Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Как партиите убиват хората на духа

Как партиите убиват хората на духаПогубиха Алеко, Смирненски и Вапцаров. Вазов оцеля

Партиите са гибелни за хората на духа. Мамят светлите умове в своите редици, употребяват ги и изхвърлят омерзените жертви. В някои случаи дори ги убиват!  

Щастливеца Алеко Константинов има нещастието да влезе в Демократическата партия. През 1894 г. на власт е Народната, известна като партията на милионерите. Води ги Константин Стоилов, който заради скромния ръст носи удължен цилиндър. Да се извиси над електората.  

На 11 септември са насрочени избори за Народно събрание. Демократите тикат Алеко в свищовската листа. Народняците изправят срещу него Атанас Данков, прочутият Данко Харсъзина.  

“До урните да бъдат  допуснати  само наши!”,  нарежда Стоилов в обиколката си из страната. В нощта срещу вота народняците организират ударен отряд от власи и цигани.  

Вино и ракия палят бабаитлъка на шайката, която е призвана да осигури изборна победа.

Заранта в центъра започват да се стичат избиратели. “По едно време - хроникира Алеко - откъм Крайната махала се зададе с музика начело една тълпа от пияни чудовища, с кървави от всенощно пиянство очи, предвождана от А. Данкова, Няголовци, Копоевци и подобни тям личности, лишени от граждански и политически права за позорни престъпления.”  

Харсъзина печели със смазващ резултат и стяга бохча за парламента. Щастливеца също се прибира в София да облече Бай Ганьо в депутатски одежди.  

“Изборите за VIII обикновено народно събрание неочаквано поставиха Алека рязко, лице с лице, с живия Бай Ганя. От тая лична борба на автора с хероя Алеко излезе надвит”, коментира Пенчо Славейков.

Щастливеца  е прострелян  на агитационна  обиколка  

На 11 май 1897 г. той е в един файтон със съпартиеца Михаил Такев. Баща на политическата демагогия у нас, Такев е изумителен лъжец. “Той беше обещал пред едно публично събрание, че ако вземе властта Демократическата партия, първата й работа ще бъде да построи мост в селото”, разказва парламентарният журналист Петър Карчев.  

“Та за какво ни е мост, господин Такев, щом като нямаме река?”, попитал внедрен в тълпата агент-провокатор. “Тя е най-лесната работа, гражданино - ще ви прокараме и река!”, хладнокръвно обещал ораторът.  

Народняшка засада причаква файтона край пазарджишкото село Радилово. Залп разкъсва нощната тишина. Някои от екзекуторите твърдят, че мишената бил Такев, но други заявяват: “Всички искахме да убием.”

Същата година Вазов става  министър на просвещението  

“Като член на Стоиловия кабинет - спомня си поетът - аз се озовах, уви, във вълните на политическите страсти. След атаките на своите литературни противници попаднах под много по-жестоките удари на политическите врази на кабинета. Всеки ден ми носеше нови ядове и тревоги.”

Иван Вазов го изтезават до 18 януари 1899 г., когато правителството подава оставка. “Простих се с поста си с убеждението, че не е трябвало да ставам министър”, слага точка на злополучния епизод той.  

Проф. Иван Шишманов е довереникът на народния поет. Ако не беше неговата литературна анкета, щяхме да знаем много малко за автора на “Под игото”.  

Шишманов следва и грешките на Вазов, просветен министър е от 1903 до 1907 г. По това време управлява Народнолибералната стамболовистка партия.  

Професорът изрежда какви етикети са му лепнали:  

“Велик блудник, песоглавец, скакалец, храненик на руския казан, Рамадан. Още не са ме нарекли нито Велзевул - продължава той, - нито Нощен бухал, нито Изтърван заяк, нито Сойка, нито Ряпа, нито Патка, нито Конска глава, нито даже Всемирен подлец, нито Дезертьор, нито Махзарджия, нито Клиент на Вайсмана, нито обирач на пловдивските затвори, нито възпитаник на баба Цора, нито Коконка, нито Дърто пърдило, нито Кешишин.”  

Прякорите, от които се е отървал, са на тогавашната политически елит. Велзевул е Григор Начович, Конска глава викали на Михаил Маджаров, Всемирен подлец бил Стефан Бобчев. А баба Цора е съдържателка на публичен дом.

“Какво искам повече?”, пита себе си Шишманов и въздъхва с облекчение: “Аз съм щастлив.”  Комунистите  са най-мракобесни

“Революцията изяжда децата си!”, проповядват червените и затриват най-будните от членската маса.  

Класически е случаят с Христо Смирненски. Пролетарският бард живее в Ючбунар, квартала на софийската беднотия, където всеки трети е заразен от туберкулозния бацил. Той го носи в гърдите си, докато през април 1923 г. получава първия кръвоизлив. Родителите му наемат къща в Горна баня с надеждата чистият въздух да изцери белите му дробове.

На 6 май го посещава Крум Кюлявков: “Заварих го бледен, подпрял се с едната си ръка и загледан през прозореца. По лицето му сякаш беше паднала някаква сянка. Като ме видя, той се обърна и сякаш по привичка леко трепна върху устата му познатата негова усмивка.”  

“Ще се мре, Круме”, усмихва се певецът на гладните и онеправданите. И му дава ръкописа на знаменитата “Приказка за стълбата”.  

Трябват пари  за санаториум  Тома Измирлиев, по-големият брат на Смирненски, моли за помощ партийната кооперация “Освобождение”. Тя има солидни банкови сметки. “Пари няма!”, отсичат обаче марксистите.  

В същото време с рубли от Комунистическия интернационал на Димитър Благоев е купена къща на ул. “Дебър” 34 в столицата. Пред входа е паркиран файтон - дар от същото “Освобождение”, което отказва подаяние на Христо Смирненски.  

Поетът остава без храна и лекарства. Най-сетне е приет в един частен санаториум. На 18 юни към 6 и половина сутринта се повдига от възглавницата. “Искаш ли нещо, Христо?”, пита го майка му. “Молив и хартия”, отронва Смирненски.  

“Даваме му молив и хартия. Мъчи се нещо да запише, мъчи се и току изпусна молива и ми падна на ръцете. И свърши. Свърши милото, измъчено чедо”, плаче покрусената майка.  

Поет в  минноподривната  дейност  Това е едно от най-големите престъпления на БКП към българската литература. Вкара Никола Вапцаров в минно-подривната дейност на партията. Той е поет, никога не е хващал пистолет или бомба. Бил е въоръжен с едно кабърче!

През 1984 г. взех интервю от Младен Исаев, съкилийник на Вапцаров по време на процеса. Обвиняват го, че е замесен в трагичната кончина на поета. Истината е, че изнася от затвора тетрадка със стихове и тефтерче на разстреляния. Исаев разказа следното:  

“През дългите затворнически нощи шепнешком разговаряхме с Никола и веднъж той ми каза, че в Дирекция на полицията се е опитал да сложи край на живота си. Този факт особено ме озадачи… След безкрайните мъчения в ръцете на поета случайно попаднало малко ръждиво кабърче. Забил го във вената на лявата си ръка. Кръвта потекла, а той мълвял: “Враг будет разбит - победа будет за нами…”  

Филов на ешафода,  Арнаудов в затвора  

Богдан Филов и Михаил Арнаудов са учени от световна величина. Филов в археологията, Арнаудов в литературознанието. Двамата обаче допускат груба грешка, влизат в коридорите на властта.  

Богдан Филов първо е просветен министър, а на 15 февруари 1940 г. сяда на премиерското кресло. Дори като такъв археологията продължава да го вълнува. Когато започват англо-американските бомбардировки, той педантично описва една находка:  

“Отидохме в Зоологическата градина, дето близо до входа, извътре, видяхме неизбухналата бомба от 2000 кг, висока 2,20 м, диам. 80 см”.  

Михаил Арнаудов поема министерството на просветата на 1 юни 1944 г. Министерства едва три месеца, за което получава доживотен затвор от така наречения Народен съд. Същият трибунал праща Филов на ешафода.  

При социализма  придворните  бяха добре  

Имаше една партия и един Земеделски съюз. Не можеше да играеш в Народния театър без партийна книжка. Срещу това - панелка, москвич и прочее облаги.  

Изгря демокрацията и върна ситуацията в стандартното положение. БСП и СДС абсорбираха кой каквото можа от интелектуалния елит. Ковеше се новата конституция на отечеството.  

В Седмото велико събрание влязоха Петър Слабаков, Тодор Колев, Светлин Русев, Борис Димовски, Кирил Маричков, Нешка Робева. Най-много бяха тружениците на перото. В святата обител на демокрацията бяха поканени Валери Петров, Стефан Продев, Георги Мишев, Марко Ганчев, Кольо Георгиев, Георги Константинов, Руденко Йорданов, Атанас Мочуров, Михаил Неделчев, Йордан Василев, Александър Йорданов, Едвин Сугарев, Леда Милева, Елка Константинова.  

Червен емисар  отиде и при  Йордан Радичков  

Понеже знае, че политиката не е по вкуса на разказвача от Калиманица, той го увещава само да спечели място в парламента. На него след това ще седне млад другар, зареден с партиен ентусиазъм, обещава агитаторът.

Радичков приема, защото вярва, че лявото може да помогне на народа. Той обра гласовете в Михайловградско и влезе във Великия парламент. Веднага разбра, че дълбоко се е заблуждавал. Неговата “Суматоха” е бледо копие на това, което се разиграва в камарата.  

Всеки говори каквото си иска и не слуша колегата по банка. Сипят се ругатни на килограм, размахват се юмруци. Над суматохата председателят Николай Тодоров удря звънеца със замаха на ватман.  

Радичков си подаде оставката, но седесарите решиха да не го пускат. За наказание ще седи в събранието до последния си дъх, изгавриха се сините демократи.  

Днес никой  от изброените  не е в политиката  

Всички са убедени, че са ги излъгали. Коридорите на властта не са хора на духа, а за дебелокожи носорози.  

Винаги обаче е имало наивници. Появи се ново поколение интелектуалци с партийни книжки. То също не видя хаир, Вежди Рашидов например вече не е министър, но е депутат.  

Остана Стефан Данаилов, защото червените редици са изградени от матросовци.  

ПЕСНОПОЙКА  

Политическа ръченица  От Стоян Миленков  

Ще възпея днес в куплет  

новия ни кабинет.  

А вий с весело сърце  

бийте, плескайте с ръце.  

Тоз Малинов, стар хитрец,  

турна на съня конец,  

със похват умел, чевръст  

пипна здраво кокал тлъст.  

С Гичев, Петров и Стоян  

той курдиса здрав капан,  

без да види и съзре  

Андро в него се завре.  

Ляпчев пред тоз неуспех,  

сметайте го личен грех,  

за да търси мир, покой,  

във Карлсбад замина той.  

Бай Юрданов, няма спор,  

вредом прави той фурор,  

при приеми вместо с фрак,  

е с потури и калпак.  

Гичев Митьо, стар борец,  

рахатяса на конец,  

със Малинов барабар

 и той хвърли дюшеш зар.  

А за Долни Дъбник веч  

не се чува лоша реч.  

Зер останаха следи  

от оскубани бради.  

Вярно е, за интерес  

слага се понявга фес,  

а Малинов със мерак  

рунтав сложи си калпак.  

Не възпях тук сал един –

 Муравиев Константин,  

че без време току-виж  

ме изпратил във Париж.

 

Източник: https://m.24chasa.bg/