Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Как мирише боклукът на София?

Как мирише боклукът на София?Около боклука винаги мирише. Особено около столичния. И това не е случайно, защото той е най-голям и затова носи най-много пари. Буквално милиони плащат софиянци на избрани фирми, които да ги отърват от вонящите купчини. Зловонието обаче не изчезва с извозването. То се пренася върху посредника и затова около него все се усеща дъх на гнило. Така беше и по времето на Вълка от 90-те години до 2007, г., така е и сега… пак при Вълка. Защото той уж бе изгонен преди повече от 10 години от София, но всъщност се е завърнал тихомълком през задния вход, за да продължи да точи общински, сиреч обществени пари. Само преди дни общинският съветник от БСП Милка Христова сигнализира, че общинското дружество „Чистота-Искър“, което би трябвало да обслужва 3 големи столични района, реално превъзлага дейността си на външна фирма. Това е „Грийн Партнърс“, която се свързва с името на Румен Гайтански-Вълка. Над 10 млн. лева от парите, които всяка година Столичната община дава на почистващото си дружество, за да работи, всъщност отиват при Вълка, под формата на отдаване на техника под наем. Това става без конкурс и без ясни правила.  Естествено,

за Вълка подобна схема е удобна

и изгодна. Никой не му търси отговорност, защото малко хора знаят за скришното му присъствие на боклучарския пазар. Анонимно той печели пари, но не носи отговорност. Защо му е тогава да излиза на светло?

Присъствието му обаче е най-малкото в противоречие с обещанията на двама последователни столични кметове. Още през 2006 г. Бойко Борисов, който бе начело на общината, заяви:“Правим всичко възможно да се освободим от Вълка в София.“ Точно 10 години по-късно наследничката му Йорданка Фандъкова обяви плана си до четири години (тоест до 2020 г.) да изземе от частните фирми печелившия бизнес с почистването на столицата. И двата обета обаче не са изпълнени. Е, вярно е, че до 2020 г. има още половин година, но както вървят нещата досега, нито Вълкът ще бъде изгонен, нито общината ще поеме цялото сметосъбиране на града.

Присъствието на Вълка в общата картина обаче съвсем не е единственото тъмно петно в управлението на отпадъците в града. Набутано в глухия коловоз, между мастити концесионери, които вземат основния дял в почистването, общинско дружество „Чистота-Искър“ има сериозни проблеми с управлението си през последните години. Докато през 2010 г. то завърши с печалба от 3,7 млн. лв., чистейки „Люлин“, „Триадица“, „Овча купел“, 8 години по-късно – отново, обслужвайки три района, то драстично смъкна печалбата си и излезе почти на нула. През целия този период то се тресеше от скандали, като сменяше ръководство след ръководство. Още през 2013 г. директорът Павел Граматиков си „спечели“ проверка от отдел „Вътрешен контрол“ на общината. Тя установи, че в периода от 2005 до 2012 г. в управлението на дружеството са направени множество нарушения при провеждането на обществени поръчки. Освен това са наемани фирми подизпълнители, сключвани са и договори с фирми, близки до Граматиков. Сигналът, който доведе до общинската проверка, отново бе на съветници на БСП, както и в настоящата ситуация. Изобщо историята е много близка до сегашната и показва, че

за 6 години нищо не се е променило

в работата и управлението на важната общинска фирма.

Дружеството все пак си пое глътка въздух през 2014 и 2015 г., когато бе поето от Илко Чанков. По време на неговото управление скандали липсваха, а годишните печалби достигнаха над 2 млн. лева на година. Той се оттегли, принуден да подаде оставка, за да бъде наследен от бивша шефка на НКЖИ – Джоанна Димитрова. Тя пък оцеля само година, след като стана ясно, че също е пренебрегвала Закона за обществените поръчки. През 2017 г. изпълнителен директор стана Юлиян Михайлов, който обаче загуби поста си през февруари тази година. Именно по негово време Вълкът се настани отново на общинската хранилка. „Приносът“ му за дружеството е и падащата крива на печалбите на „Чистота-Искър“, която за 2018 г. стигна критичните нива от 18 000 лева.

Дейността му все пак привлече вниманието на кмета Фандъкова и след сигнал за нередности тя нареди отдел „Вътрешен контрол“ отново да се заеме с щателна проверка на общинската фирма. Какво обаче е установила тя още не се знае. Само се предполага – нарушаване на Закона за обществените поръчки чрез сключване на договори с подизпълнители без правно основание, назначения в дружеството на роднини на хора от управляващия персонал, конфликт на интереси, сключване на граждански договори в нарушение на закона, злоупотреби от длъжностни лица, неправилно водено счетоводство на дружеството и манипулирани данни. Съветничката Милка Христова вече внесе официално питане до Фандъкова с настояване резултатите от проверката да станат незабавно обществено достояние.

Не по-малко драматично е положението с останалия пазар на боклука, на който продължават да се ширят частни фирми. На практика най-големият играч са дружества и обединения около групата „Титан“, свързваща се с името на Кирил Домусчиев. Сега той е завладял по-голямата част от територията на града. Фирмите му са спечелили обществените поръчки през 2016 г. за петгодишен период. По прогнозни данни „Консорциум Титан София Изток 1“ ДЗЗД ще спечели общо 75 млн. лева за почистването на районите „Искър“, „Кремиковци“ и „Панчарево“ (2 зона) и влизащите в 5-та зона „Банкя“, „Връбница“ и „Нови Искър“. „Титан София Център 1“ ДЗЗД пък обхваща 7-ма зона с централните райони „Оборище“, „Възраждане“ и „Триадица-център“, за които ще получи 26,6 млн. лева. Фирмата спечели и конкурса за 1 зона с районите „Студентски“, „Средец“ и „Лозенец“, за които общината ще й даде 40 млн. лева.

„Консорциум АЕС-Х груп“ ДЗЗД е другият играч, който е поел 4-та зона – „Илинден“, „Надежда“ и „Сердика“, за които трябва да получи общо 32 млн. лева. Фирмата е свързана с бившия общински съветник и ексшеф на общинското дружество „Чистота“ Красимир Арсов.

Единственият международен участник в

яденето на питата

е австрийската фирма „А.С.А. България“. Тя спечели 3-та зона, но реално чисти само един район в нея – „Подуяне“. Останалите две – „Изгрев“ и „Слатина“ са взети от двама подизпълнители – съответно „Астон сервиз“ и „БАКС-99“. Трите фирми ще си разделят над 45 млн. лева.

Останалите пет района бяха разпределени през следващата – 2017 г., когато изтече договорът на „Заубермахер-България“. След конкурс „Витоша“ и „Овча купел“ бяха поети от „Консорциум София Юг“ ДЗЗД, а „Триадица“ и „Младост“ – от ЗМБГ, като и двете фирми свързват с името на Домусчиев.

Именно по това време Румен Гайтански се опита отново да влезе през парадния ход в чистенето на София. Свързаната с него „Грийн партнърс БКС“ бе класирана на първо място в конкурс за районите „Красно село“ и „Красна поляна“, но процедурата бе обжалвана и не се стигна до сключване на договор. Както е известно, двата района, заедно в „Люлин“, бяха дадени на общинското дружество „Чистота-Искър“.

Така през следващите две години определено ще бъдат интересни в надмогванията кой да отхапе по-голяма част от баницата на чистотата. В парчетата й се крият късметчетата от милиони левове и надали общината и този път ще изпълни обещанието си да хариже всичко на залинялото си общинско дружество. Пък ако случайно посмее, може би ще е с цената на още повече бъдещи подизпълнители, външни фирми, наем на техника и всякакви врътки, за да се подхвърлят парчета на обикалящите гладни вълци.

автор: Деси Велева

 

 

Източник:https://svobodnoslovo.eu/


104244