Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Йончева: Бойко Борис...
Йончева: Бойко Борисов е построил къща от 138 кв. м в Банкя, която не е декларирал...;

Йончева: Бойко Борисов е построил къща от 138 кв. м в Банкя, която не е декларирал...; "Биволъ" поиска гл. прокурор Сотир Цацаров да разследва министър-председателя!Премиерът Бойко Борисов е на върха на "Апартаментгейт". Той е построил къща от 138 кв. м в Банкя, която не е декларирал. 

Това обяви водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева пред Нова телевизия. Йончева обясни, че имотът е влязъл в експлоатация през 2009 г. 

Тя показа документи от сайта "Биволъ": разрешение за строеж на жилищна сграда с РЗП 125 кв. м от 16.10.2008 г. на името на Бойко Методиев Борисов, в Банкя, удостоверение за въвеждане в експлоатация на същата жилищна сграда, декларация пред Сметната палата и сателитни снимки на имота. 

Водачът на листата на БСП коментира, че докато Борисов имитира санкции срещу шефа на КОНПИ и други недекларирали имоти, той не е декларирал къщата си, която според кадастъра е с РЗП 138 кв.м, в нито една декларация. 

"Понеже Бойко Борисов говори за честност и прозрачност, нека разкаже за своя братовчед Ради, който е собственик на целия му бизнес", призова тя.

Йончева обяви още, че Борисов, в качеството си на кмет на София, му прави заменка на една боксониера и апартамент в Ботунец за терен в най-атрактивното място в Люлин. В резултат на това - братовчедът Ради (Радослав Иванов) строи сграда с РЗП 6360 кв. м, на ул. „Панчо Владигеров“, в Люлин. "Това е същият братовчед, с когото Борисов твърди, че не си говори от 30-40 години. Ако премиерът лъже за своите имоти, лъже и за къщата в Барселона. Не се интересуваме от личния живот на премиера, а как на банковата сметка на Борислава Йовчева, която живее в къщата в Барселона, са постъпили 1 700 000 евро. Пътят на парите води до Банкя.

В ЕП ще работя с всеки честен и почтен човек, който го е грижа за България

"Готова съм в Европейския парламент да работя с всеки честен и почтен човек, който го е грижа за България. Дори и да имаме различни мнения, винаги можем да дебатираме, защото БСП не е авторитарна, а демократична партия и не спуска готови решения", каза още Елена Йончева. Водачът на листата на левицата добави, че ще продължи да работи в интерес на българските граждани. Тя добави, че това, че ЕНП е водеща в ЕП, не е добре за всички европейци, защото техният фокус не е социалната политика. "България загуби заради пакета "Макрон", защото над 300 000 семейства ще пострадат от него. Тази битка трябваше да бъде изнесена в България, по време на европредседателството. Тогава правителството не постави тази тема и предаде националния интерес.

За Борисов беше важно да се снима и да си прави ПР", заяви Елена Йончева.

 

Източник: http://www.dnes-bg.org/ 

 

******************************************************************************************

Атанас Чобанов от Биволъ: Прокуратурата трябва да обвини Борисов

Според сателитни снимки в Google Earth и данни от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, между 2007-2008 и 2010 година, в имот, собственост на Бойко Методиев Борисов в Банкя, е "поникнала" къща с разгъната застроена площ от 138 кв.м., която също е собственост на Бойко Методиев Борисов. Подобно твърдение беше споделено вчера в социалната мрежа Facebook от главния редактор на сайта за разследваща журналистика "БиволЪ" Атанас Чобанов. Малко по-късно Чобанов изтри публикацията, като написа "Еми това е положението. Прокопи, Стояна, Бедров, всички мълчат за недекларираната къща на Буда. Повече няма да ви правя мини разследвания и дори това го изтривам. Айде, лапайте гранта."

В същото време Чобанов вчера бе гост в живата връзка "Контракоментар" на анализатора Асен Генов. В него той разказа по подробно за случая. Ето какво каза Атанас Чобанов:

"Чух премиера да казва - една къща имам в Банкя, в нея съм роден, в нея живея, в нея ще умра. Всеки знае за къщата в Банкя, където се играят карти, където Янева я е страх да отиде, за да не я опраскат, и в сексуален смисъл и т.н. Давали са я по медиите - хубава, висока, жълта къща, на три етажа. Замислих се що за къща е, да погледна в кадастъра. Отварям кадастъра и виждам до нея още две къщи. Установявам документално, че и те са на Бойко Борисов. Една 70 кв.м. и една 130 кв.м. Гледам в декларациите на Бойко Борисов, ами нищо няма за такива къщи. Той и за основната къща няма, тя е наследствена да речем, не я е декларирал тази къща, откакто е кмет, откакто е във властта. Може да я е декларирал като главен секретар, това е 2004-2005г. Тогава нямаме достъп до декларации. Отварям Google Earth, който дава назад във времето и виждам, че 2007 г. на това място е имало някаква надворна тоалетна, някаква малка схлупена постройка. Нищо общо със 130 кв.м с хубав покрив. Това означава документално, че тази къща е построена между 2007г. и 2010г., когато се появява на Google Earth. Тая къща трябва да има разрешително за строеж, трябва да има акт 16 и т.н. И да я декларира, защото това е ново строителство, което се появява в неговия патримониум. 2007г. братовчед му Ради, прословутия бит братовчед, му продава имота, където по-късно ще се построи тази къща, за смешните тогава 3000 лева, спрямо пазарните цени. Семейни сделки, макар че пак лъжеш фиска, лъжеш данъчните. Вади си разрешение за строеж и строи. Вадя разрешителните за строеж и установявам, че тя е въведена в експлоатация, когато той вече е бил премиер - акт 16 е получен октомври 2009 г. И 2010 г. трябва да я декларира, еми няма я. Борисов не е декларирал имот от къща, новопостроена къща 130 кв. м. Наказание няма. Ако прокуратурата иска да спази закона трябва да го обвини за деклариране на неверни данни, но никой не е бил обвинен от политиците. Тези декларации се считат за някаква екстра за пред чужденците, че ги имаме. Пишат си каквото искат, после ги коригират от КПКОНПИ. Но чак пък такова нещо - да декларираш, че нямаш, при положение, че ти си възложителят, има сума ти документи, че си искал строително разрешение, има акт 16 на твое име и да не я декларираш, това означава едно светоусещане у този човек, че той е над закона".

По темата за братовчедите на Борисов, която той засегна наскоро в бТВ, Чобанов каза: 

"Аз знам за един братовчед на Бойко Борисов - това е Радослав Иванов, който живее в Банкя. Ако погледнеш собствеността на имотите - имаш Борисов и около него Радослав, Радослав, Радослав, те са окупирали целия квартал. В който впрочем не влиза колата на Google Earth, Google Street View, защото не я пускат от НСО. Този братовчед наследява бизнеса на ИПОН, който стабилно генерира 7-8 млн. лева годишно приход от продажби. Продажби на услуги. Борисов му прехвърля бизнеса си и правят кварталче. Не знам дали го е бил, дали си говорят, може да жестикулират, не знам. Това е положението с този братовчед, който е пъпната връзка, към единия от хората, които са финансирали не къщата в Барселона, а тези, които живеят там. Радослав Иванов е бил в една фирма с този, който държи тенис-клуба в Банкя. Собственикът на къщата в Барселона е друг, той е дясната ръка на Валентин Златев, който пък от своя страна е много близък с Борисов. Освен къщата, която струва 3 милиона евро, имаше фирма, която издържа тези, които живеят в къщата. В тази фирма постъпват милиони от офшорна компания, която се представлява от Иван Саздов, който е ортак на Радослав Иванов. Това е връзката, поне аз така разбрах от едно видео, което излезе навремето. Документално наистина е така, мога да го потвърдя. Сега това се рециклира от Елена Йончева предизборно, но тя няма никакви заслуги. Може би нейната заслуга е само за братовчеда Ради, това е разкрила. Семейна връзка, за едни милиони необяснени, които са заминали към лицата, които живеят в тази къща."

Чобанов коментира и имотните казуси около главния прокурор Сотир Цацаров:

"Намерихме едно дарение. Фирма дарила имот на Сотир Цацаров през 2012 г., преди той да стане главен прокурор. Той наскоро каза, че това не било дарение а покупко-продажба, но не показа нотариален акт. Шест години по-късно работим върху негова сделка, защото той има много сделки. В един момент имотният регистър се затваря за профилактика тези дни. Тръгна регистърът в неделя (бел. ред. 19.05.). Пак отваряме на Цацаров нещата и виждаме, че по име не можем да го намерим това дарение, т.е. ако търсиш по име "Цацаров" няма да намериш фирмата "Калисто мати" и ако търсиш по име "Калисто мати" няма да намериш "Цацаров". Прекъсната е връзката между субектите на сделката. Сделката я има, обаче трябва да я търсиш по номер, ако знаеш кой е. Ние знаем кой е. Но кой е бърникал там за да прекъсне връзката? Ето това е въпросът. Много малка вероятност е случайност да изтрие тази връзка, ако системата е направена грамотно. Оправданието е, че тя е неграмотно направена и стават такива работи. Ама защо стават с най-важните хора в държавата? Има някакви къси съединения в процедурите, които се ползват от властимащите. Допускам всякакви манипулации.

Днес (бел.ред. - вчера) публикувахме материал, който показва как Цацаров си е купил вила в края на миналата година в едно летовище до Пещера на половин цена. Хората, които са искали да я купят, са звъняли, на тях им обявяват цена 75 000 евро, а за г-н Цацаров цената е 30 000 евро. Вилата е много хубава, на много хубаво място. Ето това е "Апартаментгейт". Случаят е в развитие. Оказва се, че документите на вилата не са били изрядни. Да не се окаже, че след Пацо Терасата имаме Цацо Пристройката. Много сериозно проучваме какво става с документите около този строеж. Призовахме Цацаров на очна ставка, да се видим пред медиите, да му задаваме въпроси."

"Където и да копнеш бликва нещо кафяво, но не е нефт и не е шоколад", така обрисува ситуацията в държавата Чобанов.

 

 

София / България

 

Източник: https://fakti.bg/bulgaria/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Позор! >> Елена Йончева: Борисов не е декларирал къща в Банкя от 138 кв. м.

Къщи и кооперации на кръга „Банкя“ – братовчед, „килия“, професор… /Видео!/

А прокламира почтеност и морал на всички! >> Бойко Борисов не е декларирал постройка към къщата си в Банкя

„Апартаментгейт“ сгащи и Бойко! >> В имота на Борисов в Банкя "поникнала" недекларирана къща

Скандалът "Къщата в Барселона" пак подгони Бойко Борисов! ВИЖТЕ ТУК последните разкрития >> (ОБНОВЯВА СЕ)

Еuelectionsbulgaria: Ред е и на Борисов да се изправи пред имотен скандал

Фактите говорят... безпощадно >> Йончева внесе три сигнала до прокуратурата за участие на Борисов и братовчеда в „Апартаментгейт”100167