Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Истанбул въстана и п...
Истанбул въстана и победи, а ние...!?

Истанбул въстана и победи, а ние...!?Благой Българанов 

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Националният ни герб е сгрешен. Никакъв лъв не трябва да се извисява там. Логичната емблема на нацията ни трябва да е Рак. Защо ли? Докато Европа се движи с бесни темпове напред, ние се тътрузим назад. Бавно, но сигурно затъваме в мътната вода на безхаберието, нихилизма и се движим назад и все назад.

Примерите са много. Десетки са. Когато в другите страни гостуваха световни групи, ние посрещахме на националния стадион Лепа Брена, на хеликоптер.

Когато другите държави усвояваха евросредствата и обогатяваха и развиваха столиците си, ние откраднахме европейските пари, да превъзпитаваме циганите..., да строим къщи за гости, които всъщност са дворци на политици и техните роднини.

Докато другите народи отстраниха диктаторите си, комунистите и ченгетата от всички управленски нива... ние ги преизбрахме.

Докато бивша комунистическа Източна Европа смело прокарваше западните стандарти на пазарна икономика и демокрация, ние правехме работническо-мениджърска приватизация, разнасяхме червени куфарчета пълни с долари напред-назад и разпродавахме на безценица националния капитал...!

Поредното доказателство за печалния ни упадък идва от южната ни съседка. Турция разби на пух и прах митовете за президентската република и управлението на Ердоган. Народът въстана, пребори се и си взе най-важния град - Истанбул. За втори път. Убедително!

Представяте ли си избирателна активност близо 85 % в България. Това се случва в Турция, народът там милее за своя мегаполис. За Родината си. Не случайно са ни държали 5 века в подтисничество. Заслужаваме игото си, ще кажат някой..., заради покорството и търпението ни… Управляващата Партия на справедливостта и развитието, в лицето на Ердоган, се провали за втори път, на кметския престол се качва негов основен опонент.

През това време ние сякаш лапаме мухите и "протестираме" в социалните мрежи Фандъкова за провалени ремонти. И така 14 години, докато столицата ни се превърна в кочина. Първо върху нея се упражни Бойко Борисов, (кмет на гр. София в периода от 10.11.2005 г. до 27.07.2009 г.) и оттам като я подхвана Йорданка Фандъкова през 2009 година, та я довърши. Гафовете са безбройни. Тридесет статии да се напишат и те няма да стигнат. Като започнем от презастрояването и безкрайните ремонти..., после пак ремонти на ремонтите, минем през несправянето с боклука в столицата и стигнем до липсата на детски градини.

Разбира се, най-големият провал са  ремонтите. Тях не би могло просто ей така да ги подминем и да не ги отбележим подобаващо. Тези ремонти и строителства, за които изтекоха много, много пари, много, много милиарди и се вляха в джобовете на управляващите и приближените им фирми. Ремонт на ремонта стана девиз на столичанина. А Фандъкова винаги е чиста, и все някой друг невзрачен чиновник поема нейната вина. Дори за прахосаните милиони за скандалния ремонт на „Графа“.

Може да видим и чуем мяукащото и гласче да възхвалява постиженията си във всяка телевизия, но я питайте хората от периферните квартали – Дружба, Люлин, Обеля, Младост и ще чуете гласа на истината – разбити улици, пропаднали тротоари, мръсотия, бездомни животни, престъпност...

И още по-лошо ще става, ако продължим да я караме по течението. Защото видимите резултати на ГЕРБ са ясни, тях и слепец може да ги види. Само че, когато през октомври дойдат кметските избори, ние пак ще отидем на море в Гърция, на планина, ще слагаме туршии, ще правим вино и ще си кажем, е и без нашия глас Фандъчка ще е на власт! Да, ама не. Видяхме как в Турция, под пълната и абсолютна власт на диктатора Ердоган, една опозиционна партия предизвика вълна на одобрение, масова подкрепа и убедително спечели най-важния град.

Нов лидер се появи на политическия небосклон и спечели волята и доверието на избирателите. Нов водач, който обра овациите на народа и спечели. Пак припомням - при близо 85% избирателна активност. Такъв феномен при нас надали ще се случи. Въпреки че има надежда, ако се вслушаме в пророкуванията на близкия приятел на Борисов – математикът професор Михаил Константинов, който предрече залеза на ГЕРБ, дори и в София.

Надявам се математическите му способности поне да са на ниво, защото ако излязат над 3 млн. да гласуват за кметове, както той очаква, означава, че на народа му е писнало, дошло му е до гуша и ще търси нови лица, нови градоначалници. А „несистемният водач“, който ще се появи, както предвижда професорът, може да бъде както Мая, така и Слави или пък някой друг енергичен, нов лидер. Важното е да не са старите к….и, защото с тях бардакът ще остане същият. А и отдавна са до безкрай втръснали на хората.

Затова ще перефразирам една реплика, която ще обърна на молба - „За Бога, братя, гласувайте“. Не давете гнева си в чашката на масата или под юргана пред телевизора. Не псувайте и по фейса. Гласувайте. Защото ако в Истанбул бяха направили като у нас, Ердоган щеше да продължи да си управлява още дълги години 15 милионния град...!

Затова октомври ще бъде май, и тогава заедно, единни и обединени ще можем да започнем изриването на боклука. Само..., ако излезем всички!

 

 Related image

 Related image


104106