Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Изследване: Лятото н...
Изследване: Лятото надали ще спре пандемията

Изследване: Лятото надали ще спре пандемиятаЛятното затопляне няма само по себе си да спаси северното полукълбо от пандемията от Ковид-19, предаде АФП, позовавайки се специалисти от университета Принстън.

Изследването е публикувано в сп. "Сайънс", съобщава БТА.

Статистически изследвания от предишните месеци установиха лека връзка между климата и епидемията - колкото по-топло и влажно е времето, толкова по-малко се разпространява коронавирусът. Тези изчисления обаче са предварителни и не е известно дали има биологична връзка между Sars-Cov-2, вирусът, който причинява Ковид-19, и климата.

Моделите, публикувани в сп. "Сайънс", не противоречат на такава връзка, но я определят като пренебрежима засега.

"Предвиждаме, че по-топлият и влажен климат не забавя вируса в началните етапи на пандемията" - обясни ръководителят на изследването Рейчъл Бейкър.

Климатът и по-специално влагата има своята роля в разпространението на другите коронавируси и на грипа. Този фактор обаче е ограничен по отношение на друг, който е много по-значим с сегашната пандемия - малкия колективен имунинет срещу Sars-Cov-2. Това означава, че хората за инфектиране са достатъчно за бързо настъпване на вируса.

"Вирусът ще се разпространява бързо независимо от климатичните условия" - добави Рейчъл Бейкър.

При липса на мерки за контрол или на ваксина, вирусът ще зарази прогресивно по-голяма част от населението. Чак след това може да стане сезонен.

Екипът е направил модели за Sars-Cov-2 на базата на наблюдаваното при грипния вирус и на два известни коронавируса при хората, причиняващи хрема. Специалистите са симулирали какво ще се случи в различни райони по света при различна температура и влажност.
"Резултатите ни показват, че тропическите райони и тези с умерен климат трябва да се подготвят за тежки епидемии, както и че летните температури няма да ограничат разпространението на инфекцията" - е заключението на учените.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

 


126248