Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Каракачанов, остави ...
Каракачанов, остави козунаците и си върши работата

Каракачанов, остави козунаците и си върши работатаМнение на Адамик Леви - студент, Тел Авив - Израел, доброволец от референдума

(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие) 

През последните 72 часа политическата и военна обстановка в световен мащаб се нажежи до червено. Камъчето на раздора се оказа разкъсваната от размирици Сирия. Ескалацията на напрежението се усети между Вашингтон, Лондон и Москва. Американският президент Доналд Тръмп предупреди Русия да се готви за ракети в арабската държава. Москва заплаши, че ще има отговор на американските удари. Тереза Мей не остана по-назад и също заяви, че Великобритания ще се намеси в конфликта на страната на САЩ, Франция още обмисля своя ход, Германия заяви, че е против...

В събота САЩ изпълниха заплахите си и съвместно с Великобритания и Франция удариха Сирия. Напрежението ескалира до краен предел. Първоначалните информации бяха, че няма засегнати руски или ирански цели, но дали в действителност е така. Не започна ли трта световна война?!
Докато големите военни сили все още си разменят само словесни заплахи, много държави в Европа, Азия и Африка започнаха да излизат с официална позиция по отношение на конфликта. В началото на 21 век явно никой не иска да влиза във война, която ще подхрани военната индустрия на САЩ и Русия, но на много, много висока цена.

България обаче  мълчи. И не за първи път. През последните два дни военният министър Красимир Каракачанов се занимава с всичко друго, но не и с работа си като военен министър. ПатрЕотът отново заговори за закупуването на военни самолети за милиарди (тема, която дъвчем повече от година). След това се прехвърли на проблемите с ТЕЛК, накрая стигна до Благодатния огън и Македония. За наше най-голямо съжаление и опасение обаче, той мрънка, врънка и ни "успокоява", че няма заплахи за нас. А така ли е в действителност? Ние сме в средата на конфликта.

Каракачанов заяви, че мнението на България не е търсено... А трябва ли някой да ни пита? Не сме ли ние суверена държава, която в такава ситуация трябва да изрази позицията си без да я питат? За какво ни е военен министър, ако чака специално да го попитат.

Исторически погледнато в повечето случаи досега Родината ни е вземала губещата страна при международни конфликти. При сегашното правителство на Борисов 3 съвсем резонно е да вярваме, че и този път ще е така. Големият "международник" Борисов се скри в мига, в който килимчето се запали под краката му. Така прави винаги - при кризи се крие, при победи и добри развръзки, тях си ги присвоява бързо. И ако до преди седмици правеше совалки между Истанбул, Берлин и Брюксел, ако флиртуваше с Вашингтон и Москва, сега се скри в миша дупка.

Факт е обаче, че празните приказки и още по-празните и безсмислени срещи, които той осъществява в повечето случаи са напълно безрезултатни за България. Но това пък е предпоставка за  идеален политически пиар, организиран перфектно от безбройните слугински медии и рояците платени социолози, политолози и разни други ГЪ*ОЛОЗИ! В момент на сериозна криза, каквато се задава, той няма полезен ход. И си трае. Трае си обаче докато не измисли поредната си бай Ганьовска "инициатива".

От геостратегическа гледна точка България като член на НАТО без съмнение би била сериозно засегната, ако пламне война в Сирия. Тогава?

Къде е министърът на външните работи (въпросът е риторичен - Захариева се вя в Дубай), къде е министърът на отбраната (въпросът отново е риторичен – бръщолеви в телевизионните студия), къде е премиерът (въпросът също е риторичен - рита топка...)

Следващите няколко дни ще са критични от гледна точка на случващото се в международен план. Всеки здравомислещ човек се надява, че САЩ, Русия и Великобритания ще заровят томахавките и ще намерят някакъв начин да избегнат поредната безсмислена война. Въпреки това обаче трябва да сме подготвени за най-лошия сценарий. Войните често са водени не по морални, а по икономически примини. А едни удари в Сирия ще вдигнат цената на петрола, ще задвижат военната индустрия на големите сили.
А по всичко личи, че българските политици дори нямат и идея какво да правят, между впрочем както и със страната ни!

 

Вижте и други материали по темата: 

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия

Руско издание: Пентагонът и Русия се готвят за военна операция в Сирия

НА ПРАГА НА НОВА ВОЙНА: Напрежение между САЩ и Русия заради Сирия

Каракачанов: Православието винаги е било политика

„Професионалистът“ Каракачанов ни въоръжава* >> Нови американски F-16 и F-18 и израелски F-16 са новите хитове на модернизация на ВВС

Красимир Каракачанов: Имаме шест оферти за нови изтребители

Каракачанов: Въпрос за удар по Сирия към България не е отправян

 

 

 

 


59310