Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Как се справят болни...
Как се справят болниците в условия на COVID-19?

Как се справят болниците в условия на COVID-19?Как се справят лечебните заведения у нас в условия COVID-19 на фона на ръста на заболелите и контрола от страна на държвата?

39 са новите случаи на коронавирус в Търговище, например. С това общият брой на заразените в областта достигна 469. „В Инфекциозно отделение в момента има 19 болни, а във второ вътрешно, което е за лечение на COVID-19, са настанени 31 пациенти. Имаме капацитет за още 10. От чисто медицинска гледна точка не е редно тези болни да бъдат по много в стая. Засега пациентите в едно помещение са по двама, но ако ситуацията наложи, ще станат повече”. Това обясни директорът на областната болница в Търговище д-р Иван Светулков в ефира на Нова телевизия.

Директорът на здравното заведение посочи, че вероятно днес ще започне да функционира още едно отделение за прием на инфектирани пациенти. „То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR тест. То ще разполага с 12 легла”, допъли Светулков. 

И още

Остане ли благоеградската болница без места за пациенти с коронавирус, има вероятност заразените да бъдат пренасочвани към лечебното заведение в Разлог. Такива идеи се появиха вчера. Лечебното заведение в Гоце Делчев пък получи 10 нови легла. 

Според директора на РЗИ – Разлог д-р Татяна Джупанова няма основание за притеснение в града. „Има достатъчно легла, за да се приемат нови болни. Дали ще идват пациенти от Гоце Делчев, или Благоевград, зависи от ръководството на болницата. Принципно е възможно”, обяви Джупанова.

Тя съобщи, че ситуацията в Разлог е спокойна, а на ден има около 3-4 новозаразени. „С тези темпове бихме се справили, ако има наплив на пациенти”, добави Джупанова.

Болницата в Лом е една от двете в област Монтана, която приема пациенти с COVID-19. Заразени там обаче се настаняват и от Видин. „Имаме настанени 6 пациенти. Днес очакваме поредната вълна от болни, които ще бъдат вероятно от Лом и Монтана. Капацитетът ни е 15 легла. Имаме и триажно отделение. За инфектираните се грижим двама лекари, сестрите са седем, от тях има болни”, каза от своя страна д-р Емил Георгиев.

Темата продължава и в тези материали.

 

Редактор: РУМЕН СКРИНСКИ

 

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

 

 


138897