Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Къде отидоха законит...
Къде отидоха законите в Бг?!? >> Иванчева и Петрова отново отиват в ареста

Къде отидоха законите в Бг?!? >> Иванчева и Петрова отново отиват в арестаОтстранената от поста си кметица на район "Младост" в София Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова отиват в ареста. Мярката им за неотклонение "домашен арест" беше изменена в "задържане под стража". Новата мярка влиза веднага в сила, т.е. не беше позволено първо да бъде обжалвана от защитата на двете обвиняеми.

Телевизионни кадри показаха, а репортер на Actualno.com видя как бившият пиар на "Младост" Петър Кърджилов беше изведен от заседателната зала насила. Майката на Иванчева коментира, че не вижда защо дъщеря ѝ следва да бъде отново вкарана в ареста.

Преди да настъпи истински вербален хаос, бяха произнесени присъдите и новите мерки за неотклонение. Буквално стана "едно малко меле", като дойдоха полицаи, за да въдворят ред, предаде репортер на Actualno.com.

Припомняме, че двете жени получиха много тежки присъди на първа инстанция - 20 години затвор за Иванчева, 12 години за Петрова. Те прекараха месеци наред в следствения арест, като чак от трети опит бяха пуснати - малко преди Нова година.

Първоначално на Иванчева и Петрова им беше разрешен домашен арест - на 18 октомври 2018 година, но решението бързо беше спряно на втора инстанция и без те фактически да излязат. Същото се повтори на 16 ноември 2018 година, като тогава решението беше спряно още преди фактическото обжалване от прокуратурата, заради което имаше проверка от Върховния касационен съд (ВКС), която констатира нарушения, а нечувано прокуратурата буквално поискаот Апелативния наказателен съд да не позволява достъп до данните по делото на проверяващите от ВКС.

Предисторията

Кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при показна акция в центъра на София на 17 април 2018 година. Повод за нея бе разследване за подкуп, даден ѝ от строителен предприемач, а по информация на разследващите Иванчева е била задържана със 70 000 евро, които са част от по-голяма сума, поискана за издаване на строително разрешително.

Над 5 часа тя бе държана с белезници до автомобила си, паркиран пред сградата на Министерството на спорта, докато разследващите извършваха обиск. Освен Иванчева, задържани бяха още заместникът ѝ Биляна Петрова, както и бившият кмет на община „Младост” Петко Дюлгеров. Обвинения бяха повдигнати и на тримата. През август миналата година Иванчева, Христова и Дюлгеров бяха дадени на съд.

 

Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/crime/

 

 

 

 


96307