Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Какво все още не е "...
Какво все още не е

Какво все още не е "светнало" по случая с Десислава ИванчеваКметът на район "Младост" Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и соченият за посредник в предаването на подкуп Петко Дюлгеров остават за постоянно в ареста, реши вчера специализираният наказателен съд. Определението му може да бъде обжалвано, като вероятно ще мине поне седмица преди казусът да влезе отново в съдебната зала, където има поглед върху детайлите. Част от тях обаче все още не са докрай изяснени.


Какво каза съдът?

 


Засега съдът прие, че в обвинителната теза на прокуратурата няма пропуски. Съдия Пламен Панайотов (бивш прокурор, работил с шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев) заяви, че има обосновано предположение, че и тримата обвинени са автори на престъплението подкуп (Петрова и Дюлгеров като помагачи на Иванчева). Макар да прецени, че няма опасност да се укрият и да осуетят разследването - каквато е основната цел на постоянния арест, магистратът използва законова презумпция - щом престъплението, в което са обвинени се наказва със затвор повече от 10 години, следва, че те могат да извършат друго престъпление ако са с по-лека мярка за неотклонение. Той прие, че доказателствата по делото не изключват, а потвърждават презумпцията - без да се обоснове как точно данните по разследването показват това. Панайотов заяви, че е обмислил семейното и здравословно положение на тримата, но прие за по-важни интересите на разследването.


Съдията не се съгласи с едно от оплакванията на защитата - че арестът е продължил дълго. Обясни, че те са били с полицейско задържане за 24 часа, след това е имало заповед за освобождаването им и след около три часа - нова заповед вече за прокурорско задържане от 72 часа. И макар през тези часове да не са били фактически свободни, законът е бил спазен, прие съдията. За другото оплакване на адвокатите - че арестът е бил унизителен, заяви, че не е негова работа да се произнася по въпроса и да го взема под внимание при определяне на мярката. Посочи че за това има друга процедура.


Какво казват задържаните?


Иванчева и заместникът й Биляна Петрова се опитаха да говорят с журналисти през стъкления параван, в който бяха поставени в съдебната зала на специализирания съд с бележки и подвиквания. От тях се разбра, че двете твърдят, че не са искали подкуп, че парите са подхвърлени в колата, че те не са ги броили. Иванчева твърди още, че крайната цел на акцията е те да не се явят на местните избори през 2019 г. Самият арест определи като заговор с идеята заместникът й Румен Русев да стане кмет на района.


Според кмета "посредникът" - бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров (за него "Медиапул" съобщи, че е водещ в телевизия "Бг патриот", близка до ВМРО) и Ваклин се познавали. Дюлгеров не искаше да бъде сниман и не беше в съдебната зала.


 

Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова в съдебната зала в петък. Третият участник - Петко Дюлгеров не искаше да бъде сниман.

© Георги Кожухаров

Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова в съдебната зала в петък. Третият участник - Петко Дюлгеров не искаше да бъде сниман.

 


Кой е бил активен - Иванчева или разследващите?


Според защитата на тримата има данни, че строителният предприемач Александър Ваклин, собственик на на строително-инвестиционната компания "Ваклин груп" (кой е той, вижте тук), е извършил провокация към подкуп. В средата на 2017 г. главният архитект на София е разрешил две изменения на подробни устройствени планове на парцели в местността "Камбаните" в район "Младост", където компанията е имала намерение да строи два комплекса. За да продължи процедурата промяната трябва да бъде съобщена на заинтересованите лица от районния кмет.


По думите на Ваклин, който даде интервю след разглеждането на мярката в петък по Би Ти Ви, Десислава Иванчева не е издала уведомлението в продължение на 10 месеца. Тогава той потърсил "хора, които я познават, за да я попита чисто човешки" защо приема "лично" неговия проект и по "нейна изрична заповед" не се издава уведомление. "Тогава разбрах, че всичко е за пари", каза Ваклин. Пред телевизията той каза още, че след това е подал жалба до Административния съд и прокуратурата. Ваклин се обръща към новосформираната антикорупционна комисия през февруари.


Според защитата обаче именно разследващите са били активната страна. Адвокатите посочиха, че Ваклин е предоставил с сумата от 70 000 евро на следовател на втори април. 11 дни по-късно, на 13 април, предприемачът за пръв път посочва в свой разпит, че му е поискан подкуп в такъв размер. Според защитата това разминаване показва, че е имало провокация към подкуп, а искането не е дошло от Иванчева.


"Твърди се, че Иванчева с голяма степен на вероятност е искала тези пари, но няма нито едно доказателство кога и как е станало това", заяви пред съда адвокатът на кметицата Марин Марковски.


Къде е предметът на престъплението?


Адвокатите на тримата обвинени заявиха пред съда, че парите - ползвани според разследващите за подкупа, са върнати на строителния предприемач Александър Ваклин. Ден след показния арест прокуратурата и антикорупционната комисия определиха бизнесмена за пострадал и изнудван като му благодариха за това, че е съвестен гражданин, който е осигурил 70 хил евро за белязване от разследващите.


Адвокат Марияна Тодорова коментира, че от материалите по делото се вижда, че парите са върнати. Когато пред съда прокуратурата отрече да е връщала пари, тя подвикна "Да, сега ще му звъннат пак да ги даде".


Прокурор Илиян Рангелов заяви пред журналисти, че с протокол от 17 април служител на антикорупционната комисия е предал парите на Ваклин за използването им за целите на разследването, а не като връщане. Той обаче отказа да отговори на въпрос на "Дневник" в колко часа е станало това предаване на 17 - ти - преди или след ареста и процедурите по описване на парите.


Коментарът на съдията Пламен Панайотов по въпроса - има ли делото предмет, бе че от протоколите в процеса не се вижда връщането им на Ваклин. "Би трябвало паричната сума да е в органите на досъдебното производство", заключи той.


 

Общо петима адвокати защитават тримата обвинение

© Георги Кожухаров

Общо петима адвокати защитават тримата обвинение

 


Кашон, плик или чанта - как прокуратурата промени детайлите няколко дни?


В първия ден след задържането на брифинг ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев - двете институции ръководили акцията дадоха брифинг за журналисти, на който представиха детайли.


Според казаното тогава: Дюлгеров се среща със строителния предприемач, взима парите и отива да се види с Иванчева и Петрова. Тримата остават два часа в кафене на "Кристал". Въпреки че са били следени и парите са били налични, прокуратурата не ги задържа тогава, защото по думите на Гешев, само Петрова е взела парите. След това тримата се разделят, Дюлгеров тръгва към градинката на Народния театър, където е и задържан. Двете жени се качват в служебната кола, а парите са сложени в кашон на задната седалка. Те са задържани на ъгъла на бул. "Гурко" и бул. "Васил Левски".


На следващия ден Гешев успя да се появи по всички национални телевизии, като някои от детайлите вече бяха малко по-различни.


Белязаните пари - част от подкупа, не са били в кашонче, а завити в лист хартия и така са предадени на посредника. "Изчакахме два часа да си пият кафето. Част от парите бяха прехвърлени в чантата на зам.-кметицата. Вече сме иззели и записите от камерите на заведението", заяви Гешев в четвъртък пред "Нова телевизия".


От изявите му нито на пресконференцията, нито след това по медиите обаче не стана известно в кой момент Иванчева е пипнала парите. Ако не е бил в кафенето на "Кристал", тогава това дали се е случило в колата, преди да потеглят? И ако да - защо не са били задържани тогава?


"Това е градинка, има храсти" или къде са броени парите, с които Дюлгеров е задържан?


На официален брифинг - ден след показния арест във вторник, шефовете на спецпрокуратурата Иван Гешев и на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заявиха, че задържането е трябвало да стане именно на улицата, пак там - за защита правата на обвиняемите, е трябвало да стане преброяването на парите, което отне часове. Посочи и като неизбежно престояването на Иванчева с белезници.


Гешев каза, че третият обвинен - Дюлгеров, е задържан непосредствено след предполагаемото предаване на пари на кметицата и заместничката й, около Народния театър. В него разследващите открили 14 хил. евро. На въпрос на "Дневник" и при този арест ли парите са броени на мястото на задържането, Гешев отговори - да. Попитан как тогава никой не е забелязал броенето и описването на 14 хил евро, което не става толкова бързо, той посочи: "Това е градинка, има храсти.."


Адвокатът на Дюлгеров Марияна Тодорова обаче каза, че той е бил преместен в хотел, където е станало броенето и описването, т.е. не са правени навън сред случайни минувачи.


Предлагано ли е на Петко Дюлгеров да стане защитен свидетел?


Защитата на Петко Дюлгеров коментира пред медиите, че следователи са му обещали ако направи самопризнания, прокуратурата да не иска за него мярка за неотклонение.


В една от почивките на съдебното заседанието вчера в коридора (в сградата се помещава и спецпрокуратурата), Гешев се засече с Тодорова, където бяха и няколко журналисти. Тя отново изтъкна обещанието на разследващите към подзащитния й, което Гешев отрече напълно.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/


60059