Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Изборният ден във Фи...
Изборният ден във Филипините започна с експлозии, технически проблеми и арести

Изборният ден във Филипините започна с експлозии, технически проблеми и арестиЗапочна гласуването на междинни парламентарни и местни избори във Филипините на фона на експлозии, сигнали за купуване на гласове и технически проблеми в изборните секции, съобщи ДПА.

Мерките за сигурност са засилени - 160 000 полицаи и 98 000 военни са разположени да охраняват 36 000 изборни секции.

Няма данни за пострадали, след като две гранати бяха взривени в град в провинция Магинданао, съобщи полицията, предава БТА.

Първата експлозия стана часове преди отварянето на секциите, а втората - час след началото на изборния ден, на 500 метра от изборна секция.

"Все още водим разследване, но подозираме, че целта е била хората да бъдат уплашени и да не отидат да гласуват", каза провинциалният полицейски началник Роналд Брионес.

Гласуването бе забавено на няколко места в страната заради проблеми с машините за броене на гласове, някои от които отказваха да приемат бюлетини още от самото начало, а други се счупиха по-късно.

Кандидат за кмет на град Кесон бе арестуван снощи с над 40 свои поддръжници за предполагаемо купуване на гласове. Полицията арестува още близо 200 души за същото провинение.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/novini/

 


99263