Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Кабинетът даде зелен...
Кабинетът даде зелена светлина да започнат преговори със САЩ за F-16. Президентът: Това е троен удар срещу България (ОБНОВЕНО)

Кабинетът даде зелена светлина да започнат преговори със САЩ за F-16. Президентът: Това е троен удар срещу България (ОБНОВЕНО)Информационен сайт „ДНЕС“

 

Правителството предложи на Народното събрание да разреши да започнат преговори със САЩ за покупката на нов изтребител F-16. 

"Министерският съвет взе решение – предлага Народното събрание да разгледа и да приеме доклада, да възложи на Министерски съвет да подготви проект за международен договор и за преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет и да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. В преговорния екип задължително да участват министърът на икономиката, на отбраната, на външните работи и на икономиката", обяви на брифинг военният министър Красимир Каракачанов. Той обясни, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава още минимум година и половина да забави процесът по сключване на договор. Според него това не е изгодно за нашите ВВС.

"Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации, че едва ли не Министерският съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител", каза вицепремиерът Каракачанов.

Да припомним, че вчера администрацията на президента Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. 

„Съединените щати остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности”, обявиха от Белия дом. 

Какви ще бъдат параметрите на отклонението по отношението на цената не можем да отговорим, уточни Каракачанов. Той предположи само, че сроковете за доставка на самолетите ще са по-големи.

„Самолетите са нови, модерни, с най-новото оборудване, така че ще можем да изпълним задачите си“, изрази доволство от правителственото решение шефът на ВВС ген.-майор Цанко Иванов. 

Останалите две оферти до последния етап на избор бяха употребявани "Еврофайтър Тайфун" от Италия и нови "Грипен" C/D от Швеция. Шведите директно атакуваха конкурса, обявиха решението за лобистко, а американските самолети не най-добрият вариант за България. Подобно становище изказаха и редица експерти в областта, а обществото възнегудува, че се заделят милиарди, докато страната продължава упорито да държи първото място по бедност в Европа, с масова заплата около 700 лева и пенсии от около 250лв. Очаква се решението на правителството да даде зелена светлина за преговори със САЩ да разпали ежбите  по оста Румен Радев – ГЕРБ.

Както е известно президентът директно обвини МС в "политически лобизъм" заради избора на F-16,нарече конкурса опорочен и го определи като троен удар срещу България.

Резултат с изображение за Кабинетът даде зелена светлина да започнат преговори със САЩ за F-16 

Свързано изображение

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Поредният скандал набира скорост >> Президентът Радев обвини правителството в "политически лобизъм"

Скандално: Бахрейн купува от американците изтребител Ф-16 два пъти по-евтино от нас

Убийствен натиск! >> Белият дом в изявление обещава продажбата на F-16 да се вмести в бюджета

Каракачанов проси още пари >> Новите изтребители може да поскъпнат

Истината за далаверата с F-16: комисиона 1,7 млрд. лева. Има за всички
86261