Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ИМА АРМИЯ - ИМА БЪЛГ...
ИМА АРМИЯ - ИМА БЪЛГАРИЯ<br>  НЯМА АРМИЯ - НЯМА БЪЛГАРИЯ

ИМА АРМИЯ - ИМА БЪЛГАРИЯ
НЯМА АРМИЯ - НЯМА БЪЛГАРИЯБългарската армия. От конската опашка, през пряпореца „Свобода или смърт” до днешния трибагреник. 

 

Позиция на "ДНЕС"

 

Бележити победи и скръбни загуби. Грамади от храброст и себеотрицание. Традиция…

Това е миналото, а какво е днес?

27 години след „Демократичните промени”. 13 години след приемането ни в НАТО.

Каква е днес славната ни някога армия?

След толкова реформи? След толкова заявки за „оперативна съвместимост”. Къде е нашата армия днес?

Всеки средностатистически българин, който е полагал клетва някога, когато беше въпрос на чест да си целувал българското знаме и да си служил в редовете на БА се интересува от тази тема и го боли. Може би това е сантимент, но времената се менят и май наближава денят, в който пак ще се върнем към ценностите на „родната казарма”.

Никой не може да каже, че народът на Израел е недотам интелигентен, но там и жените и младежите служат. Да се надяваме, че наближава светлото бъдеще, в което младежите ще слушат отново „Велик е нашият войник”, а не „Издислав”.

Редовиятданъкоплатец чува само за планове, планове…ето, в петък излезе и нов Закон за въоръжените сили, но какво от това?

Техниката в армията е от времето на Студената война. Оръжието, разбира се е руско, в което няма нищо лошо- просто е старо.

Чуваме само, че се произвеждат генерал след генерал, а народът го е казал „Много вожд- малко индианец!”.

Колко младежи ще поемат по пътя на войника? И какво да ги стимулира за да го направят? Много по-лесно е да се мият чинии и да се берат ягоди в пустата чужбина, от това да бъдеш български войник днес? И за какво ли? За 600-те лева ли? Или заради някаква кауза? За чия кауза загинаха момчетата в Кербала? България ли пазеха? А има ли и смисъл сигурността на България в наши дни? Кой се интересува от нея? Политиците ли, които превърнаха Родината ни в разграден двор? Кой може да гарантира, сигурността на всеки един гражданин и данъкоплатец?

Не казвам, че момчетата, които в момента служат не си гледат съвестно работата. Напротив! Гледат я, въпреки безогледния саботаж на властта.  Тези момчета дават наистина всичко от себе си! Въпреки остарялото въоръжение, въпреки мизерните условия, въпреки това, че на камъните трябва да отвръщат с гърдите си, без да им е позволено да се противопоставят.

Изпращат нашите военнослужещи навсякъде и при пожар, и при наводнение, и на границата… при всякакви ситуации и така е редно. Армията винаги е помагала на населението, НО КОЙ ЩЕ ПОМОГНЕ НА АРМИЯТА?

Мъдри са били нашите деди, когато още при създаването на българската армия през 1978 г. са отделяли огромни средства за БА, защото са знаели, че силната и добре въоръжена армия е гарант за държавността. За това – да те уважават другите народи и да ти се чува думата като нация. Тогава бюджета за армия е бил огромен и армията се е отблагодарила веднага още при защитата на Съединението и Сръбско- българската война. Дедите ни са знаели, че устоите на държавата са Армията, Образованието и Църквата. Сега нашите еврочиновници не се интересуват от нищо. Българинът е подложен на геноцид и армията е излишен защитник на нещо, което трябва да бъде изтрито. На кого му трябва армия, когато народът трябва да бъде заличен? Поне такива са сигналите, които дава българският политически елит. Няма армия – няма народ! Време е това да бъде разбрано! Казал го е нашият мъдър народ: Който не храни своята армия, храни чужда!

 


19858