Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Как Икарусът задмина...
Как Икарусът задмина Routemaster-а… Или историята на едно билетче и стандарта на живот сравнен между София и Лондон!

Как Икарусът задмина Routemaster-а… Или историята на едно билетче и стандарта на живот сравнен между София и Лондон!Позиция на Велизар Тотманов - доброволец от референдума, експерт-транспорт на Движение „ДНЕС“

 

На всички са ви до болка известни рейсовете Икарус, които кръстосваха София преди години. Сега почти не може да ги видите из столицата, освен около така наречените футболни дербита в града. Няма ги! Бяха подменени като символ на развитието на София като европейска столица и в името на качеството на градския транспорт.

Навярно мнозина от вас са чували и за емблемата на Лондон - Routemaster-а! Двуетажните автобуси на английската столица, които са символ на местния транспорт.

Сега ще се запитате какво е общото между тях и как така Икаруса е задминал Routemaster-а… Ами задмина го! Не само символично, а вече и буквално софийският градски транспорт се превърна в по-скъп от лондонския. В тази графа, разбира се няма никакъв допир до качество, бързина и удобство....

Но ние гордо сме пред тях! По-бедни и с по-скъп транспорт! Гарантирано ни от столичния кмет и ГЕРБ, които управливат София повече от цели 2 петилетки!

От края на месец януари 2018 година в Лондон ще е в сила едночасов билет за автобус, трамвай и метро. Цената на билетчето е 1.5 паунда или 3.1 лева. Този едночасов билет е въведен още през 2016 година, новото от 2018-а е, че ще важи и за метрото.

Сега да го обърнем спрямо стандартна на двете страни и да ни се изясни разликата…

Средната заплата в британската столица е около 1800 паунда на месец или близо 4000 лева. На този фон и с тези заплати с 1.5 паунда живеещите в Лондон ще могат да се возят на автобус, след това на метро и после пак на автобус....

И понеже градската мрежа е на светлинни години пред нашата в своето развитие има и други комбинации - трамвай-автобус-метро, автобус-метро-трамвай. Възможно е с този билет да се стигне от трета в първа зона на града при малко късмет.

Сега да погледнем към „европейска“ София, където билетчето за еднократно пътуване е 1.6 лева или 0.72 паунда. Какво можеш да направиш с хартийката в нашата китна столица? Ако смениш автобус с метро, трамвай или друг автобус, пътуването става 3.2 лева или 1.45 паунда. На този фон средната заплата в София по данни на НСИ е 1050 лева, но всички знаем ,че това не е точно така.

Така съпоставяйки цените на билетите и работните заплати, които взимат жителите на двата града излиза, че в българската столица транспотът е по-скъп!?

Ама, разбира се…,това е пряк резултат от многогодишното управление на Граждани за европейско развитие на България – това ли значеше абревиатурата на политическата шайка от ГЕРБ? Да точно това!

И защо ли се чудите тогава?!

Кражба, злоупотреби, фиктивни обществени поръчки, които се „печелят“ от едни и същи издевателства, неработещи институции, никаква справедливост, тотално разслоение, истински геноцид над хората!

Всичко това под парадното деклариране за европейска визия и стандарт на столицата. Та на фона на това кой ли вече може да бъде заблуден...?

Всеки посетил на столицата се е сблъсквал с недостатъчния, нередовен и неклиматизиран градски транспорт. Да не говорим, че увеличението на цените на билетчетата за градския транспорт доведе до спад в продажбите им. Скъпото билетче доведе и до още един (д)ефект. Хиляди софиянци се принудиха да използват автомобилите си като алтернативен и внимавайте… ПО-ЕВТИН ВАРИАНТ!? Това не само създава непрестанни трудности с придвижването, но и замърсява въздуха с огромни порции изгорели газове, за които Данчето все приказва ли приказва, но до тук..., решение няма.

Всъщност простата икономическа логика показва, че ако отиваш от краен квартал до центъра и изминеш 10-12 км, ще платиш по-малко с личния си автомобил, отколкото с метрото. Ега си!

Това е разликата между кметовете на две европейски столици. София е близо 4 пъти по-скъпа за транспортни услуги от Лондон! И после се чудим защо в Лондон живеят и работят вече хиляди българи, а у нас автобуси и тролеи са полупразни през по-голямата част от денонощието,а рейсовете пушат ли пушат, та пушек до небето се вдига чак!

За престъпно скъпия билет на транспорта в столицата административният съд се произнесе още през февруари 2017 година, като го определи за незаконен и отмени наредбата, с която билетчето за еднократно пътуване поскъпна от 1 лев на 1,60 лева. Още тогава възникна въпросът ще се връщат ли пари на хората, които са плащали по-висока цена.

Вездесъщото управление на ГЕРБ в лицето на мнозинството в общинския съвет (заедно с беззъбата и съглашателска опозиция) обаче доведе до това столична община да обжалва решението и да се обърне към по-висша инстанция, а от т.нар.опозиция замазаха безгласната си позиция с обяснението, че транспортът в София трябва да покаже едно по-добро отношение към пътниците, свързано с купуването на нови возила, а не само да се вдига цената.

Бля...,бля...,бля.

Е, ние чакаме решение! През април тази година Върховният административен съд трябва да реши дали цената на билета ще остане 1,60 лв., или ще върне старата си цена от левче, като решението му ще бъде окончателно.

Време е институциите да действат и да защитят гражданите! Това едва ли ще стане? Защото същите тези институции се контролират и хората в тях се назначават от същата тази управляваща партия ГЕРБ, която държи, контролира и определя всичко в София.

И затова е време за справедливост!

И да се вземем в ръце.

А ако за пореден път се подиграят с нас е време да действаме! Да спрем да се помотваме и ослушваме. Защото по бедност и високи цени сме първи… А кога ще сме първи и по достойнство и извоювани права? КОГА?

Събуди се, българино!

 

 

 


48016