Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Игри на опозиции!...
Игри на опозиции!

Игри на опозиции!Коментар на Вихър Бойчев

През последните седмици всекидневно от медиите ни заливат скандали, шумни обвинения, размяна на закани между опозиция и управляващи и тук-таме заплахи за вот на недоверие. След дълги размисли БСП и ДПС изведнъж се отказаха да свалят правителството заради корупцията, а сега изведнъж ще търсят друга причина. Въпреки обещанията за бърза развръзка на събитията опозицията реши да си почине по Коледа и отложи вота чак за средата на януари. Това е едната страна. Онази на повърхността, където се разнася задушливата мараня, която трябва да разнесе политическите послания над окаяния и сгушен в колибите си беден народ. Другата страна е под повърхността. Там, където не тлее огън, а направо си бушува пожар. Но този пожар е привиден, той е част от театъра, игран между лявата и дясната част на парламента.

Интересна през последните месеци е обаче пушилката, която се разнася над лагера на БСП. Ето защо: В социалистическата партия отдавна нещата не са цветущи и вътрешните боричкания са толкова явни, че се пренесоха открито в общественото пространство. Унесена в собствената си мания за величие и глад за власт, лидерът на социалистите Корнелия Нинова си отвори толкова фронтове вътре в партията, че и опитен пожарникар като Борисов не може да ѝ помогне. Но за игрите на Корни с Бойко по-късно.

САМА НА КОНЯ

Нейният глад за власт ѝ играе лоша шега и разклаща устоите и монолитността на социалистическия мастодонт.

Червената жрица излезе на сцената с обещания за големи промени. Още през февруари БСП под давление на Нинова реши – максимум два мандата за лидерите и три за депутатите. Освен всичко и председателят на партията вече се избира от всички червени делегати. Тогава лявата "опозиционерка" спечели много по точки, но бързо разбра, че подобни резки движения няма да я доведат доникъде. Февруарските решения автоматично промениха характера на партията и я придвижи към лидерска с прояви на „вождизъм и авторитаризъм". Всъщност Корни бавно, но настъпателно и безкомпромисно започна да превръща БСП в партия–близнак на ГЕРБ! Това явно е и целта ѝ!

Изненадваща беше идеята на Нинова да свика извънредно най-големия орган на БСП на 28 октомври, който официално да обяви партията за алтернатива на управляващите със свои приоритети за европредседателството и да обсъди национален бюджет за 2018 г. Пленумът обаче разкри вътрешното напрежение в широкото ръководство – Националния съвет, в който участват около 180 души. Ходът, който трябваше да покаже, че Нинова владее партията и че няма алтернатива като лидер, донякъде постигна обратния ефект - отключи вътрешната съпротива и разкри недоволството на редица социалисти, част от които тази пролет бяха отстранени от партийни позиции или от парламента.

Вътрешната опозиция очакваше, че ще може да прокара допълнителна точка в дневния ред - за промени в чл. 16 на устава, които да позволят председателят да се избира и освобождава от конгреса (нещо, което веднъж вече беше променено през февруари). Недоволните от Нинова очакваха, че дори да изгубят гласуването по процедурата за промяна на чл.16, това ще е с малко. В действителност, съотношението на силите се оказа едно към две. 149 делегати подкрепиха предложението, 397 бяха против, а 45 се въздържаха. Ура!

Тук някъде в очите на Нинова се отвориха широко вратите на едноличната власт. Или поне в нейните очи. Тогава тя застана гордо отпред и се опита злобно и с хъс  да разкъса вътрешната опозиция. Другарски съд по соц. модел!

ВЪТРЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ

Срещу Нинова се изправиха отстранените от Изпълнителното бюро Георги Гергов (той бе принуден да подаде оставка заради скандала "Цумгейт" и Красимир Янков, извадените от депутатските листи заради голям стаж в парламента Михаил Миков, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, както и хората около тях. Настроения срещу решенията на "Позитано" 20 понякога има и в най-голямата партийна организация – софийската. Най-силните в червената партия спъваха всеки ход на своята лидерка. Но недоволните нямат право на глас. Тези дни Красимир Янков си позволи да скочи на червената жрица заради скандала с "Техноимпекс" и беше попарен – партията се обърна срещу него моментално.

РЕФЕРЕНДУМЪТ

БСП направиха сериозна, фатална грешка, заигравайки се с националния референдум и игнорирайки го впоследствие. На 6 ноември 2016 г. часове след приключване на изборите кака Корни заяви, че партията ѝ ще подкрепи напълно и трите въпроса от допитването. Целта бе да привлече повече избиратели към своя кандидат – Румен Радев, който отиваше на балотаж с опонента си от ГЕРБ. Седмица по-късно, окрилена от победата си Нинова се отметна от думите си и буквално захвърли на боклука желанието на 3,5 млн. българи. След куция законопроект на ГЕРБ по отношение на референдума още през есента левицата обеща, че ще прокара свой, собствен, който ще защитава смесената избирателна система. До момента обаче това не се е случило, а от ляво сякаш забравиха за тези си обещания. БСП осъзнаха, че скачайки срещу вота на милиони ще изпаднат в тотална немилост и затова започнаха да размиват отговорност си, разтакавайки въпроса.

ГЕРБ и БСП: Подкрепяме референдума на Слави и ще го пуснем!

Напук на 3 млн. българи: Политиците си менят мнението за референдума;

Неуважаеми депутати, лятото няма да ви спаси. Искаме си референдума

БСП и ГЕРБ

Интригата за явна коалиция между двете първи партии се върти отдавна. Тайната, въпреки привидните скандали е факт отдавна. След като бе отстранен от Изпълнителното бюро, Георги Гергов "изрази усещане", че е можело да се стигне до коалиция между БСП и ГЕРБ, но ако БСП е спечелила изборите на 26 март т.г., което не се случи. Според Нинова той е работил за такава коалиция. Действията ѝ обаче показват, че подобно съглашателство не е далеч от истината. Червената лидерка често се провъзгласява за единствена алтернатива на ГЕРБ. "Дадохме отпор на съществуващия модел на завладяната държава. Отказахме опозицията да бъде "нахранена", с постове и пари за ръководството ѝ, от управляващите и опитомена от Бойко Борисов, по примера на много други партии“, изтупа се пред партия и общество Нинова и допълни, че е разклатила сериозно управляващата коалиция и парламентарното мнозинство до степен да завалят оставки в парламента.

Примерите за колаборация между двете партии са толкова много, че е трудно да се отличат най-големите. Веднага след идване на власт кабинетът Борисов 3 направи ключова смяна в една от най-сладките агенции – Пътна инфраструктура като сложи човек на БСП. Още през март Борисов и компания предложиха на Нинова да оглави Народното събрание – или втория по важност пост в държавата след премиера. Съвместното гласуване на леви и десни за вкусната хапка около Пловдивския панаир беше добре изигран ход. Двете партии се разбраха и за избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Все странни случайности... Последната песен, поета от червените е вотът на недоверие срещу кабинета Борисов. Мотивът е невъзможността на управляващите да се справят с корупцията. И това, идвайки от партията, която се свързва с най-страшните корупционни схеми в България през последните 30 години. Дори и този жалък опит за имитация на опозиционна дейност загина, след като червените отложиха вота за края на януари.

ЧЕРВЕНИТЕ и РАДЕВ

Пореден епизод от сапунката на политическото семейство, в което всички се карат, но сядат заедно да ядат от баницата е президентът Румен Радев Издигнат на власт от кака Корни, той бързо разбра, че по-голямата част от сладкишите са в паничката на ГЕРБ и се прехвърли към тях. Псевдоскандалите между президента и Цветан Цветанов само хвърлиха прах в очите на обществото. В действителност Радев удари сериозен шамар на Нинова като се еманципира от нея и отказа да следва заповедите ѝ.

КАЗУСЪТ "ТЕХНОИМПЕСК"

Промените по отношение на старите приватизационни сделки, поискани от ГЕРБ се оказаха сериозен удар за Нинова. Всъщност аферата и темата около приватизацията по оста „Техноимпекс“ – Нинова заприлича много на игра на отмъщението. По всяка вероятност червената жрица е надигнала прекалено много глава и от дясно бързо, бързо я съсичат. Пък и Бойко го знае и го може. Очаквано вождът на БСП получи червен картон както от свои, така и от онези, които за пред обществото нарича „политически опонент“.

Преди дни на всеослушание бе припомнено, че Корнелия е получила следприватизационен шут и от собствената си партия. Сделката за "Техноимпекс-98", по която тя е основен играч с 33% участие, е анатемосана от социалистическата партия още през 2001 г., само три години след раздържавяването на скандалното дружество. Разкритието дойде от ГЕРБ с цел приземяване на амбициозната червена лидерка, която всъщност през 1998г. беше виден симпатизант и радетел на синята кауза и на г-н Иван Костов. От ГЕРБ припомниха, че на 11 юни 2001 г. Висшият съвет на БСП тържествено раздава на журналистите своята книга „Корупцията – основен елемент в управлението на СДС: юни 1997 – април 2001 г.“. При представянето на „корупционната книга“ говорителят на БСП Младен Червеняков твърди, че РМД-приватизацията е овладяване на предприятията чрез мажоритарно участие от "партийни парашутисти" и "братовчеди". Схемата с РМД-тата е описана изцяло в корупционен контекст - там е и "Техноимпекс-98", и приватизаторката на червените!

Иначе фактите от книгата разказват още, че през 2001 г. Нинова все още е госпожа „никой“ за БСП и на нея от столетницата  гледат като "партиен парашутист" или "братовчед" на сините, но в никакъв случай не и като на свой човек. Кариерата на г-жа „Импексова“, както закачливо наричат лидера на БСП в червените редици, започва след царското управление. Позабравеният труд от 2001 година обяснява и защо днес старите играчи от „Позитано“ 20 мълчат и отказват да адвокатстват на лидера си. В нейна защита по медиите се пъчат само някои от така наречените „нови лица“, които Нинова лично пробута в парламента.

Дали тази война ще се разгори и в края на краищата кой в нея ще изгори или ще остане само циркът за хвърляне на прах в нашите очи, ще се разбере окончателно и то в скоро време. Ще се разбере и докъде ще доведе двойната игра и врътките на БСП и на нейния лидер, защото всичко това съсипва партията, поставила се отдавна в поза-слугинаж на ГЕРБ, затова и тя, червената столетница отдавна не представлява нито интерес, нито някаква алтернатива за обществото.

Видното е едно - последен валс не се е играл! Ще го играят други! Играе се вечният танц на разделящи си парчетата от баницата политически кръгове, които се маскират зад различни цветове. „Червени“ или „сини“, значение няма.

Затова и отдавна и с право народът казва: „Всички са един дол дренки“ и „Интересът клати феса“.

Такива са нашите политици. Нека си го кажем директно. Затова и хората не им вярват, затова и половин България се изнесе.

Важно е игрите на опозиции и власт да продължават за параван, а зад него нали ви е ясно и в бъдеще какво ще става и какво ще  ще се "твори" под прикритието за благото на всички ни?

А пък нас докога ще ни приемат като публика и параван в този цирков спектакъл?!

Е, съгласете се с мен: Това си зависи от нас! Нали?

 

 


46196