Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Искам си пенсията от...
Искам си пенсията от 2000 лева!

Искам си пенсията от 2000 лева!Мнение на д-р Николай Христов – експерт на Движение „ДНЕС“, Пловдив

 

През последните 28 години България трайно се утвърди като най-бедната страна в Европа. В зората на демокрацията всички ние с блясък в очите скачахме по улиците с надежда за по-добър живот. И сините, и червените правителства ни обещаваха, че идва едно богато, неотразимо и светло бъдеще, хвалеха се, че идващата демокрация ще ни донесе благополучие и берекет, а на пенсионерите пенсия от 2000 лева.

Представяхме си, че нашите баби и дядовци, нашите родители, че и ние самите ще станем почти като швейцарските пенсионери. Уви! Напразни мечти, блянове. Целият т.нар. преход бе само обещания, измами и съсипани милиони съдби. Накрая излезе само, че сме жертва единствено на една голяма лъжа и измама. Тъжно е нали...?

Днес дни преди един от най-големите християнски празници – Коледните, българските пенсионери ще бъдат потупани по рамото с "щедрите" 40 лева добавка. Тази "крупна" сума ще получат само възрастните хора с пенсия до 321 лв. Така за празника ще могат да се порадват я на кило кучешки кюфтета от кварталната бакалия, я на рязан кашкавал или дори малко масло върху сухия къшей хляб. А може и по някое кило банани или портокали да си вземат.

Смешното и жалко е, че официално от НОИ обявиха, че пенсия от 2000 лева може да има чак след 2026 година. "Добрата" новина е, че ръстът на увеличението на пенсиите е по-висок от очакването и може би бъдещите пенсионери ще прибират по 20 бона дори към 2020 година.

През 2010 година минималната пенсия у нас е била 136 лева, през 2015 г. – 157,44 лева става минималната пенсия, а 2017 година – 200 лева. През последните 7 години парите, които получават българските пенсионери са "скочили" с 64 лева! А как се движат пенсиите в Европа? Дания – 2500 евро, Финландия – 1770 евро, Швейцария – 1700 евро, Норвегия – 1378 евро, Германия – 1072 евро, Испания – 1063 евро, Франция – 893 евро.

Какво ли сънуват социалният и финансовият министри, когато легнат в министерските си легла?

Дали виждат хората, които от немотия слагат край на живота си?

Чуват ли плача на старицата, която брои стотинки, за да си купи лекарство? Усещат ли треперещата ръка на дядото, който зъзне в студа? 

Виждат ли срамуващата се възрастна учителка, която със сълзи в очите обикаля кофите в кравтала?

Що за човек трябва да си, за да се хвалиш с тези и ред други "постижения" на правителството?

Социално неравенството винаги е съществувало и едва ли скоро ще изчезне. То е опасно обаче, когато достигне определена степен на критичност. През последните години финансовата ножица се отвори толкова много, че народът усеща все по-силно въртележката на глада, мизерията и несправедливостта. А най-страшното е липсата на морал.

Есента се направи, а сега пак се заговори за ново увеличение на парите на властта. Така народните представители (без допълнителните пари) ще вземат 3243 лв., Борисов – 5026 лв., министрите – 4200 лв., зам.-министрите – 3400 лв., а началниците на политическите кабинети – 3200 лв. Разпределят си по стотици и хиляди левове като бонуси. Да не говорим за скъпоструващите и разточителни ремонти. /

Казват, било нормално и законно, но пък е крайно неморално.

Милиони българи живеят под прага на бедността. Недоволството расте и въпреки непрекъснатите заявления на управляващите, че държавата е стабилна, пукнатините се появяват и увеличават. Не е ясно и е непредсказуемо, липсата на средства за нормален живот и гладът сред определени социални прослойки кога и на къде ще избият. Безхаберието, незнанието и неумението на властниците да управляват ще дадат своя резултат. Скоро, може би много скоро... А тогава вече ще можем ли пак да мислим за 2000 лева пенсия...?

Или пак само ще си мечтаем...

 

Вижте и други материали по темата:

Сравнителна таблица на осигурителните вноски през 2007 - 2010 г.

Пенсиите по света – от 90 евро у нас до 2500 евро в Дания

 

 

 

 

 


44579