Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Какво му дойде до гл...
Какво му дойде до главата: В цяла Европа ни хвалят, а пък овцевъди и козевъди почват протести!

Какво му дойде до главата: В цяла Европа ни хвалят, а пък овцевъди и козевъди почват протести!Овцевъдите и козевъдите започват безсрочни национални протести. Те настояват за оставката на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството. Те настояват също за държавна помощ от най-малко 20 лв. на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания. Това обявиха във Велико Търново от ръководството на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

Овцевъдите и козевъдите не успяха да постигнат споразумение с министерството за това как да бъде компенсиран секторът от загубените плащания. Овцевъдите искат 20 лв. на животно, с което да се покрие загубата от срива на цената на млякото. Министерството е готово да даде 5 лв. на овца. Така се стигна до решението за безсрочни протести.

Овцевъдите настояват засегнатите фермери от чумата по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско да получат по още 20 лв. на животно заради загубите от непредаденото мляко, каза Симеон Караколев – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Според проф. Иван Станков, бивш служебен министър на земеделието, големият проблем е, че няма държавна политика, която да защити бранша. Той смята, че секторът е под заплаха за по-нататъшното му съществуване.

„Ако държавата не ни помага, то поне да не пречи с приемането на рестриктивни наредби", посочи още проф. Станков.

Първият протест ще е в петък от 11 часа на главния път София – Варна, на разклона на великотърновските села Арбанаси и Шереметя. Очаква се в протеста да се включат над 1500 фермери, съобщи БНР.

 

Източник: http://www.bnews.bg/

 

Вижте и други материали по темата:

СВИРЕПОСТ! Докато жени плачейки протестират и очакват решения, безотговорни властнички се разхождат в Ню Йорк!?!

Страната на протестите и нее***лните политици. Време е да се обединим…

Пътят на Слави продължава. Готови ли сте?

Не сме забравили зимата на 2013! А Слави се задава с пролетта и промяната на 2018!

ДНЕС в десет изречения: Стига спахме, българи, проспахме си живота?!