Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Както Движение "ДНЕС...
Както Движение > Разширяването на платеното паркиране ограбва данъкоплатеца" title="Както Движение "ДНЕС" предупреди още преди 5 г. >> Разширяването на платеното паркиране ограбва данъкоплатеца" />

Както Движение "ДНЕС" предупреди още преди 5 г. >> Разширяването на платеното паркиране ограбва данъкоплатецаАко от общината искаха да разрешават проблемите с паркирането, щяха да въведат т.нар. жълта зона. При това не само в квартал "Лозенец", а буквално в целия град. Всъщност трябва да е в цялата държава! Жълтата зона е законово регламентирана като "контролирано безплатно паркиране" за обществени паркоместа. Най-просто казано, на общинските улици има разчертани места за паркиране и ако не се спазват, колата се вдига от паяк и се налага глоба. С въпросната глоба се оправдават курсът на камиона и заплатите на хората, които извършват тази услуга. Идеята на тази зона е точно това, което повечето хора наистина желаят - да няма коли по тротоарите и да се паркира културно, да не може да се качват коли в тревните площи и т.н. (Жълтата зона е предвидена в наредбата за паркиране на СОС, но на практика е приложена само пред Националната кардиологична болница, бел.ред.)

Защо тогава целият град не е жълта зона? Защо повечето от вас вероятно дори не са чували за нея? Отговорът е, че жълтата зона не носи печалба на общината! Тя може да разреши проблемите на хората, тя може да докара заплати на неколкостотин души, които ще я обслужват (съвсем нормално могат да бъдат частни фирми), но от нея не може да се натрупат милиони в бюджета, които после да се прахосват по добре познатите ни порочни начини. Именно затова за жълта зона не се говори въобще и хората масово дори не знаят, че има подобно нещо.

Защо общината предпочита зони с платено паркиране?

Вместо да решава проблемите на хората, въвеждайки поетапно жълти зони, общината цели нещо съвсем друго. Очертават се зони за платено паркиране, откъдето започват да се смучат пари на данъкоплатеца. Платеното паркиране не е нищо повече от един нов данък (а бяха обещали да не вдигат данъците, помните ли?).

Останалите квартали, които не са включени в никакви зони, нарочно ги оставят на произвола на съдбата. Ако някой в "Младост" паркира пред гаража ви и се обадите на ЦГМ, те ще ви кажат най-учтиво, че вие трябва да платите, за да го отстранят (но те същевременно няма да пропуснат да си вземат втори път парите, налагайки глоба на нарушителя). Постепенно в кварталите, които са в близост до платеното паркиране, настъпва пълен хаос, защото хората започват да предпочитат да си оставят колата на безплатното място - очевидно е.

Това естествено поражда заслужено недоволство, което впоследствие се употребява за пореден път, но отново не за да се разреши проблемът на хората в засегнатите квартали, а за да се точат допълнителни такси, на практика прикрити данъци, от тях - чрез раширяване на платеното паркиране.

Следва да си зададем още един важен въпрос - докога могат да разширяват зоните за платено паркиране? Теоретично, ако всички хора изтърпят подобно нещо, могат да покрият целия град със зелена зона. Какво ще са постигнали в този момент? Просто ще са наложили нов данък на по-голямата част от населението. И да, ще са разрешили проблемите с неправилно паркираните коли по начин, подобен на спомената по-горе жълта зона. Но има и още нещо, което често се пропуска - ще се затрудни мобилността на хората, защото платеното паркиране ограничава времево престоя на автомобила. Когато със семейството си отидете на гости на възрастните си родители, ще трябва не само да плащате, но и да си броите оставащите минути, и т.н.

А какво става с грАДския транспорт?

Има една група лобисти за платено паркиране, които смятат, че по този начин се насърчавала употребата на градския транспорт. Това е частично вярно - истина е, че ще има хора, които ще зарежат автомобилите си и ще се качат по трамваите, тролеите, автобусите и метрото. Може би няма да са малко и наистина ще се намали трафикът в столицата. Аз обаче винаги поставям на тези лобисти следния въпрос - защо същите тези хора до този момент не са избрали градския транспорт?

Не, не е, защото с колата им е по-евтино. Автомобилът е много по-скъпо удоволствие спрямо картата за градския транспорт. Хората, които не могат без автомобил, ще продължат да го ползват, дори да има платено паркиране - те са в безизходица. За останалите, тези, които примерно пътуват ежедневно само до работата си и обратно, автомобилът е в пъти по-скъп разход спрямо автобуса. Въпреки това те са избрали автомобил.

Причината всъщност е очевидна - градският транспорт с малки изключения е неудобен, мръсен и неприятен! Трамваите и автобусите са претъпкани с хора. Често вътре се качват изключително нехигиенични хора, които смърдят и правят пътуването отвратително. Изключение, разбира се, прави метрото, което имаме благодарение на ЕС, а не на господата общинари. Защо в градския транспорт няма достатъчно кондуктори, които да следят за реда, чистотата и да се грижат за проблема с гратисчиите? Не, това не е екзотика - даже има български градове с отличен пример, че това работи, и не излиза значително по-скъпо на бюджета.

Каква е цялата схема?

Е, хайде обратно към основната тема. Вместо градският транспорт да се направи чист и удобен, лобистите предлагат да бъдат наказвани финансово обикновените хора, за да бъдат принудени да използват мръсния и неудобен транспорт? Досетихте ли се защо го правят? От чист и удобен градски транспорт няма пряка икономическа полза за общинарите, това е всичко!

Те нямат стимул да извършат тази дейност, защото няма да им напълни допълнително хазната. Напротив, те остро желаят нещото, наречено "градски транспорт", да съществува, колкото да няма драстично недоволни, а в същото време икономическата полза от тях идва от останалите, които плащат чрез данъци и акцизи лукса си да не ползват градски транспорт. Усетихте ли порочната практика - вършат нарочно лошо услугата, която са длъжни да предоставят, за да може впоследствие хората да им дават допълнителни пари?!

В заключение...

Именно заради всичко казано по-горе твърдя, че общинарите не желаят да решават проблемите с паркирането в София. Ако искаха, можеха отдавна да са го направили. Те искат съвсем друго нещо - искат да вдигат данъците, за да могат да крадат още повече.

Като заключение естествено ще отворя и една голяма скоба - платеното паркиране не е напълно вредно. То има своята функция в райони с наситени търговски площи - например около пазарите, както и в центъра, където има много бизнес сгради, около болниците също и т.н. На такива места е напълно нормално да има изолирани паркинги със синя зона - няма нищо лошо в това. За жилищните райони обаче това е просто един допълнителен данък, който ненужно товари населението. 

И отново протести

Граждани към съветниците: „Чуйте ни!“, „Преразгледайте наредбата за паркиране!“ Молебен и протест – 2 в 1 срещу новата Синя зона (снимки)

На 1 октомври жителите на София ще излязат на протест пред Столичната община срещу въвеждането на нови зелени зони в града, стана ясно от социалните мрежи. Точно от тази дата в София се разкриват още 4693 места за платено паркиране срещу левче. Предложението дойде от общинските съветници от ГЕРБ Зафир Зарков и Ваня Тагарева и Стефан Марков от ДБГ, което обаче се основаваше на искане от граждани.

"Общината въвежда зелена зона за вече половин София - където и да паркираме - там ще плащаме, не само в центъра. Честито на всички живущи чак до бул. "Ситняково" и "Черни връх", до пазара "Д. Петков", даже и в кв. "Иван Вазов". Според общината (г-жа Ачкова, г-жа Фандъкова) ние сами сме си го пожелали. Всъщност - защото на Градска мобилност й трябват пари. Така че нека излезем и се противопоставим на тази ситуация: "по наше желание" целият град да се превърне в платена зона за паркиране", оплакват се недоволни граждани.

В район "Средец" ще бъдат разкрити 1193 платени паркоместа и отделно още 31 за хора в неравностойно положение. Те ще бъдат в участъка между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Михай Еминеску", бул. "Цариградско шосе" и улиците "Мизия" и "Хан Омуртаг". 3500 места за почасово платено паркиране ще бъдат разкрити в район "Лозенец" - между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков", бул. "Джеймс Баучер" и бул. "Черни връх". 

Пак от 1 октомври трябва да влезе в сила и промяна в работното време на синя и зелена зона. То ще започва и свършва с половин час по-късно - от 8:30 ч. до 19:30 ч. в работни дни. В събота синята зона ще работи до 18 ч., а не до 14 ч., както е сега.
.
Източник: http://www.segabg.com/
 
***
Вижте и други материали по темата:

"ДНЕС" предупреди още преди години!* >> Разширяват ”Зелената зона” в ”Лозенец” и ”Средец”

Протести срещу "Синя зона"-София - СНИМКИ

"ДНЕС" съди Столична община и започва подписка заради наредбата за паркиране в София

Почти 5000 столичани подкрепиха инициативата на „ДНЕС“ срещу новите правила за „синя зона“ в София

Столични общинари разговаряха с "ДНЕС" по проблемите на София. Йорданка Фандъкова не се отзова на поканата за среща.

Беззаконие и рекет! Подписка на „ДНЕС“ за отмяна на новите правила за „синя и зелена зона“ в София

„ДНЕС“ стартира подписка за отмяна на новите правила за „синя зона“ в София

Молебен и протест – 2 в 1 срещу новата Синя зона (снимки)

ПРЕГОВОРИ за "синя зона" в София

„ДНЕС“ иска публичен отчет за дейността на „Център за градска мобилност“

39 000 софиянци се включиха в подписката на „ДНЕС“ срещу новите правила за паркиране в София

Всеки четвъртък, от 9.30 часа, пред Столична община ще се провежда протест срещу „синя зона”

ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА - „МИСИЯ: ДИАЛОГЪТ НЕОТЛОЖЕН“

Столична община продължава да мълчи гузно... и противозаконно!

Граждани към съветниците: „Чуйте ни!“, „Преразгледайте наредбата за паркиране!“

Над 600 души на протест срещу новата синя зона

Надпартиен протест срещу новите правила за синя зона в София

Съдът чу гласа на гражданите! ХРОНОЛОГИЯ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ „СИНЯ ЗОНА” В СОФИЯ

Жалба до Административен съд - София (04.06.2012 г.)

БРОШУРА

Апел до СОС (6 август 2012 г.)

Отворено писмо до Йорданка Фандъкова (2 септември 2012 г.)

Декларация до СОС (1 август 2012 г.)

Петиция на интелектуалци (13.09.2012 г.)

Отворено писмо до Й. Фандъкова (21.09.2012 г.)

ХРОНОЛОГИЯ: Граждански инициативи срещу новата наредба за паркиране в София

ВИДЕО - Пресконференция на "ДНЕС" (16.07.2012 г.)

Против новите правила за паркиране в София (тв7, 04.06.2012)

Протестиращи: Фандъкова преговаря с подставени организации за паркирането

Съдът отложи за декември делото за синята зона (5 октомври 2012 г.)

Съдят общината за новите правила за паркиране (БНТ, 04.06.2012 г.)

Отворено писмо до СО и СОС от Гергана Ценова Владкова, администратор на Facebook група "НЕ на ДАНЪК ПАРКИНГ за живущите в зоните с платено паркиране!"

Гражданско движение „ДНЕС“ внесе в СОС предложения за изменение на Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община

Продължение от внесените от "ДНЕС" в СОС Предложения за изменение на Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община

„ДНЕС” в готовност за протестни действия срещу промените за платеното паркиране! Движението настоява за незабавно изтегляне на ЗИД на Закона за движението по пътищата!

На протест срещу новата синя зона в София - 03.08.2012

Столичани - безмилостни към Фандъкова и новата Синя зона - 30.08.2012 г.