Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / Как да разбереш дали...
Как да разбереш дали колата ти замърсява въздуха в София

Как да разбереш дали колата ти замърсява въздуха в СофияПътната полиция в София започва проверки на пътя на екологичността на превозните средства, като тези, които не отговарят на нормите, ще бъдат спирани от движение. Тази новина от миналата седмица предизвика сериозен интерес сред всички, които карат коли на години.

 

Логичният въпрос, който възниква, е как човек може да разбере дали личният му автомобил отговаря на поставените стандарти. От Столична община и пътната полиция съобщиха, че до края на месеца в центъра за регистрация в квартал "Дървеница", може да се направи безплатен тест.

 

На опашка в Пътната полиция

 

Реших да проверя дали това е вярно и колко време отнема цялата процедура. Така в петък, малко след 8.30 часа се озовах пред центъра на пътната полиция с десетгодишния си автомобил на почти 100 хиляди (реални) километра.
Пред каналите беше учудващо спокойно, а от служителя, който помагаше за ориентиране по опашките научих, че еко проверка се прави на канал номер 5. Наредих се, като пред мен имаше пет коли, всички за първоначална регистрация или прехвърляне.

Как да разбереш дали колата ти замърсява въздуха в София

© Георги Пауновски


След около половин час ми дойде редът, а за моя изненада служителят на канала не беше твърде шокиран от това, че съм се наредил, само за да проверя дали автомобилът ми отговаря на еко нормите. Опитите ми за разбера нещо повече за самата проверка и най-вече за референтните стойности, които колата трябва да покрива, бяха пресечени с констатацията, че в България всеки си мисли, че разбира от всичко и затова сме на този хал.

 

Либерални еко стандарти

 

Самата проверка продължи около пет минути, като замерванията на нивата въглероден диоксид (за бензиновите автомобили се следи само този показател) бяха извършени при свободен ход на мотора, както и при поддържане на 1500 об/мин. Оказа се, че при норма 0.3 (така и не разбрах в какви мерни единици), личният ми автомобил отделя едва 0.11.

Уредът, с който се извършва замерването. Столичната пътна полиция получи седем такива газанализатори, като с два ще се извършва контрол на пътя.

© Николай Дойчинов

Уредът, с който се извършва замерването. Столичната пътна полиция получи седем такива газанализатори, като с два ще се извършва контрол на пътя.


В последствие научих, че нормите, на които трябва да отговарят превозните средства са доста либерални. Реално, делението е на коли произведени до 2002, за които допустимите нива са в пъти по-високи и такива произведени след 2002 година.

 

 

Кой може да изгори

 

Лично аз си представях, че за референтна стойност ще се взимат вредните емисии за конкретната марка и модел, но се оказа, че се работи доста по-наедро. Казано с други думи, само най-отклоняващите се от стандартите превозни средства ще бъдат спирани от движение, което като първа стъпка все пак е нещо.

 

При това положение реално застрашени от спиране са само автомобилите с твърде амортизирани двигатели, както и тези, които са произведени с катализатор, но поради една или друга причина, той вече не е наличен. Всеки, който има съмнения дали личната му кола покрива нормите, може да провери в центъра на Пътна полиция в "Дървеница".

 

Нивата на вредни емисии се мерят и при задължителния годишен технически преглед. Нужната апаратура присъства и в почти всеки автосервиз, но там тестът ще трябва да се плати.

Как да разбереш дали колата ти замърсява въздуха в София

© Георги Пауновски

 

 Източник: https://www.dnevnik.bg/