Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Както "ДНЕС" прогноз...
Както

Както "ДНЕС" прогнозира, СОС узаконява противозаконните си такси за "синя зона"Точно както „ДНЕС“ прогнозира през пролетта на тази година, Столична община безпрепятствено ще узакони противозаконните си такси за „синя зона“ и за репатриране на автомобили с т. нар. „паяк“. Това ще стане възможно, благодарение на приетата по предложение на ГЕРБ и Реформаторския блок промяна в Закона за движение по пътищата, с която таксата за платено паркиране беше преобразувана в цена за услугата.

На 26 ноември 2015 г. зам.-кметът по транспорта Любомир Христов и Екатерина Йорданова, шеф на ресорната комисия в СОС, внесоха доклад за определяне на цените във връзка с Наредба за организация на движението на територията на Столична община. Предложението не включва промяна на условията, а се внася във връзка с решение на Административния съд за отмяна на общинската наредба за паркиране. Както и досега в "синя зона" ще се плаща по 2 лв. на час, а живеещите в обхвата й ще дават по 150 лв. годишно. Цените за "зелена зона" са съответно 1 лв. и 100 лева. Двойно повече струва втората кола на година. Арестуваната със скоба кола излиза 30 лв. еднократно плюс парите за всеки час платено паркиране в съответната зона до изтичане на работното й време. "Паякът" отнася колата срещу 60 лв. Служебният абонамент на фирмените автомобили е срещу 650 лв. на месец в "синя зона" и 450 лв. в зелената.

Години наред общините не определяха размера на таксите за паркиране на разходопокривен принцип (както изисква законодателството), а калкулираха скрита печалба. Тази противозаконна практика беше съдебно атакувана от граждански организации, сред които и „ДНЕС“, в резултат на което се стигна до решението на Административния съд за отмяна на наредбата за паркиране в София. Аналогично развитие имаше и с общинските наредби за „синя зона“ в други градове в страната, а това постави в доста неблагоприятно положение общинските бюджети.

За да осигурят финансовото благосъстояние на кметовете си през следващия им управленски мандат, в навечерието на последните местни избори партиите от управляващата коалиция предприеха цитираната по-горе законодателна промяна, с която дадоха възможност за узаконяване на беззаконието, наречено „синя зона“. Кметският финансов комфорт, естествено, е за сметка на гражданите, но това не се оказа проблем за народните избраници, които отказаха да се вслушат в позицията на „ДНЕС“ и други организации.

От пролетта на 2012 г. „ДНЕС“ води неравна битка с администрацията по отношение правилата за паркиране на територията на Столична община. Въпреки решението на Софийския административен съд от м. юни 2014 г., според което общинската наредба противоречи на закона и е дискриминационна за живеещите в централната градска част, все още не сме получили адекватен отговор на следните въпроси:

  • Колко печели общинското дружество „Център за градска мобилност“ и как харчи спечеленото?
  • Колко паркоместа на достъпни за гражданите цени осигури Столична община по линията на инвестициите в подземни и надземни паркинги и гаражи?
  • Къде е икономическата обосновка за таксите за паркиране и репатриране на автомобили?
  • Къде е оценката за икономическо въздействие от въведените нови условия за паркиране?

„ДНЕС“ настоява за спешен отговор на тези въпроси и очаква от новоизбрания Столичен общински съвет да работи в условията на по-голяма прозрачност и повече мисъл за благото и интересите на гражданите.