Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Каква е скритата цел...
Каква е скритата цел?* >> Брюксел предлага 63 млн. евро до 2027 г. за извеждане от употреба на старите блокове в АЕЦ

Каква е скритата цел?* >> Брюксел предлага 63 млн. евро до 2027 г. за извеждане от употреба на старите блокове в АЕЦ "Козлодуй"Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да продължи да осигурява средства за извеждането от употреба на старо ядрено оборудване. За България се предвижда до 2027 г. да бъдат отпуснати 63 милиона евро, уточни комисията в отговор на въпрос на БТА.

 

Предложената сума подлежи да одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент като част от преговорите за бъдещия общностен бюджет. Еврокомисията предложи днес със сходна цел Словакия да получи 55 милиона евро за АЕЦ "Бохунице", а Литва - 552 милиона евро за АЕЦ "Игналина".

 

През 1999 г. България и Европейската комисия подписаха споразумение за закриването и разглобяването на блокове 1-4 в Козлодуй. Отпусканите средства се управляват от Европейската банка за възстановяване и развитие и са насочени към необходимите дейности, включително изграждането на площадка за ядрените отпадъци.

 

По данни на еврокомисията целият процес в България трябва да приключи до 2030 г., а до 2020 г. да бъдат изразходвани 800 милиона евро. Общата цена на извеждането от употреба на четирите реактора в "Козлодуй" се очаква да достигне 1.107 млрд. евро, като по данни от 2016 г. се очертаваше недостиг от 150 милиона евро финансиране.

 

Според същите данни ЕС осигурява на България до 2020 г. общо 784 милиона евро, а от българския бюджет са били насочени 147 милиона евро. В бюджета на ЕС за 2014-2020 г. за страната бяха отделени 293 милиона евро по програмата "Козлодуй".

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ПРОЕКТЪТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ – Първа част

ПРОЕКТЪТ АЕЦ „БЕЛЕНЕ“ – Втора част

Сбогом, Гинке. Здравейте, кончета, комари, костенурки и горски глухари!

Експертът на "ДНЕС" Георги Христов: ЕРП-та не могат да се разпродават с лека ръка

"Сделката“ за ЧЕЗ: Всички пътища водят към… Борисов и стремглавия упадък на властта!