Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Камера, клапа, екшън! Псевдокиното влезе в МВР

Камера, клапа, екшън! Псевдокиното влезе в МВРЗабравете за всеки полицейски сериал, който някога сте гледали. Защото това, което ще видите сега, няма нищо общо с тях - нито като качество, нито като изпълнение. Някакво своеобразно риалити си спретват от столичната полиция и разпространяват режисирани кадри от незначителна акциики, за да покажат колко добре работят институциите под съпровода на главния прокурор Иван Гешев.

Вчера бяха задържани двама МВР-шефове. Става дума за началник секторът в СДВР и  зам.-шеф на столичното Трето районно управление. И по принципите на съспенса в киното никой не оповести техните имена. Никой не каза и каква точно е причината за “голямата” акция. И затова всички тръпнаха в очакване да разберат - корупция ли, злоупотреба със служебно положение ли е причината.

Оказа се, че двамата се занимали с някаква си дребна кражба - задигнали тото фиш от баба и опитали да осребрят печалбата. И тъй сюжета на псевдосериалът се завъртял.

Днес полицията в София разпространи и (не)добре монтирано видео от полицейското задържане, което напомня на нискобюджетна продукция. Защото очевидно освен да опазват реда, униформените имат и завидни умения по сценарно и операторско майсторство.

Сценарият обаче е следният:

В МВР се получава сигнал. Полицаите нахлузват маски, скачат в буса и хукват да арестуват. Звук няма, но не е и нужен, тъй като виждаме включената лампа на полицейския буркан и по законите на киното асоциацията лесно може да бъде направена. Сирената вече вие в главата ти.

Униформените слизат и щурмуват сградата на СДВР и сградата на Трето районна. Полицаи с жилетки и маски влизат в офисите на двамата шефове. Показват се бюра, документи. Все пак е нужно сюжетът да се впише във време-пространството, да се създаде атмосфера. И след това се показват едни статични ръце с белезници на тях. Аха! Ето го и ареста. Виновникът, показан на видеото е добре облечен и маскиран, за да не разбере никой кой е той. Въпрос на прозрачност, нали? 

.

Целият сценарий, разбира се, се разиграва на фона на напрегната музика, която да засили усещането за съспенс. Хоризонтални панорами, вертикални панорами, масовки, детайлни кадри, драматизъм… Ех, тия кинаджийски похвати!

И всичко щеше да е страхотно, ако не напомняше болезнено на глупав риалити сериал. Ако не ставаше дума за истинска акция на полицията и ако МВР не се опитваше да прилича на “Под прикритие”, което е също толкова лошо. Липсват единствено кухите и изпълнени с фалшива вулгардност диалози. Но ние и тях можем да чуем сами в главата си.

Всичко щеше да е страхотно, ако не ставахме свидетели на една абсурдна демонстрация, която вместо да гради престиж, го руши още повече.

Щеше…

 

Джесика Вълчева

 

 

Източник: https://frognews.bg

 


121608