Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Игра на тронове... и...
Игра на тронове... и Президентското вето като едно голямо нищо

Игра на тронове... и Президентското вето като едно голямо нищоКоментар на Миладина Минчева

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Българският народ може да е беден, нерадостен и изтерзан, но зрелища, макар и тъжни не ни липсват. Живеем в сериал, в който всеки епизод е интрига, има и неочакван обрат и... неизвестен край. Главните актьори са политиците, тези които не ни оставят да скучаем, тези които измислят и сюжетните линии. То не беше „Апртамент гейт“, то не беше „НАПлийкс“, да не говорим за скъпите самолети, евтините намордници, фалшивите коалиции, тънките сметки и дебелите лъжи..., за всичките скандали и гейтове И всичко това само за един сезон на политическия сериал. А така е от десетилетия... 

В средата на лятото ни предложиха още една сюжетна линия, която не е за подценяване, и която може да доведе до трагична развръзка за нас зрителите. Тя касае националната ни сигурност. След превземането на трона на прокуратурата, сега следва завладяването на трона на друга важна служба - „Военна информация“. И както се случва по стар ГЕРБерски обичай, отстранява се неудобният началник, за да се назначи послушният нов. Планът бе задействан преди време, когато военна прокуратура обвини шефа на служба „Военна информация“ Пламен Ангелов в длъжностно престъпление.

Три години са издавани неправомерно разрешения за достъп до класифицирана информация. И прокуратурата... чак сега се сети да повдигне обвинение. Защо ли? "Военна информация" като повечето специални служби у нас действа почти в нелегалност, като единствената форма на граждански контрол върху дейността ѝ е ресорната парламентарна комисия, която обаче заседава... при закрити за граждани и медии врати?! 

Нали си представяте колко далавери и компромати се крият в папките на тази служба, и как само  за секунди може да изчезне важна информация.

Е, след като е на път да назначат за главен прокурор свой човек, който да прикрива престъпленията на управляващите, сега е време да се погрижат, за да сложат техен близък и на трона на „Военна информация“. Искането на властта е той да е цивилен, а не военнослужещ, както беше досега!? Явно има подходящ и верен, макар че през 2015 именно ГЕРБ подкрепи идеята, шеф на тази служба да е военен. Тогава заради това изискване бе свален бившият депутат от СДС Йордан Бакалов. Сега типично в стила на управляващата партия се отмятат и от поредната своя идея...

 

 

За момента "Военна информация" е може би последната специална служба у нас, където влиянието на ДПС все още не се усеща, поне ярко. Именно на този фон управляващите внесоха своята поправка в Закона за военното разузнаване. Тук обаче удариха на камък – президентско вето. Президентът не е съгласен и се възползва от правото си да наложи вето върху поправките в нормативния акт и да ги върне за повторно обсъждане в парламента.

 

Image result for official

В Комисията по отбрана беше преодоляно ветото на президента върху закона за ратифициране на договорите за самолетите F-16


Поредното вето. Не че му е важно, тъй като той пак ще назначава шефа на тази служба. Важно му е само и само, за да го играе опозиция. За него очевидно не е важно да бъде истински обединител на нацията, а да лобира и прокарва интересите само на БСП. И най-важното – да го играе опозиция... За пред хората, които му вярват. Доказателство за това е неговата стратегия: вето-закон, вето-закон…, вето... Без доводи, без съображения, без реално отстояване интересите на хората. Просто така, хем да е на контра, хем да не пречи реално на Бойко Борисов... Най-фрапиращото вето беше за изтребителите F-16, което наложи преди близо месец. А през не толкова далечната 2010 именно той беше генералът, който настояваше да купим F-16...?!

Факт – като президент изглежда "негова църква" и действия не са принципите и България, а Позитано 20 и... каквото нареди партииният шеф Корнелия Нинова!

 

 

Идентичен беше и случаят с ветото му върху даренията за партиите. Нищо че президентът е... президент на народа, той и пръста си не мръдна, дума не обели дори, за да защити и отстои волята за 3 млн. българи от референдум 2016, гласували с "ДА" по трите поставени въпроса

Целите на ветото са очевидни:

◇ политическите формации да продължат да смучат държавни субсидии, равняващи се на милиони левове народна пара;

◇ и в частност да се спаси разорената му родна партия БСП. И това вето не мина, а като резултат Корнелия има да връща над 4 милиона похарчени за негледаема партийна телевизия и безсмислени митинги по високите планински върхове, вместо пред Народното събрание.

Също толкова безпочвено беше и ветото за „дивото къмпингуване“, ветото на Закона за държавната собственост, ветото за Изборния кодекс… вето, вето, вето… И резултатът - едно голямо НИЩО. Чиста парлама.

Изглежда държавният глава е в силна безпътица, защото е впрегнал цялата си свита да го играе уж опозиция, въпреки безспорния факт, че от синдрома „закон-вето“ нищо не следва, тъй като нито едно вето няма да мине в НС.

Всичко е евтин популизъм с гарнитура помпозни червени приказки, писани в централата на БСП. Отдавна и друго е ясно – президентшата Десислава Радева командва Президента – секретарка на Слави Трифонов от преди време и хабер си няма от политика, но за сметка на това е със завидни позиции в Президентския двор. Командва и често, често мнение с песнички изразява. Тези дни и за името на партията на Слави?!

Това ли е най-важното в изхабената ни държава?! Името на президентското семейство пречи?! Чак интелектуално се изразява с песента на „Уайтснейк“- „Проблем“. 

Проблемът изглежда сте и вие, уважаема Десислава, както и цялата политическа клика, която се тътри самодоволно на гърба на хората. 

И да, проблем ще има, той се задава. Той не е свързан само със служба "Военна информация" с изтребителите, с другите нестихващи скандали... Той ще е проблем не само за свидното ви БСП, ще бъде и за ГЕРБ, и за ДПС, и за Воля, и за т.нар патриоти..., за всички ояли се партии и политици.

А, пардон, разбрахте ли...?! Чухте ли...?! Иде „Няма такава държава“..., ЗА ДА Я ИМА ТАЗИ ДЪРЖАВА!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Гейт до гейта, скандал до скандала, мила моя майно льо...

Разбиването F 16

Иван Гешев в калния свят на конспирациите и болшевиките

Президентът Радев не наложи вето върху актуализацията на бюджета, заради сделката с Ф-16

Парламентът отхвърли ветото на президента: купуваме F-16 за 2.2 милиарда лева

Харизанов за скандалите в "малката коалиция": Робинята Изаура пасти да яде

Комисията по отбрана отхвърли ветото за F-16

Румен Радев наложи вето върху закона за договорите за F-16

Румен Радев наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост

Елена ги подхвана! >> Йончева дава на Конституционния съд Закона за защита на личните данни

Кауза пердута >> Ветото на президента влиза в пленарна зала

След бурните дебати! >> Ветото на президента върху Изборния кодекс влиза в правна комисия

 

Image result for Изборния кодекс. Image result for Изборния кодекс.

 

ВИЖТЕ ТУК >> ПОСЛЕДНИ РАЗКРИТИЯ ПО ''АПАРТАМЕНТГЕЙТ

 

 

 

 109132