Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Извън контрол! >> Ек...
Извън контрол! >> Експерт предупреди: Хората не бива да колят прасетата си

Извън контрол! >> Експерт предупреди: Хората не бива да колят прасетата сиИскам да успокоя всички и да кажа, че вирусът не е опасен за хората, но въпреки това заболяването изисква задълбочени мерки, за да бъдат предотвратени сериозни икономически загуби. Това заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Илиян Костов от Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието във връзка с разпространението на африканската чума по свинете.

По думите му служителите от БАБХ правят всичко възможно да се справят със заразата, но трябва да има и съдействие от обществото.

,,Моят апел към всички стопани е да преустановят неоторизираното превозване на прасетата и клането им без ветеринарен преглед, защото това е един потенциален риск за разпространение на заразата и разрастването ѝ в един по-сериозен мащаб'', обясни д-р Костов.

,,Икономическите рискове са огромни. Казано в цифри, говорим за загуби от порядъка на 650 милиона лева'', сподели по темата Вихрен Димитров, който е собственик на свинеферма.

По думите му в момента България се намира в добро финансово състояние и би било редно стопаните на умъртвените дотук прасета да бъдат компенсирани от държавата за загубите им.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://novini.bg/


106785