Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Караниколов: Ще има ...
Караниколов: Ще има проблеми при прехвърлянето на собствеността на язовирите

Караниколов: Ще има проблеми при прехвърлянето на собствеността на язовиритеОще преди година и половина ние казахме, че по отношение на прехвърлянето на собствеността на тези язовири, предимно от общини към държавно предприятие, ще има проблеми. Това каза министърът на икономиката на среща с президента Румен Радев по повод водната криза, предаде Агенция „Фокус“.

„Знаете, преди година и половина се взе решение Министерство на икономиката да отговаря за тези язовири и съоръжения, които не могат да бъдат стопанисвани обикновено от общините, в някои случаи - от държавата. Бяха представени във връзка с анализ на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в първия проект на Министерски съвет 414 съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт. Няколко седмици след това бяха добавени още четири язовира. Тоест, към момента имаме 418, които се нуждаят от ремонт“, обясни министърът на икономиката. 

„Към момента по отношение на наводнения при тези язовири, които следим, няма за какво да се опасяват хората. Язовирите, които към момента са предложени от общините, са към 2 700. Първо беше взето решение на кого да бъде прехвърлена собствеността на тези язовири - общинска собственост. Това е държавно предприятие към Министерство на икономиката. Проблемите идват от липса на документи, липса на технически документи, липса на документи дори за собственост, различни имена. Още тогава ние преценихме, че ако чакаме създаването на дружеството, което си има все пак процес за организацията, това ще забави много изпълнението на нашето задължение да не се стига до инциденти с преливане на язовири или аварии“, допълни Караниколов. „В следствие на това беше взето решение и осигурени 500 милиона лева от държавния бюджет, с които беше увеличен капиталът на Държавна консолидационна компания, която има задължения да извършва ремонти на спешните 418 язовира, дори и да не са прехвърлени на държавното предприятие. Обръщам внимание, че тук трябва да апелираме общините да имат предвид, че след извършване на съответните ремонти, ако при тяхно желание считат, че могат да управляват по-добре язовирите, те могат да поискат те отново да бъдат върнати в тяхна собственост“, допълни той. 

„Наистина се оказахме прави в това, което казваме, защото Законът за водите в частта прехвърляне на собственост няколко пъти влизаше в Народното събрание с цел да бъде облекчена процедурата, тъй като наистина има затруднения и те са, че не може да се прехвърли нещо, за което няма документи“, каза още министърът на икономиката. „Въпреки всичко, Държавна консолидационна компания какво направи – първо беше назначен експертен съвет. Вътре в експертния съвет са представители предимно на Университета по архитектура. Те са тези, които контролират проектите за изпълнение. Беше назначен още преди една година, този експертен съвет. В момента възложени язовири от тези 418 са 182 броя. Със започнати ремонтни дейности са десет язовира. До края на година трябва да стартират още два. В 182 язовира ще бъдат започнати ремонтни дейности до февруари следващата година“, каза още той.

 

Източник: http://epicenter.bg/


118253