Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Какво се мъти?* >> В...
Какво се мъти?* >> Важна среща в сараите на Доган

Какво се мъти?* >> Важна среща в сараите на ДоганПочетният председател на най-голямата изселническа организация – Федерацията „Балгьоч“, и един от най-богатите хора в Бурса Турхан Генчоглу е разговарял днес с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Срещата се състояла в така нар. „Сараи“ в столичния квартал „Бояна“, разкриха за 24rodopi.com осведомени източници от Турция.

 

И двамата направиха знакови изказвания в края на декември – Доган пред елита на ДПС, Генчоглу пред елита на изселниците в Турция и пред вицепремиера Хакан Чавушоглу.

 

Припомняме, че от години властта в Анкара говори и отправя послания чрез лидерите на „Балгьоч“.

 

„Всички политически партии в България, чиито членове се явяват етнически турци да се обединят“, това призова на 24 декември почетният председател на Конфедерацията на балканските и румелийски турци Турхан Генчоглу по време на конгреса на най-влиятелната изселническа организация „Балгьоч“. Генчоглу е бивш лидер на „Балгьоч“, а гост на форума в Бурса беше вицепремиерът Хакан Чавушоглу, който отговаря за Балканите.

 

 

"Забравяйки какво е било направено в миналото, вече е време за обединение. Кой е имал грешки в миналото, не е важно. Да оставим какво е било вчера и да гледаме какво ще е утре. Да забравим дрязгите помежду си, да се обединим и да действаме заедно. За да можем по-добре да работим в следващия парламент, като коалиционни партньори, за благото на сънародниците ни там. Това е общото желание на всички сънародници, без значение дали живеят в България или Турция", каза още Генчоглу пред водачите на изселническата общност.

 

„Външният натиск“ се преобразува в усилия за помирение и обединение на всички, които са се отцепили от ДПС. Ние винаги сме били добронамерени, но и принципни. Факт е, че не сме се скарали с никого. Всеки, който реално се разкайва-да заповяда. Но ДПС си има Устав, който регламентира подобни ситуации. Външното акуширане на аналогични процеси на разделяне и обединяване не е здравословно за нашите избиратели“, това пък каза на 21 декември на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

 

Депутатът от Меджлиса Азиз Бабушчу и екип на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (АКР) посетиха централата на 13 ноември 12 декември, но очакваното от тях обединение на ДПС и ДОСТ не се случи. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.fakti.bg/