Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Истанбулската конвен...
Истанбулската конвенция ли ще изяде главата на Борисов?

Истанбулската конвенция ли ще изяде главата на Борисов?Коментар на Правда Великова

Спомняте ли си историята за лъжливото овчарче? Един път лъгало, втори път лъгало и на третия вече никой не му повярвал. Премиерът Борисов май ще влезе в тази роля, а потърпевши ще бъдат само милиони жени и деца в България.

Истанбулската конвенция, в която няма и грам намек за трети, четвърти или десети пол, може да се окаже голям камък за управлението Борисов 3. Въпреки това обаче именно поддръжниците ѝ от ГЕРБ са поставени в ситуация, в която да обясняват, че този път бялото си е бяло, а черно изобщо няма. В една що-годе нормална държава обществото щеше да подкрепи всички мерки за насилие над жените и да каже: „Евала, Бойко. Този път направи нещо хубаво“. За жалост, с всяко изказване на първите в партията, положението става все по-зле.

Защо стана така? Борисов управлява България вече три мандата и тук-там с малки изключения хората, които му помагат са едни и същи. Ако насложим и годините откакто беше главен секретар на МВР от 2001 г. и кмет на София, то времето, в което Борисов управлява България става цели 17 г. За този период обаче той толкова често лъга българския народ, че дори когато открито застава зад някой добър проект (а това не се случва често), то никой  не му вярва вече, освен оредяващите правоверни привърженички и по-малко привърженици на ГЕРБ. Дебатът по Истанбулската конвенция е знаков за липсата на каквото и да е доверие на обществото в управляващите. Ако ГЕРБ се ползваше с одобрение от мнозинството българи, то сега те не щяха да се изправят срещу Борисов и компания? 

Възмущението на огромна част на обществото срещу конвенцията идва преди всичко в непознаване на текстовете, но още повече в нежеланието за развитие и модернизиране. Българите бяха подлагани на истинско промиване на мозъците през последните 28 години и то не само от ГЕРБ, но и от БСП, СДС, Патриоти, центристи, десни... От всички. Нищо повече не може да очакваме в държава, в която развитието – на бизнес, на проект, дори назначението на работа и усъвършенстването на самия себе си се спъва от властите или пък те поставя в пряка зависимост от тях. Години наред целенасочено в обществото се насажда омраза към интелектуалците, възхвала на пошлото, нередното и грозното. Моралът и нравствеността са в пълен упадък. Дори самият министър-председател си позволява да говори грубо, да прегръща демонстративно чужди политици или да пуска дебелашки шеги. Това е вече даже норма на поведение, етикет, емблема на стила на управление на Борисов. Примерът на премиера, който имаме във властта никога не е бил за подражание, напротив! Въпреки това, колкото и да не ни се иска да признаем, България все повече се превръща  в държава на пошлостта, на липсата на интелигентност, на ниските страсти, превръща се в страна на стремежа само към власт и пари, които да те извадят от блатото, в което си попаднал. За това и милиони от нас напуснаха страната и тя от година на година става все по-непривлекателна, най-вече за младите българи.

А иначе Истанбулската конвенция може да се окаже сериозен проблем пред ГЕРБ, защото срещу нея се надигна огромно обществено недоволство и приемането ѝ ще предизвика доста негативни последствия за партията. А както знаем Борисов тежки мерки не взема, особено когато вредят на грижливо поддържаният му имидж на добродетел, бащица, неуморно работещ ден и нощ... и най-вече, съобразяващ се с гласа на народа. От друга страна обаче текстовете са изключително важни за външните ни партньори, а и за цялостното развитие на страната ни. Така премиерът е поставен пред избор – дали да се изправи срещу народа и коалиционните си партньори и одобрението към него съвсем да се срути или да загърби Европа, към която толкова много се стреми. И се подмазва ден и нощ.

Каквото и да избере Борисов, то ще има последствия за него. И по всичко личи, че този път няма да са никак добри.

А все някой ден и непопулярни решения трябва да се взимат, а и от власт да слезеш и опозиция да бъдеш... Все неща не по нрава и не по апетита на нашия премиер.

А историята върви и не се повтаря...