Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Истината, която влас...
Истината, която властта умело прикрива?! >> Доц. Мангъров: Заразените с коронавирус у нас са хиляди, ще умрат стотици

Истината, която властта умело прикрива?! >> Доц. Мангъров: Заразените с коронавирус у нас са хиляди, ще умрат стотициДействителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно повече от обявените досега 338, твърди инфекционистът

Действителният брой на случаите на заразени с Covid-19 е десетократно повече от обявените досега 338. Ако не знаем какво се случва, как ще го го контролираме. Не може да управляваш един процес, ако не го изследваш.

Това коментира доц. Атанас Мангъров, част от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с коронавируса, инфекционист и застъпник на тезата, че трябва да има разширен скрининг на населението.


„Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така много по-целенасочено ще се определят хората, които се нуждаят от строга изолация.

Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати“, каза Мангъров пред БНР.

Доцентът подчерта, че хора от всички възрасти могат да се разболеят: „Известно е, че нашето население е много болно и хора в млада възраст имат куп съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус нещата да тръгнат накриво“.

Според инфекциониста може да се очаква, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май.

„Действителната смъртност е много малка, защото определената между 2 и 4%, е определена въз основа на изследвани и доказани случаи.

При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка…

Реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка години при грипна епидемия“, обясни епидемиологът.

 

Проф. Кантарджиев: Пикът на коронавируса ще е по Великден

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://blitz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

8 нови заразени, броят им стана 346

Ген. Мутафчийски: Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никого

Генералът носи черно

Пета жертва на коронавируса у нас, почина мъж от Разлог

За две седмици само слепите и глухите не разбраха, че правителството е по-вредно от корона пандемия

Туриха под карантина член 1 на Конституцията, в който пише, че България е парламентарна република

264 са вече болните от COVID-19 у нас. Случаи в Хасково и Кърджали

 123510