Гражданско Движение ''ДНЕС''

Институциите бездействат* >> Възпитателка

Институциите бездействат* >> Възпитателка "обяснила" с шамари на дете с увреждания да не ѝ пипа телефонаНов случай, при който възпитателка в дом за деца прилага насилие като метод на възпитание - този път в Пазарджик.

Случаят е станал факт преди десетина дни, като за него се разбира едва сега - след действия на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). ДАЗД вече е започнала проверка.

Родители на деца с увреждания: Премиерът отново отказва диалог с нас

Родители на деца с увреждания: Премиерът отново отказва диалог с нас

За поредна година премиерът Бойко Борисов отказва да влезе в диалог с протестиращите майки на деца с увреждания, разказа Вера Иванова, ...

За какво става въпрос - работещи в дневен център в Пазарджик забелязват дете с увереждания, което видимо е малтретирано. Това е личало по синини и охлузвания по тялото му.

Бързо се разбрало, че виновна е една от учителките. Детето обичало да си играе с мобилни телефони - това го успокоявало, но един ден нямало такъв под ръка и то посегнало към телефона на възпитателката. Тя обаче реагирала по метод "Макаренко" - не с обяснения, а с удари.

Съдебно-медицинска експертиза е потвърдила, че детето е бито. Сега за него се грижи психолог - за да преодолее травмите. Служитлаката вече е наказана и веротяно няма да остане на работа, съобщава Bulgaria on Air. Прокуратурата също проверява станалото.

Борисов освобождава шефа на Агенцията за закрила на детето след скандалните случаи в Габрово

Борисов освобождава шефа на Агенцията за закрила на детето след скандалните случаи в Габрово

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенци...

Случаят болезнено напомня за този от Габрово и дом "Хризантема", който Actualno.com разкрипрез януари тази година. Там пострадалите деца бяха повече, а случилото се се превърна в истинска медийна сага, тъй като бяха замесени повече работещи в центъра. В крайна сметка директорката на центъра Маринела Лазарова беше уволнена - защото подала сигнал късно, а като основен виновник се очерта директорът на дирекция "Образование и социални дейности" в Община Габрово Даниела Василева, която в крайна сметка подаде оставка. По думите на Лазарова, Василева е искала да се действа "по-внимателно" по сигнала - защото замесени били хора от персонала на дома, които били близки със самата Василева.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/