парламентът ще отговори на стотиците хиляди граждани, включили се в подписката срещу произвола на монополистите?

Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“

Доброволци на „ДНЕС“ започват щафетна гладна стачка! Да се обединим и да се защитим от произвола на монополите!