Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Какво научихме от скандала с чалгата и Вапцаров?

Какво научихме от скандала с чалгата и Вапцаров?Санкциите за клипове с неетично съдържание и лъжлива информация са единствената реална възможност за регулация

САМО десетина дни след като бяха на гребена на новините, Антонина и нейното “Табу” влязоха в информационния килер. Бързият залез бе лесно предвидим, аналогичен развой са имали не един и два опита за пробив в шоубизнеса, в които провокацията преминава границата на установените норми и морал.

Дали обаче бързото изтичане на “Табу” в канала може да се приеме като удобно решение “по естествен път” на конфликтната ситуация?

Или с излизането от зоната на емоциите настъпва моментът за трезв анализ и хладнокръвна преценка?

Сега, когато Антонина вече не е в устата на всеки втори българин, по-ясно се вижда, че всички, които се надпреварваха да я обругават, съзнавайки или не, усърдно работеха за нейната популярност.

Почти всеки коментар за

инвазията на

чалгата в

поезията на

Вапцаров

бе придружен с клипа, в който изящните строфи на “Прощално” звучат на фона на турбо фолк ритми и безвкусни кадри.

Така “Табу” със сигурност натрупа рекорден брой гледания с любезното съдействие на заклеймяващите го. Същият феномен се създаде и с тиражирането на клиповете, съдържащи насилие.

В желанието си да покажем колко гадно се е държал шведът Ралф с българската камериерка, му дадохме възможност той да я рита пак и пак, и пак.

Истинското наказание за търсачите на известност за сметка за наложени ценности и символи е мълчаливото презрение. Но как да се постигне? Шумът, без значение дали са тържествени дитирамби, или оглушителни крясъци на възмущение, подхранва скандалите. По-лошо от случилото се щеше да е, ако имаше табу върху “Табу”. Маркирано със забрана, “творчеството” на Антонина щеше да е още по-голям магнит.

Признавам, че самата аз, за да се информирам върху какво са се трудили мрежестите чорапи, преди да стигнат до Вапцаров, намерих парчета със забележителни имена като “Шматка” и “Тъпа работа”.

Така че евентуалното сваляне на клипа от интернет би имало обратен ефект или да е съвсем безсмислено. Той вероятно е изтеглен от достатъчен брой потребители. От друга страна пък, този акт би вкарал в заблуждение създателите за собствената им значимост.

Въпросът със създателите е моментът в литературно-чалгаджийския скандал, който най-много ме озадачава. За добро или лошо, цялата слава, както и всички укори се изливат единствено върху изпълнителката, която всъщност дори не пее. Едва ли обаче “продуктът” е плод на Антонината амбициозност. Защо никой не отваря дума за продуцентите ѝ, за екипа, който е работил върху клипа и след това се е погрижил той да се завърти в мрежата.

Удобната липса на задълбоченост означава да приемем, че става дума за гаф заради неточна преценка на обстоятелствата, а не на

съзнателно

търсен

скандален

ефект

А за съзнателно търсения и постигнат скандал за сметка на българската класика давностен срок няма.

Затихването на шумотевицата не е основание за липса на проверка и санкция. Вече е ясно, че племенницата на поета Мая Вапцарова е сезирала Съвета за електронни медии. Каква ще бъде реакцията му, предстои да научим.

Сред изобилието от мнения за адекватна реакция споделям казаното от поетесата Маргарита Петкова: “Редно е да няма ограничения, но да има санкции.”

Всъщност това би била правилната формула и за фалшивите новини. Днес, когато светът е повече виртуален, отколкото реален, опитът да се спре каквато и да е електронна информация би бил не само нелеп, но и невъзможен.

Когато обаче тиражиращите продукти с неетично или лъжливо съдържание (за да се перчат с трафик пред рекламодателите) бъдат принудени да си плащат за гяволъка, и през ум няма да им мине да пуснат най-ужасяващото, което прочетох за Боян Петров малко преди да бъде прекратена издирвателната акция срещу него - че е намерен от китайски спасители.

По-лошо от това беше колко много споделяния и възторжени коментари следваха фейка. До този момент бях убедена, че най-укорими са фалшиви новини за атентати и смърт. Но разбрах, че “позитивният” фейк е по-безпощаден.

Ако сме пас пред тази наглост днес, с всеки ден чувствителността на хората към фалша ще става все по-малка. Докато се стопи съвсем.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Да живее чалгата!

 на чалга - беше време