Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Какво се случва в та...
Какво се случва в тази държава? А промяната идва!

Какво се случва в тази държава? А промяната идва!Коментар на Свобода Лилиева

 

Богато наситена откъм политически страсти се оказа тази седмица. Уж почивна, уж хората се стягаха за поредното ваканционно пътуване и приготвяне на зимнина. Сякаш политическите пластове в страната се раздвижват напоследък по-бързо. Кой какво мъти и какво ще се случи ще разберем съвсем скоро. Българите сме свикнали със скандали и даже държим първенството, но последните няколко правят впечатление:

АХ, ТЕЗИ ИЗТРЕБИТЕЛИ. Сагата с изтребителите тече вече шест месеца и доста намирисва на война между институциите в основата, на която е тлъста комисионна. Процедурата за придобиване на нов тип бойни самолети частично ще бъде рестартирана след препоръка на временната парламентарна комисия, създадена с цел да проучи как точно е станало класирането на офертите за бъдещите изтребители на ВВС по време на служебното правителство, назначено от Румен Радев. В последните дни от управлението си временният кабинет посочи като предпочитан доставчик шведската компания Saab с техните самолети Gripen C/D, а дисквалифицира американо-португалската оферта за самолети втора ръка F-16 MLU. В процедурата участваше също така и Италия с използвани бойни самолети Eurofighter Tranche 1, но тя бе класирана на второ място. Общата ориентировъчна цена на проекта за придобиване на нови бойни самолети е 1.5 млрд. лв., срещу които страната ни трябва да получи поне 8 машини за защита на въздушното ни пространство. През последните няколко дни изборът на нови изтребители провокира остра размяна на реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, който определи парламентарната комисия като "трибунал". Фиктовно или не, стигна се дотам, че президент и премиер се нападаха остро, дори когато ги делеше цял океан разстояние.  

Премиерът заяви: "съмнявам се, че Грипен са най-добрите изтребители" и "До изтребители ли е опряла до момента армията". Президентът пък се оплака, че не военни експерти, а лобисти вземат решенията в България. За обикновения човек е много трудно да прецени кой от двамата е прав и каква е разликата между бойните самолети. Този безумен спор между първите мъже в държавата обаче намирисва само на едно - война за тлъста комисионна. Сделката е огромна, а всички знаем, че у нас нищо не мина просто така без да се приберат едни добри пари. Въпросът е кой ще ги вземе. 

ВАЛЕРИ И ВДИГНАТИЯ ПРЪСТ. Леко напрежение се усети тези дни в и без това крехката коалиция ГЕРБ-патриоти. Валери Симеонов размаха ядосано пръст на Борисов и макар и с недомлъвки заплаши, че хората му може да се откажат от сделката и съюзът да се разпадне. Вицепремиерът, който се прочу не с работата си за развитието на държавата, а с пиянските изцепки по морето това лято, се оплака, че вече два месеца не е имало коалиционен съвет, а "управлението е общо". Дали патриотите не са натикани в някой ъгъл и не могат да се облажат с още повече благини на властта? Явно думите на министъра-по-клубовете са стреснали леко Борисов и той веднага изпрати своята вярна слугиня Николина Ангелкова да замаже положението и да обяви, че с Валерката са в много добри отношения. Нещо повече, Цветан Цветанов заговори за разбирателство и дружба.

Дали целият този скандал е сигнал за сериозен трус в коалицията и дали ще доведе до предсрочни избори? Може би не, но така Валери Симонов вдига акциите си пред коалиционните партньори. Той се изложи достатъчно това лято и ясно разбра, че от него нищо не зависи. Сега има нужда от нова дъвка, за да изпъчи гърди и да покаже колко е силен.

50 МЛН. ДОЛАРА ПОДКУП ЗА ЗАКУСКА. Поредното доказателство как медиите в България зависят от своя господар бе скандалът с 50 млн. долара подкуп и слуховете, дошли откъм Сърбия и Цветан Василев. Появи се запис на телефонен разговор между банкера и жена, за която се твърди, че е представител на турска корпорация, хвърля тежки обвинения за корупция към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Според информацията турски фонд е пожелал да купи банка "Виктория" - част от фалиралата КТБ. От записа става ясно, че висши държавници са поискали за сделката комисиона от 50 милиона долара. Жената, която разговаря с Цветан Василев, заявява, че на среща с турците освен "заместник президентът и премиерът" ще присъства и главният прокурор Сотир Цацаров.

Скандалът е огромен и в една сравнително нормална правова държава това може да бъде причина за вот на недоверие и подвеждане под отговорност. Ужасяващото в случая е, че не само обвинението няма да се провери, но то и много успешно се замита под килима от медиите. Информацията се прокрадна само тук-там, но не достатъчно, за да знае обществото. Какво трябва да се случи в тази държава, че най-накрая някои политици и държавници да си получат заслуженото, защото отдавна България очаква справедливост и възмездие?

ВСС И КОАЛИЦИЯТА БСП-ГЕРБ. Трагедия с нотки на комедия се разигра по време на сагата за избор на членове на ВСС тази седмица. Депутатите гласуваха имената на 11-те представители на парламента в новия Висш съдебен съвет с подсказване с пръсти, вдигане на ръце, химикалки, очила. Срамно. Странно или може би не, БСП и ГЕРБ обединиха усилия да сложат свои доверени хора без да им пука, че народът за пореден път вижда как в България няма управляващи и опозиция, няма принципи и закони, а има обръчи, обединени около общи лични и партийни цели и интереси. Срамните пазарлъци продължиха седмици, а новите членове на ВСС не бяха представени, качествата им не бяха обсъдени, нямаше неудобни въпроси,нямаше и дебат.

БСП и ГЕРБ многократно са доказвали, че работят в удобна симбиоза, когато става дума и се решават въпроси, целящи тяхното оцеляване и обогатяване. Показвали са го открито, публично и без притеснение от обществото и заедно с ДПС. А от цялата картинка в немилост изпадна само Воля и Веселин Марешки, но те и без това не са включени в голямата игра.

Всички добре си спомняме как леви и десни се обединиха, когато трябваше да гласуват съдбата на Пловдивския панаир или удобната смяна на шефа на Пътната агенция или скрепената им дружба срещу Лозан Панов.

И тук на фона на  цялата тази оцапана, одрипана и осмърдяна родна политическа реалност, дойде дългоочаквано СЛАВИ ТРИФОНОВ И ЖАДУВАНОТО ОТ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ НОВО НАЧАЛО.

След като на 15 септември Слави даде заявка, че се изправя  срещу цялата политическа класа и антинародната система, то последната седмица беше основно посветена на сериозна и добре планирана медийна атака срещу него. Обявена беше пълна и всеобща мобилизация на всички предани на каузата за спасението на властта, да пишат и да манипулират, чрез своите опорни точки. Сформираха се щабове, проведоха се десетки аналитични срещи по кафета, курорти, ресторанти, квартири. Наяве и публично излязоха всички социолози, политолози и "орнитолози", опитващи се да свалят и разклатят доверието в него. Да ни внушат колко неопитен, неискрен, комерсиален е той и не става за общественик. Да ни внушат в края на краищата, че не му е мястото в политиката, и амбицията му за стабилизирането и издърпването от кашата   на държавата ни...! Забравете Слави Трифонов, казват те.

А Слави не бива и грам да се страхува, защото зад него са хората, зад него е каузата на справедливостта и той всеки ден, от години   разобличава порочните недъзи, разобличава, безсрамното поведение на политическата класа.  На всички политици!

Слави започна промяната в България и това очевидно подлудява и политиците и онези, които дърпат конците им.

Безапелационно ясно е, че колкото и да се опитват слугите на статуквото да го саботират, толкова повече симпатии печели той! На негова страна са освен хората, но и правото, справедливостта, честността. Битката за Родината!

Слави е търпелив и следваше с референдума неотклонно своя път по закона, за разлика от всички тези, които приемат законите, но не ги спазват! Защото Слави има морал, доблест, чест! Има дадена дума пред народа! И държи на нея. 

Промяната вече е започнала! Но е факт, че много политици и техните анализатори, пиари и всякакви други твари все още не са осъзнали това.

Важно е ние да го осъзнаем. Защото от нас зависи...

 

Вижте и други материали по темата:

Борисов срещу Радев: Шеф на ВВС или президент на всички?

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов в задочен спор

Премиерът: Съмнявам се, че "Грипен" Са най-добрите изстребители

Покупката на нови изтребители ще бъде частично рестартирана

Румен Радев: Лобистите са на път да приземят бойната авиация 

Валери Симеонов се оплака на липса на диалог с Борисов

БСП или ГЕРБ - все тая, вече 27 години

БСП оставя на ГЕРБ избора на парламентарната квота във ВСС

Време е да изправим завоите в тази държава

СЛАВИ ЗАЕДНО С НАРОДА! НАРОДЪТ ЗАСТАВА ЗАД СЛАВИ! ИДВА ДЪЛГООЧАКВАНАТА ПРОМЯНА ЗА РОДИНАТА НИ!!!


36707