Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Инициативният комите...
Инициативният комитет от Шоуто на Слави обжалва решението на ВАС за Референдума

Инициативният комитет от Шоуто на Слави обжалва решението на ВАС за РеферендумаИнициативният комитет от Шоуто на Слави ще обжалва решението на тричленния състав на ВАС за Референдума. Това те правят въпреки, че спечелиха делото. "Защото към общата избирателна активност трябва да се добавят не само откритите 500 бюлетини в 44 секции, а трябва да се добавят всички неотчетени от ЦИК бюлетини във всички 12 340 секции", заяви Слави Трифонов в Шоуто си. Ето и пълният коментар на Трифонов:

"В петък ВАС излезе с решение по нашата жалба срещу ЦИК за резултатите от Референдума. В петък съдът отмени решението на ЦИК за резултата от Референдума. С това решение съдът призна нашата правота. Нещо, което твърдим от самото начало. ЦИК са опорочили крайният резултат на Референдума, защото още преди провеждането му в нарушение на закона, те са постановили да не се броят бюлетините без плик. И то не просто да не броят, а въобще да не се отразяват. Все едно не съществуват. През цялото време членовете на ЦИК твърдяха , че не са нарушили никакъв закон, обаче са го нарушили. От друга страна съдът добави към общата избирателна активност само 500 намерени бюлетини без плик. Но това са 500 бюлетини намерени само в 44 избирателни секции. При провежданото повторно преброяване само в 44 секции вещите лица намериха 500 бюлетини без плик, обаче общият брой на избирателните секции е 12 340. От всички 12 340 са проверени само 44. След като в 44 секции незабелязани от ЦИК бюлетини колко ли има в останалите 12 296. Ще ви кажа вървейки по пътя на логиката и статистиката, след като при 44 секции неотчетените бюлетини са 500, следователно при останалите 12 296 най-вероятно не са отчетени 135 256 бюлетини. Това е много повече от „липсващите”, според ЦИК, 12 000. Каква е истината може да се разбере само като се отворят всички чували с бюлетини и се преброят отново.

Много е просто и е много човешко 3 500 000 граждани искат да знаят истината. Това е важно за нас като общество. Всички ние искаме институции, на които да вярваме."

 

Пряка демокрация защо?

През погледа на Андреас Грос член на Председателството на ПАСЕ, който нееднократно е бил наблюдател на изборите в България:

"Аз бях наблюдател на изборите в България през последните 3-4 години. За мен вашата страна е единствена, в която има закон, който постановява, че купуването и продаването на гласове, е престъпление. Това според мен, е показателно за манталитета на хората, за това че те не знаят какво означават демократични избори, щом като продължават да бъдат изкушени от тази възможност, но също така това е израз на факта, че страната е бедна щом като по този начин хората се надяват да спечелят пари. Освен това винаги имаше манипулация на вота на българите, живеещи в чужбина. Техните гласове се разпределят или манипулират от съществуващите големи партии. Друг факт е, че партията на турското малцинство контролира своите членове, както в миналото комунистическата партия контролираше гражданите. Има много неща, които ние виждаме по време на изборите и това е една от задачите на Съвета на Европа да ги покаже, да бъде ваше огледало, за да даде насока как нещата да се подобрят. Но някои страни в Европа смятат, че вече след като сте член на ЕС, нямате нужда от наблюдение, че всичко би трябвало да е наред, което не е така. Защото членството в Евросъюза не означава пълно разбиране на демокрацията. В Румъния и България все още демократичната реалност е катастрофална. Демокрацията има нужда от една определена обществена нагласа, от един начин на мислене, който е обратно на това, който тоталитарните режими правеха. Като например това, че трябва да имаш доверие на хора, които не познаваш. Да се унищожи доверието между хората, е едно от най-важните действия или задължение на тоталитарните системи. Друго важно нещо е фактът, че животът не е нещо предопределено, което не подлежи на промяна, ние можем да организираме сами живота си, което е антитезата на тоталитарната догма. Така, че е необходим един дълъг процес на учене докато се превърнем в демократи, за да създадем демократично общество. Този процес се усложнява от факта, че преживяхме икономическа криза, има твърде много бедни хора, интелигентните хора напускат страната и я оставят на бедните, които са отчаяни. Това е изключително трудна ситуация, която се подценява от повечето западни европейски страни, заяви Андреас Грос.

София / България

 

Още по темата 

  • ВАС призна на Референдума още 492 гласа, недостигат да е задължителен 10 Февруари, 2017 16:07
  • Бюлетините от референдума не са преброени правилно 1 Февруари, 2017 08:25
  • Слави Трифонов ще си търси гражданските си права пред НС 30 Януари, 2017 13:35
Източник: https://fakti.bg/

22256