Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Както Движение "ДНЕС...
Както Движение >> Зелената зона в София обхваща още три района" title="Както Движение "ДНЕС" предупреди ощe преди години!* >>> Зелената зона в София обхваща още три района" />

Както Движение "ДНЕС" предупреди ощe преди години!* >>> Зелената зона в София обхваща още три районаЗелената зона за платено паркиране в София ще се разраства още в следващите месеци. Очаква се тя да обхване нови територии в районите "Оборище", "Възраждане" и "Красно село". Обсъжданията за въвеждането на почасово платено паркиране там са на различен етап, но общото впечатление е, че гражданите, които посещават публичните дискусии, искат да живеят в зелена зона, тъй като смятат, че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си.

За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се плаща по 1 лев на час, а максималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер. Цената му е 100 лева за 12 месеца или по 10 лева на месец. Ако обаче семейството има две или три коли, цената расте. За втори автомобил се плащат 200 лева, а за трети - 300 лева.

Алчността на общината, за която

На финален етап е предложението за въвеждане на зелена зона в район "Красно село". Предложението е тя да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски". Вече са минали двете обществени обсъждания с граждани. Кметът на района Христо Апостолов помолил домоуправителите в засегнатите територии да направят общи събрания на блоковете, на които да вземат решения дали подкрепят платеното паркиране. Постъпили са 15 становища, които в момента се обобщават, и предстои районният кмет да направи окончателно предложение до Столичната община. Крайното решение трябва да се вземе от общинския съвет.

Гражданите, които подкрепят въвеждането на зоната, смятат, че така ще се реши проблемът със задръстените от коли улици на хора, които идват от близки и по-далечни квартали, паркират безплатно там и после ползват градски транспорт - основно трамвай 5, за да стигнат до центъра.

Второ обществено обсъждане предстои през декември на предложението за зелена зона в район "Възраждане" - между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

Предложение за нова зелена зона има и в район "Оборище". Това беше един от двата района в града, засегнат от последното разширение на платеното паркиране, което влезе в сила в началото на октомври. Тогава зелена зона станаха улиците  между бул. "Цариградско шосе" и Военната академия. Сега се предлага да се плаща за паркиране и карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

През октомври, освен в "Оборище", зелената зона се разшири и в долната част на кв. "Лозенец". Практиката за разширяване на зоната по кварталите на столицата показва, че там тя се ползва основно от живеещите в района, които си купуват годишни винетки от Центъра за градска мобилност. Това води до освобождаване на улиците от спрели коли. Те обаче мигрират към граничните улици, на които паркирането остава безплатно, което пък създава проблеми за живеещите там. Така, след като зелената зона обхвана част от "Лозенец", се заговори, че и живеещите в свободната за паркиране част от квартала ще искат да се присъединят към платеното паркиране. До момента обаче такова предложение няма.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://www.mediapool.bg/ 

 

Вижте и други материали по темата:

"ДНЕС" предупреди още преди години!* >> Разширяват ”Зелената зона” в ”Лозенец” и ”Средец”

Зелена зона се разширява – от октомври в Лозенец и Средец

Протести срещу "Синя зона"-София - СНИМКИ

"ДНЕС" съди Столична община и започва подписка заради наредбата за паркиране в София

Почти 5000 столичани подкрепиха инициативата на „ДНЕС“ срещу новите правила за „синя зона“ в София

Столични общинари разговаряха с "ДНЕС" по проблемите на София. Йорданка Фандъкова не се отзова на поканата за среща.

Беззаконие и рекет! Подписка на „ДНЕС“ за отмяна на новите правила за „синя и зелена зона“ в София

„ДНЕС“ стартира подписка за отмяна на новите правила за „синя зона“ в София

Молебен и протест – 2 в 1 срещу новата Синя зона (снимки)

ПРЕГОВОРИ за "синя зона" в София

„ДНЕС“ иска публичен отчет за дейността на „Център за градска мобилност“

39 000 софиянци се включиха в подписката на „ДНЕС“ срещу новите правила за паркиране в София

Всеки четвъртък, от 9.30 часа, пред Столична община ще се провежда протест срещу „синя зона”

ПОХОД СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА - „МИСИЯ: ДИАЛОГЪТ НЕОТЛОЖЕН“

Столична община продължава да мълчи гузно... и противозаконно!

Граждани към съветниците: „Чуйте ни!“, „Преразгледайте наредбата за паркиране!“

Над 600 души на протест срещу новата синя зона

Надпартиен протест срещу новите правила за синя зона в София

Съдът чу гласа на гражданите! ХРОНОЛОГИЯ НА ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ „СИНЯ ЗОНА” В СОФИЯ

Жалба до Административен съд - София (04.06.2012 г.)

БРОШУРА

Апел до СОС (6 август 2012 г.)

Отворено писмо до Йорданка Фандъкова (2 септември 2012 г.)

Декларация до СОС (1 август 2012 г.)

Петиция на интелектуалци (13.09.2012 г.)

Отворено писмо до Й. Фандъкова (21.09.2012 г.)

ХРОНОЛОГИЯ: Граждански инициативи срещу новата наредба за паркиране в София

ВИДЕО - Пресконференция на "ДНЕС" (16.07.2012 г.)

Против новите правила за паркиране в София (тв7, 04.06.2012)

Протестиращи: Фандъкова преговаря с подставени организации за паркирането

Съдът отложи за декември делото за синята зона (5 октомври 2012 г.)

Съдят общината за новите правила за паркиране (БНТ, 04.06.2012 г.)

Отворено писмо до СО и СОС от Гергана Ценова Владкова, администратор на Facebook група "НЕ на ДАНЪК ПАРКИНГ за живущите в зоните с платено паркиране!"

Гражданско движение „ДНЕС“ внесе в СОС предложения за изменение на Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община

Продължение от внесените от "ДНЕС" в СОС Предложения за изменение на Наредбата за организацията на движението на територията на Столична община

„ДНЕС” в готовност за протестни действия срещу промените за платеното паркиране! Движението настоява за незабавно изтегляне на ЗИД на Закона за движението по пътищата!

На протест срещу новата синя зона в София - 03.08.2012

Столичани - безмилостни към Фандъкова и новата Синя зона - 30.08.2012 г.