Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Твоите права / Как се напуска "прав...
Как се напуска

Как се напуска "правилно" работаПонякога - дори и да обичаме сегашното си работно място, колегите, шефовете и въобще да тръгваме рано сутрин към офиса с желание, се налага да кажем заветното "напускам". Причините може да са десетки, но те почти винаги са свързани с нашето по-добро кариерно развитие и професионален растеж.

 

Да, тези моменти в живота са наистина стресиращи и не всеки може да каже "край" с лекота, макар често да водят до хубава промяна. За да си тръгнете обаче с чиста съвест и добра репутация от работодателя си, то трябва да се сбогувате по най-коректен начин.

 

За тази цел следвайте няколко прости стъпки.

 

Освен да спазите всички клаузи по пускане на известие за намерението ви, уведомете вашия шеф за желанието си преди вече да сте подали съответния документ. Това ще покаже вашата добронамереност – както към екипа, така и към ръководството.

 

Когато дойде същинският момент да се сбогувате с вашия работодател, не си измисляйте някакви оправдания и глупави причини за намерението ви да напуснете компанията. Да, най-често става дума за отиване в конкурентна, по-голяма фирма. Е, няма защо да го криете. Ако вашият шеф е добър мениджър, той ще е наясно защо сте избрали да се преместите и няма да се чувства засегнат.

 

Горепосочените стъпки обаче няма да значат нищо, ако не ги направите лице в лице с вашия шеф. Определено може да не е най-приятният разговор, който сте водили, но така е редно. Добре е, когато решите на 100%, че вашето бъдещо развитие няма да продължи в тази фирма, да отидете директно и да му го съобщите вие, а не да разбере от трети лица и клюките, разнасящи се в офиса.

 

С изпълнението на тези стъпки със сигурност ще оставите добро впечатление, дори и при вашето напускане. Подобно поведение е добра основа и за това да продължите да поддържате добри отношения с екипа и с вашия шеф – приятелски или професионални. Ако пък нямате точен план за намиране на ново работно място, разгледайте актуалните обяви на Karieri.bg:

 

ИП "София Интренешънъл Секюритиз" търси Financial Analyst

 

VBK+CO търси Accountant - Junior Fund Accountant

 

"Аурубис" търси:
Supervisor Commercial Controlling
Legal Adviser

 

PwC търси Assurance Consultant

 

БНБ търси:
Началник на отдел "Планиране и координиране"
Началник на отдел "Методология и отчетност"
Експерт в отдел "Планиране"

 

The World Bank търси Water Resources Management Specialist

 

"Кинтекс" търси Експерт "Външна търговия"

 

The American College of Sofia търси:
A-Full Time Teacher in Chemistry
Учител по български и литература

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/