Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Калифорния затваря б...
Калифорния затваря баровете заради много заразени с COVID-19

Калифорния затваря баровете заради много заразени с COVID-19ЕС продължава и днес разговорите за отварянето на границите

 

Американският щат Калифорния обяви, че ще затвори част от баровете си заради увеличаването на случаите на заболели от коронавирус, предават световни агенции. Преди това властите в Тексас и Флорида предприеха същата мярка. Разпространението на COVID-19 бележи скок в няколко южни и западни щати, които не се съобразиха със съветите на здравните специалисти да изчакат значително да намалее броя на случаите преди да възобновят работата на икономиките си.

"Поради нарастващото разпространение на #COVID19, щатът Калифорния нареди да се затворят баровете във Фресно, Империал, Керн, Кингс, Лос Анджелис, Сан Хоакин и Туларе", обяви губернаторът Гавин Нюзъм в Twitter, цитиран от БГНЕС.

Междувременно, броят на заразените с коронавирус по целия свят надхвърли 10 милиона души. Повече от половин милион души са починали от новия коронавирус, близо две трети от тях в Съединените щати и Европа, съобщи АФП. Официалният брой на смъртните случаи от болестта сега възлиза на 500 390. 10 095 576 случая на заразени с вируса са регистрирани по целия свят. Съединените щати са с най-голям брой смъртни случаи - 125 747, следвани от Бразилия с 57 622 починали и Обединеното кралство с 43 550 жертви.

 

Държавите-членки на ЕС ще продължат да работят и днес - понеделник по списъка на страните, за които границите на Общността могат да бъдат отворени отново за пътуване до и от началото на юли, съобщи говорителят на Европейската комисия, цитиран от БГНЕС.

В петък, европейски служители безрезултатно при закрити врата се опитваха да решат гражданите на кои страни да бъдат допускани на територията на Общността и по какви критерии. Посланиците на 27-те страни-членки предложиха един списък с 15 държави, в който не попада САЩ. Според говорителя на ЕК, окончателният списък на страните не е бил съгласуван през изминалата седмица. В същото време Европейската комисия подчертава, че държавите-членки трябва да се споразумеят помежду си за списъка на страните въз основа на препоръките на ЕС, публикувани още на 11 юни. Един от критериите за отваряне на границите е, броят на случаите на COVID-19 да не надвишава 16 на 100 000 души население за най-малко две седмици в страната, за която ЕС иска да отвори границите си.

Днес държавите-членки на ЕС ще трябва да представят писмени доклади, след което решението трябва да бъде взето с квалифицирано мнозинство. Окончателното решение за отварянето на границите се взема от държавите от ЕС самостоятелно, но Европейската комисия многократно се застъпва за координиран подход по този въпрос. Гърция по-рано обяви премахването на ограниченията за пътуване за жители на няколко страни извън Европейския съюз, считано от 15 юни.

 

Ирландия днес продължава с третата фаза на постепенно премахване на ограниченията, свързани с пандемията коронавирус, като планираните мерки целят да рестартират икономиката на страната, съобщи националният канал RTE, цитиран от БГНЕС. Ограниченията за движението на гражданите в страната са напълно премахнати, допустимият брой участници в масови мероприятия се увеличава (на открито - до 200 души, в затворени помещения - до 50). От днес в страната отварят фризьорски и козметични салони, ресторанти, хотели и лицензирани ресторанти. Детските градини и летните детски градини ще възобновят работата си в ограничен режим. Театрите, музеите, концертните зали, фитнес клубовете също ще работят по специална схема, която позволява да се гарантира социална дистанция. Остава в сила двуседмичната карантина за всички лица, влизащи в страната, както и препоръката към всички ирландски граждани да се въздържат от пътуване в чужбина, освен при спешни случаи. Последната, четвърта фаза на премахване на ограниченията ще започне на 20 юли. От началото на епидемията в Ирландия са регистрирани 25 419 случая на заразени, а броят на смъртните случаи е 1735.

- От днес всички пристигащи от България в Кипър задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус. Правителството в Никозия включи страната ни в група Б - на държавите с по-висок риск за разпространение на инфекцията. Всички пристигащи от въпросната група държави, каквито сега са и българите, трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова. Пътници от полетите от България обаче могат да бъдат подложени на допълнителен тест за вируса на кипърските летища, ако попаднат в случайната извадка на 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място.

- Броят на диагностицираните с COVID-19 в Северна Македония надхвърли 6 000 души, като продължава тенденцията новозаразените да са трицифрено число, пише МИА. От началото на месеца са регистрирани 3854 положителни на коронавирус лица и има 154 смъртни случая. Числото на активните случаи е по-голямо от това на излекуваните. В момента те са 3 479, а излекуваните са 2 315. В неделя са регистрирани нови 176 случая на заразяване, като отново броят им е най-висок в Скопие, с което столицата се превърна в най-голямото огнище в страната. Увеличава се и броят на хоспитализираните пациенти.

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 


129174