Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Катастрофата >> Увол...
Катастрофата >> Уволняват до 2000 души от „Арсенал“ АД - Казанлък заради COVID-19

Катастрофата >> Уволняват до 2000 души от „Арсенал“ АД - Казанлък заради COVID-19От 29 април оръжейното предприятие „Арсенал“ започва масови съкращения, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Уведомлението за планираната „оптимизация на персонала“ е изпратено вчера до Агенцията по заетостта и до Бюрото по труда в Казанлък, съобщи генералният директор на дружеството Николай Ибушев.

Ще бъдат засегнати 2000 от общо 9000 души персонал. Мярката била обсъдена със синдикатите.

 

От „Арсенал“ обясняват решението си с „изключително трудната и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци“. Заради пандемията от коронавирус и свързаните с нея значителни инвестиции в здравеопазването се „измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките“. А проблемите на трансграничните транспортни коридори бавели доставките.

„Понижаването на международните цени за барел нефт дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети”, посочват още от дружеството.

До 29 март целият персонал на дружеството ползва платен или неплатен отпуск като мярка срещу разпространението на заразата с коронавирус


123267