Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Какво да изберем - д...
Какво да изберем - депутат или учен?

Какво да изберем - депутат или учен?Коментар на "ДНЕС"


В Деня на народните будители учените излизат на протест. Пореден. Едва ли ще се спомним точно кога беше предишният, а те непрекъснато протестират. Заплатите им били малки. Дори доста по-малки от средната работна заплата.

Ситуацията в БАН е такава, че повечето хора там са принудени да живеят с мизерни средства. Средната работна заплата на учените е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв.

За разлика от тях обаче 240-те депутати се подписват на около 5344 лева, а освен това ползват служебни коли и какви ли не други облаги. Народните избраници работят по 3 дни в седмицата, почиват по месец за Коледа, за Великден... Гласуват си почивка и по месец за лятото, а когато им мине номерът и поне 30 дни за някои избори, че да си отидат по родните места.

Не, че някой иска да каже, че депутатите не вършат работа. Те трябва да коват законите на страната, но колко от тях действително го правят и колко са кукли на конци, изпълняващи волята на шепа партийни кукловоди? Оправдават ли високите си заплати в интерес на гражданите?

След по-малко от седмица ще гласуваме на националния референдум на "Шоуто на Слави", а един от въпросите е - изборът на народните представители на мажоритарен принцип. Това ще даде възможност в Народното събрание да влязат хора, които много повече ще се грижат за своите избиратели. Не че автоматично заплатите на учените от БАН ще се вдигнат, но по този начин ние ще направим първата крачка в правилната посока. С мажоритарния вот в парламента ще влязат хора, които наистина се интересуват от проблемите на избирателите и няма да има нужда от непрекъснати протести, за да се извоюват така желаните заплати на хората, които са в основата на просвещението в България.

 

Виж и статиите по темата:

Учени от БАН и от Селскостопанската академия излизат на протестно шествие в столицата

Депутатите в едномесечна неочаквана ваканция (ОБЗОР)

 


18573