Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО С...
ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО СИНДИКАТ?

ИМА ЛИ ТАКОВА НЕЩО СИНДИКАТ?Има, няма и по някое време - ту единият, ту другият синдикат (КНСБ и КТ „Подкрепа“) вземат, че понапомнят на изтерзаните трудещи се, че май ги има. Че ги има - има ги, но че всъщност въобще ги няма си е по-истинска реалност от това, че ги има. Особено след като си отиде от света д-р Желязко Христов, а Константин Тренчев пък мимоходом, тихо и странно абдикира, неясно защо и как. То пък иначе отвсякъде си беше въпрос на време наистина пожизнен водач да си стане. А че отдавна синдикалното ни движение е мъртво, най-добре знаят хората.И те задават своите въпроси:

1. Защо българските синдикати се появяват и заявяват в последните години само чрез театралните си  т.нар.традиционни пролетни и есенни протестни акции, обикновено около 1-ви май и Денят на народните будители 1-ви ноември?

2. Защо българските синдикати периодично излизат с някоя декларация за по-високи заплати, по-добри условия на труд, от което нищо не произлиза?

3. Защо за българските синдикати се счита отдавна, че са по-все казионни и по-свързани с всяка власт, отколкото с работещите българи?

4. Защо българските синдикати от реални защитници на наемните работници се превърнаха в реални защитници на собствениците?

5. Защо да членуваш в профсъюз стана почти задължение, а не призвание и гордост?

6. Защо българските синдикати са с по-ниско доверие от политиците ни и от Народното събрание?

7. Защо се счита, че синдикатите са стопани на голяма държавна собственост, която отдават, преотдават и какво ли не още правят, а босовете им са добре и повече от добре живеещи?

8. Защо в края на краищата никой отдавна вече не им вярва, а всяка власт ги пробутва във всеки следващ НСТС, надувайки цифрите на членската им маса.

Отговорът на тези, а и на още куп въпроси е съвсем ясен и той е един:

КАКТО ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ КЛАСА И СИСТЕМА СА СРАСТНАЛИ С ДЪРЖАВАТА, ТАКА И ПРОФСЪЮЗИТЕ НИ ЖИВЕЯТ ДРУЖНО С НЕЯ И ЗАЕДНО С ОБЩИ УСИЛИЯ БРАНЯТ СТАТУКВОТО, В ИМЕТО НА СЕБЕ СИ. Затова и за хората, синдикати отдавна няма, камо ли доверие в тях. Няма и да има доверие докато пъзелът или възелът, както и да го наречем, не се дозаплете, за да се и разплете...!

dnes-bg.org

Виж и статията:  КНСБ поиска минимална заплата за висшистите от 2017 г.16205