Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Иван Сотиров от "100...
Иван Сотиров от

Иван Сотиров от "100 % мажоритарен вот” пред Движение "ДНЕС“: Въвеждането на мажоритарна система е революция срещу статуквото!Иван Сотиров е уважаван експерт по темата "мажоритарен вот". Той от години разяснява предимствата на новата система и с какво тя би помогнала за промяна в България. Сотиров е и активен участник в гражданската инициатива „100 процента мажоритарен вот“.

 

 

- Г-н Сотиров, защо подкрепяте и работите за промяна на изборната система? Какво ви привлече в тази идея?

- Защото, ако не променим начина, по който се извършва селекцията на народните представители, няма как да очакваме промяна на статуквото.

- Какви са предимствата на мажоритарната система?

- Най-важното предимство на мажоритарната система е, че при нея народният представител е пряко отговорен пред избирателите. При пропорционалната партийните ръководства подреждат в листите хора, които са им лично предани.  Ярките фигури с висока обществена подкрепа са неудобни за партийните лидери, защото са непослушни и са потенциални техни конкуренти.

- Защо има такъв сблъсък между пропорционалната и мажоритарната система? Каква е причината политиците да се страхуват от промяна на изборната система?

- Защото това е сблъсък между гражданите и партийните апарати! Чрез пропорционалната система, чрез реденето на листи,  партийните ръководства са узурпирали от гражданите правото да определят директно своите представители в институциите. Исторически пропорционалната система се налага на много по-късен етап от мажоритарната и тя е победа на партийните апарати над гражданите.  За партийните жреци реденето на листи е гаранция за тяхната върховна власт и те няма да я върнат доброволно на гражданите. Въвеждането на мажоритарна система е революция срещу статуквото!

- Политическият елит се опитват да подменят дебата и предлага хибридна, сменена система. Какви са опасностите от нея? Не е ли това компромисен вариант?

- Това е поредният опит за измама на избирателите. Смесената система съчетава недостатъците и на пропорционалната и на мажоритарната системи. При смесената система мажоритарната компонента само подсилва пропорционалния ефект в полза на-по-големите партии.  В този смисъл смесената система е по-несправедлива и от пропорционалната. Освен това, тя ще създаде и две категории депутати - първа категория пряко избрани и втора категория назначени чрез  листите. Не случайно смесената система е най-слабо разпространената в демократичния свят. Най-развитите демокрации и най-много хора живеещи в демократични държави по света избират депутатите си мажоритарно.

- Може ли мажоритарният вот да повиши избирателната активност?

- Естествено! И кандидатите и избирателите ще имат много по-голяма мотивация да участват в изборния процес. Това е все едно да питаме дали пазарът ще се съживи, ако от него се премахнат мутрите и посредниците.

- 3,5 млн. българи гласуваха на националния референдум, а близо 2.5 млн. подкрепиха мажоритарната система. На какво се дължи подобно категорично обединение на избирателите?

- На осъзнатата естествена потребност да имаш правото лично да определяш този, който те представлява. Това е част от нашата потребност за свобода, защото  може ли да си истински свободен, ако нямаш правото на пряк избор? През целия преход т.н. политически и обслужващия го интелектуален елит масирано водеха кампания през всички медии за да ни втълпят колко е „опасен“ мажоритарния вот и въпреки това социологиите през тези години неизменно показват подкрепа за мажоритарната спрямо пропорционалната система 2:1. Това се потвърди и на референдума, въпреки всички опити на статуквото за саботаж.   

- Поддържате ли идеята за задължително гласуване?

- НЕ.

- Трябва ли да има т.нар. "бяла бюлетина", която да изразява целенасочен негативен вот към всички партии?

- При въвеждането на мажоритарна система тази бюлетина ще стане излишна.