Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Изгонен зам.-председ...
Изгонен зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ не изключи възможността да оглави партията

Изгонен зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ не изключи възможността да оглави партиятаГотов съм да се включа в екип, включително и да го ръководя, ако той е съставен от авторитетни лица с ясна визия за развитието на ВМРО-ДПМНЕ. Това казва доскорошният зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ Митко Янчев.

Само преди три дни Централният комитет на партията свали Янчев от този пост. "Все още чакам да получа официален документ, за да разбера, дали съм само сменен от зам.-председателското място, или ще получа и известие за изключването ми от партията", казва още Янчев пред в. "Независим". "Ако все още съм член на партията ще продължа да се боря за евроатлантическата ориентация на формацията", подчертава Янчев.

"Твърденията за моя близост и различни бизнеси с премиера Зоран Заев са тотална измислица. Аз ще бъда много щастлив, ако и във ВМРО-ДПМНЕ, и в Социалдемократическия съюз /партията на Заев – бел.ред./ има хора, които мислят за доброто на Македония", казва още Митко Янчев, който е и кмет на град Кавадарци. Той бе и единственият кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, който спечели изборите в цяла Македония на местните избори преди година. Останалите трима кандидати от тази партия са кметове на три села.

Янчев признава, че има проблеми с поведението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. "ВМРО-ДПМНЕ не трябва да се превръща в султанска партия. Трябва да има различни мнения и те трябва да се уважават. Ние се намираме в това положение поради мнението на един човек и поради диктатурата", подчертава той.

"Няма да отговоря директно на въпроса дали имам амбициите да стана лидер на ВМРО-ДПМНЕ. Няма да бъде честно. Но, ако вътре в партията има екип готов за работа, съставен от авторитетни лица с ясна визия за посоката, в която трябва да се движи ВМРО-ДПМНЕ, имам готовност да се включа в него, включително и да го ръководя", казва още той.

На заседанието на ЦК на партията на 20 октомври бе изгонен и членът на Изпълнителния комитет Константин Богданов. ЦК поиска дисциплинарна процедура за изключване на Сашо Миялков /братовчед на Никола Груевски и бивш директор на контраразузнаването - бел.ред./ и Никола Тодоров /бивш министър на здравеопазването - бел.ред./. От депутатите пък, които гласуваха за конституционните промени, ЦК поиска те да върнат мандатите с мотива, че работят против волята на гражданите.

От партията бяха изключени седемте депутати, които подкрепиха конституционните промени. По предложение на Мицкоски бяха изключени Кръстьо Мукоски, Сашо Василевски, Любен Арнаудов, Елизабета Канческа-Милевска, Зечир Рамчилович, Нола Исмайлоска-Старова и Емилия Александрова. Практиката на премахване на другомислещите започна преди десетина дни, когато от изпълнителния комитет бе уволнен заместник генералният секретар на партията Петър Богойевски.

РЕДАКТОР: ИВАЙЛО АЧЕВИзточник: https://www.actualno.com/
 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ

Македония с ново име – къде са българските интереси? ВИДЕО

Мнения: Новото име на Македония - уж за България нищо не се променя

Вот на недоверие срещу Ципрас заради името на Македония

Политически, а не исторически е спорът за Македония

Депутатите за хода на Борисов - намеса във вътрешните работи на Македония или правилен знак

Новото име на Македония - какви са опасностите за България?

20 хиляди протестират заради новото име на Македония

Гърция е раздвоена за новото име на Македония

Подписаха историческия договор за името на Македония

 

 


79674