Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Изхлузване! >> Държа...
Изхлузване! >> Държавата обяви, че е тайна коя религия колко данъци дължи

Изхлузване! >> Държавата обяви, че е тайна коя религия колко данъци дължиС 8 гласа за, 1 против и 1 въздържал се парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека опрости всички натрупани до края на миналата година и нелатени задължения на вероизповеданията, приемайки поправки в Закона за вероизповеданията. Дебатът и гласуването преминаха в остъствието на вносителите на промените председателят на парламентарнатагрупа на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, които именно заради този текст бяха упрекнати от БСП, че са сключили сделка.

За размера на дължимите пари се сочеха суми от порядъка на 9 – 12 млн. лв., а като основен длъжник – мюфтийството за неплатени данъци. В защита на предлаганата данъчна амнистия Цветан Цветанов изтъкна, че и други вероизповедания не били изрядни в плащанията си към фиска, без да уточни кои.

 

Става въпрос за 8 267 000 лв. задължения с лихвите към днешна дата, натрупани от 6 вероизповедания, уточни зам-министърът на финансите Росица Велкова и се оправда с данъчно-осигурителната тайна, за да не посочи нито длъжниците, нито изрядните платци.

 

На въпрос на Actualno.com дали задълженията са за данъци, Велкова каза, че над 80% от сумата са за осигурителни вноски и по Закона за облагане доходите на физическите лица, свързани с плащания и изплащания на работни заплати. Другите 20% били за други видове публични задължения към централния бюджет.

 

„В последните 10 години Светият синод на Българската православна църква няма задължения към НАП, към НОИ и въобще към държавата“, заяви варненският митрополит Йоан. Ако е имало някакви задължения, никога Българската православна църква не е поставяла въпрос за тяхното опрощаване, добави той. „Прозвуча, че общо вероизповеданията имат дълг. БПЦ се старае да няма дългове“, подчерта той.

 

Митрополит Йоан отбеляза още, че и по-рано от БПЦ са казвали, че промените в Закона за вероизповеденията няма много да допринесат за националната сигурност, защото имаме поне 7 закона, които гарантират тази национална сигурност.

 

"Държавата не бива да овладява дадено вероизповедание, особено след като БПЦ като институция и организъм е отделена от държавата, обаче това не означава, че ние от друга страна не трябва да зачита националното законодателство и Конституцията", каза още Варненският митрополит.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Тържество на наглостта! >> Цветанов се прави, че не разбира какво лошо има в опрощаването на милиони дългове

Говори... говорителят на ДПС: Цветан Цветанов обясни защо държавата ще опрости 8 млн. лв. дълг на Мюфтийството

ГЕРБ и ДПС - неприлично заедно!... Отдавна (ОБНОВЕНО)


92026