Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Юнкер иска Румъния д...
Юнкер иска Румъния да стане членка на Шенген до края на мандата му

Юнкер иска Румъния да стане членка на Шенген до края на мандата муРумънският премиер Ворика Дънчила, която днес разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заяви, че е изразила увереност в "тясното сътрудничество и конструктивния диалог" по време на румънското председателство на Съвета на ЕС, предаде Аджерпрес.

Тя също така увери, че Румъния е решена да допринесе за постигането на положителни резултати по време на мандата си като председател на Съвета на ЕС, за да отговори на настоящите предизвикателства, с които ЕС се сблъсква, предава БТА.

"Днешното посещение е и символичен момент за Румъния, която отваря пътя на нашето сътрудничество в една нова перспектива - тази на председателството на Съвета на ЕС. В това качество ще продължим да работим заедно за осъществяването на общата цел за укрепване на европейския проект", изтъкна Дънчила на съвместна пресконференция с Юнкер.

 

Тя добави, че Румъния си поставя за цел да има "реалистично и прагматично председателство".

Дънчила посочи също, че румънското председателство на ЕС ще се опита да постигне консенсус сред страните членки по отношение на многогодишната финансова рамка.

"В този период от шест месеца ще имаме дискусии с всичките страни членки, ще бъде безпристрастен посредник и ще се опитаме да постигнем консенсус за финансовата рамка", заяви тя.

От своя страна Юнкер заяви, че има доверие в румънския премиер и изтъкна, че "когато председателстваш ЕС, трябва да сложиш в скоби собствените си мнения и вътрешнополитически проблеми".

"Г-жа премиерът ми потвърди желанието си да не хвърля сянка върху румънското председателство, изнасяйки в Европа вътрешните проблеми", посочи Юнкер. "Имам пълно доверие в теб, Виорика, че ще направиш всичко възможно това първо румънско председателство да успее", добави той.

Председателят на ЕК отново заяви, че се надява Румъния да стане членка на Шенген до края на мандата на настоящата Европейска комисия. "Не виждам никаква причина някои правителства да отказват упорито това (. . .), опитваме се да ги убедим да кажат "да" за присъединяването на Румъния към Шенген", заяви Юнкер.

"Бих искал да завърша мандата си, като направя от Румъния членка на Шенгенското пространство и да се сложи край на Механизма за сътрудничество и проверка", подчерта Юнкер на пресконференция с премира Виорика Дънчила.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/


86520