Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Иран официално прекр...
Иран официално прекрати част от ангажиментите си към ядрената сделка

Иран официално прекрати част от ангажиментите си към ядрената сделкаИран официално прекрати някои свои ангажименти към ядреното споразумение със световните сили от 2015 г. след разпореждане на Съвета за национална сигурност на страната.

Информацията съобщи представител на местната агенция за атомна енергия пред ISNA, предаде "Ройтерс".

Миналата седмица Иран уведоми Китай, Франция, Германия, Русия и Великобритания за решението си да спре изпълнението на някои задължения, след като преди година САЩ едностранно напуснаха сделката и върнаха санкциите.

Според ядреното споразумение на Техеран се позволява да произвежда нискообогатен уран с лимит до 300 килограма и тежка вода със запас до 130 тона. Ислямската република може да премести надхвърленото количество за съхранение или да го продаде. 

Официалният представител обяви, че сега Иран няма ограничения за производство на обогатен уран или тежка вода.

Първите ходовете на Иран изглежда не нарушават ядреното споразумениекъм момента. Но Ислямската република предупреди, че ако световните сили не защитят икономиката на страната от санкциите на САЩ в рамките на 60 дни, Техеран ще започне обогатяване на уран на по-високо ниво.

Европейският съюз и външните министри на Германия, Франция и Великобритания обявиха, че ще продължат да се придържат към споразумението, но няма да приемат ултиматумите на Техеран.

Споразумението също налага таван на нивото на чистота на обогатявания уран в Иран до 3,67% - далеч под 90%, необходими за създаване на атомно оръжие. Също е под нивото на обогатяване на уран от 20%, до което Иран достигна преди сделката.

Вчера върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви, че няма да има война със САЩ въпреки ескалиралото напрежение. Той поясни, че Техеран няма да води преговори с Вашингтон за ново споразумение. Лидерът на Ислямската република предупреди, че няма да е трудно страната да обогати уран до нивата за създаване на атомно оръжие.

АП информира, позовавайки се на ирански представители, че Ислямската република може да достигне ниво на обогатяване на уран до 20% в рамките на четири дни.

"Достигане до 20% обогатеност е най-трудната част. Следващите стъпки са по-лесни от тази", смята Хаменеи.

 

 

Източник:https://news.bg/


99513