Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Язовирът на България...
Язовирът на България преля

Язовирът на България преляПозиция на Милотин Богоявленски – експерт на Гражданско движение “ДНЕС“, гр. Тополовград

Всяка година през пролетта сме свидетели на един и същи кошмар - десетки язовири в България преливат. Евакуират население, обявяват бедствено положение, животни и реколта за хиляди левове потъват под водата. А понякога дори има човешки жертви.

Днес не е по-различно. Само за последната седмица имаше сигнали от язовир "Рогозен", "Ясна поляна", „Бързина”, „Елешница“... И това е само началото. Времето се затопля, малкото сняг, който наваля тази зима се топи, водите прииждат.

Проблемът с язовирите се влачи години наред и след много приказки и обещания без никакви действия, докато не замирише на смърт.

През миналата година прокуратурата сигнализира за 81 язовира в предаварийно състояние. Шефът на Върховна административна прокуратура тогава Ася Петрова изнесе потресаващи факти. По думите ѝ над 2000 язовира у нас са неизправни. Други 205 са особено опасни. Цъкат като терористични бомби. Във всеки момент водоемите могат да предизвикат трагедии по-големи от тези, на които досега сме били свидетели - в Бургаско или Бисер... Излиза, че на хората, живеещи  около язовирите, всеки ден им е подарен.

Думите на Ася Петрова от 2017 г. са глас в пустиня. Ситуацията се повтаря от година на година и никой не обръща внимание на това. Управляващите са оставили живота на хората да зависи от лошото време и прогнозата на синоптиците. Оказа се, че многогодишните опити на хората, около язовирите да накарат чиновниците да се размърдат и да си свършат работата, удрят на камък. Цялото усилие на институциите е вложено в това да си разменят писма и да си обясняват как укрепването на стените не е тяхна работа, как нищо не зависи от тях или пък как са с вързани ръце, защото законодателството е непълно. С една дума - тупкат топката, а това у нас е национален спорт.

Дали тези чиновници обаче могат да си представят адското усещане на страх, безсилие и ужас, което е сковало стотици хора, живеещи близо до язовири-убийци? Едва ли... Управляващите не се трогват кой знае колко от изнесените данни за състоянието на водоемите. Според премиера ГЕРБ и кабинета „се справяме добре. И то доста добре”. Но дали е така... И докато той шета из Европа в отчаяни опити да се наложи като международник от световна класа, у дома нещата с всяка изминала година отиват от зле към още по-зле...

Сигурно е, че и тази година скандалното безхаберие на държавата около язовирите ще потъне в небитието, ако не дай Боже, не се случи нещо ужасно. Тогава може да чуем: 

Ще помогнем с каквото можем. Ще пращаме SMS-и. Събираме помощи. Скърбим за жертвите. Поднасяме нашите съболезнования“. Различни организации ще се втурват да събират пари, голяма част от които ще се „изпарят” по пътя до бедстващите хора Дясната ръка на Борисов - Цветан Цветанов и колегите му ще нарамят кой хладилник, кой пералня или печка, за да ги раздадат на оцелелите. И това, разбира ще, се разиграва под „надзора“ на камери и репортери. Законотворците пък ще обиколят телевизиите, за да дадат акъл кои закони да се променят. Дежурни гости – експерти, политолози, социолози и какви ли още не, за да не останат по-назад, ще се плюнчат със мнения, становища, закъснели препоръки. Но, уви...

Язовирът, наречен България прелива, прелива от много време и потапя под себе си стотици хиляди българи. Държавата ни носи смърт... България вече не е символ на красотата, майчината прегръдка и бащиното огнище...

Само от нас зависи обаче дали ще запушим пробойните и ще започнем да строим диги. Управниците не могат и няма да го направят. И затова да се вземем в ръце и да си върнем Родината ДНЕС.

 

Вижте и други материали по темата:

Борисов: Отличен за кабинета, няма миг, в който да не сме работили

Над половината язовири у нас са опасни, 81 са в предаварийно състояние

Прелива язовир 'Рогозен', евакуират две села

Прелива язовир "Ясна поляна" в Бургаско

Обявиха бедствено положение в 3 села в община Хайредин заради преливащи язовири

Язовир-Елешница-прелива

В България мирише на смърт