Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Какво се крои?* >> Н...
Какво се крои?* >> Най-известният изселник потвърди за срещата при Доган

Какво се крои?* >> Най-известният изселник потвърди за срещата при ДоганПочетният председател на най-голямата изселническа организация – Федерацията „Балгьоч“, и един от най-богатите хора в Бурса Турхан Генчоглу потвърди, че е разговарял в петък с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя на партията Мустафа Карадайъ, съобщи 24rodopi.com.

 

Той добави, че вчера е провел среща и с лидера на партия ДОСТ Лютви Местан, имал насрочена среща и с Касим Дал, но понеже му се наложило спешно да отлети за Турция заради здравословен проблем на племенника му, Генчоглу и създателятна Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) разговаряли по телефона.

 

Генгчоглу твърди, че е оптимист за обединението след проведените в София разговори, но не посочи дали визира коалиране на трите партии или българските турци да бъдат обединени под знамената само на една политическа формация.

 

„Генчоглу е бил повече от час при Доган. По-късно провел 15-минутна среща в офиса на Лютви Местан, където поканил и Касим Дал, но той отказал да дойде в офиса на ДОСТ. И към тримата лидери Генчоглу се обърнал с молба за компромиси в името на обединението“, разкри източник, запознат в детайли с мисията на Генчоглу в България.

 

 

И Доган, и Генчоглу направиха знакови изказвания в края на декември – Доган пред елита на ДПС, Генчоглу пред елита на изселниците в Турция и пред вицепремиера Хакан Чавушоглу. От години властта в Анкара говори и отправя послания чрез лидерите на „Балгьоч“.

 

„Всички политически партии в България, чиито членове се явяват етнически турци да се обединят“, това призова на 24 декември почетният председател на Конфедерацията на балканските и румелийски турци Турхан Генчоглу по време на конгреса на най-влиятелната изселническа организация „Балгьоч“.

 

"Забравяйки какво е било направено в миналото, вече е време за обединение. Кой е имал грешки в миналото, не е важно. Да оставим какво е било вчера и да гледаме какво ще е утре. Да забравим дрязгите помежду си, да се обединим и да действаме заедно. За да можем по-добре да работим в следващия парламент, като коалиционни партньори, за благото на сънародниците ни там. Това е общото желание на всички сънародници, без значение дали живеят в България или Турция", каза още Генчоглу пред водачите на изселническата общност.

 

„Външният натиск“ се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС. Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва-да заповяда. Но ДПС си има Устав, който регламентира подобни ситуации. Външното акуширане на аналогични процеси на разделяне и обединяване не е здравословно за нашите избиратели“, това пък каза на 21 декември на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/